Connect with us

Horvátország

RÖPKÖDNEK A MILLIÓK: A Šolak-féle United Group közel 5000 mobiltornya szaúdi kézen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mobiltornya
A mobiltornyok mára már átvették az újságok szerepét (Forrás: Freepik)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az angol Southampton focicsapatot tavaly megvásárló Dragan Šolak, akit általában svájci/szerb médiamogulnak titulálnak, illetve a tulajdonában lévő United Group médiacsoport eladta horvátországi, szlovéniai és bulgáriai mobiltornyait a szaúd-arábiai TAWAL-nak, amely a Saudi Telecom Company része. Az üzlet értéke 1 milliárd 340 millió dollár, és ez talán hozzásegíti a Unitedet, mármint a United Groupot, a felgyülemlő adósságok refinanszírozásához. Februárban már elterjedt a híre, hogy a szerb vezetésű üzleti csoport keresi a módját annak, miként tudná refinanszírozni az adósságait, miközben a Szenteknek imádkozniuk kell, hogy ne essenek ki a Premier League-ből, bár az Arsenal elleni bemutató reménykeltő lehet számukra.

Ez miért hír?

A Balkánon ez azért hír, mert sok ellenzéki televízió és hírportál tartozik ehhez a United Grouphoz, Szerbiában nem múlik el nap, hogy a szerb elnök és sleppje ne üzengetne gyűlölködve a “Šolak-médiának”, vagy ne leckéztetné meg az ellenzéki médiaházhoz tartozó újságírókat.

A probléma ott kezdődött, hogy először a Moody’s stabilról negatívra minősítette le az Adria Midco BV-t, a United Group egyik kulcsfontosságú vállalatát.

Ezután derült ki, hogy a csoport teljes adóssága 4,1 milliárd euró, aminek visszafizetése jórészt a következő két évben esedékes. A bajba jutott Unitednek éppen a Moody’s javasolta megoldásként a fenti tranzakciót.

Mobil

A mobiltornyokat megvásárló TAWAL-t 2018-ban hozták létre, és ez az első megjelenése az európai távközlési piacon. Eddig a Közel- Keleten és Észak- Afrikában (Marokkóban) folytatott üzleti tevékenységet.

Jelenleg több mint 16 000 távközlési tornyot üzemeltet. Ezzel az üzletággal több, mint 4800 új mobiltornyot vett fel portfóliójába Horvátországban, Szlovéniában és Bulgáriában.

A szerződéssel a United Group azt is biztosította, hogy a TAWAL további 2000 távközlési tornyot emel a három országban az elkövetkező 20 évben.

A United Group roppant elégedett az üzlettel, mondván, hogy ez kulcsfontosságú mérföldkő a csoport növekedési és terjeszkedési pályáján, ami lehetővé teszi a United Group számára, hogy a telekommunikációs és médiaszolgáltatásokba és infrastruktúrába történő folyamatos beruházásokra összpontosítson.

Vágjunk a dolgok közepébe!

Az üzleti hablaty és hadova után, vágjunk a dolgok közepébe! Dragan Šolak és cége a volt jugoszláv tagköztársaságok területén, pa i šire, vagyis azon túl is, tévéadók és újságok tulajdonosaként aktívan részt vesz a politika alakításában.

Ez leginkább Szerbiára igaz, ahol Šolak egyértelműen az ellenzéket támogatja például az N1 tévécsatorna által, miközben Horvátországban komoly nehézségekbe ütközött.

Az N1 “transzbalkáni” televízió horvátországi lerakata 2021-ben gondban volt, mert az A1 szolgáltató, amelynek a kábeles szolgáltatását addig igénybe vette, felmondta az együttműködést.

A megoldást végül a Horvát Telekomnál találták meg, így ennek a MaxTV elnevezésű ipTv csatornáján folytatják az adást.

A zágrábi Nova TV-vel ellentétben, amely kifejezetten kereskedelmi adó, az N1-es harcosabban áll hozzá a különféle politikai üzenetek terjesztéséhez, irányultságát pedig jól jelzi, hogy többek között az amerikai CNN egyik nemzetközi partnere.

Ez nem meglepő, hiszen Šolak üstökösként felívelő karrierje azzal kezdődött, hogy 2002-ben Soros György megszavazott az akkor még ugyancsak gyermekcipőben járó kragujevaci KDS telekommunikációs vállalatnak egy 10 millió dolláros befektetést.

A KDS-ből azután megalakult a SBB, amely láss csodát, 2004-ben az EBRD-től kapott 15 millió euró értékű befektetést!

Mindezt a Wikileaksnek köszönhetően tudjuk, amely Chelsea Manningnek, illetve Julian Assange-nak köszönhetően kiteregette a Fehér Ház szennyesét.

A 2007 június elsején belgrádi helyszínnel megfogalmazott amerikai diplomáciai jelentés részletesen taglalja Šolak üzleti birodalmának létrejöttét, illetve ennek pénzügyi támogatóit.

A komolyság az élet megrontója

Viszont, hogy ne legyen minden olyan komoly/komor erről a BALK gondoskodik – az Isten szerelmére, hétvége van!

mobil

Az említett halottaskocsi

Szóval, állítólag Varasdon található az a kiváló állapotban lévő gyászhintó, amely egykoron Ferenc Ferdinánd tetemét szállította. A 12 éven keresztül gondosan renovált járgány a MiRaj (Mir + Raj, azaz Béke és Mennyország = MiRaj) temetkezési vállalat tulajdonában van.

A fáma szerint annak idején Bécsből indult Szarajevóba, hogy a nagyherceg földi maradványait végighordozza a Monarchia városain, de az első világháború kitörése ezt a “körutazást” meghiúsította, a hintó pedig elakadt Észak- Horvátországban.

A varasdi temetkezési vállalat korabeli tulajdonosa szinte a szemétdombon talált a gyászhintóra, hogy mostanság az aktuális tulajdonos Zoran Žic ezer eurós óradíjért kölcsönözze ki – beleértve a hintót vontató lovakat is, amelyek természetesen fiatalabbak, mint a “becses emlékű járgány”.

Mobil

Hamu és gyémánt, azaz hamuból gyémánt egy régi újságcikk szerint (Forrás: MiRaj)

Žic úr különben innovatív hozzáállásáról ismert Horvátországban. Annak idején 2014-ben elsőként kínálta fel a lehetőséget a gyászoló családnak, hogy az elhunyt hamvaiból gyémántot gyártsanak.

Most itt megkímélem az olvasókat a “drága halottból készült drágakő” előállításának részleteitől.

Kissé nehezemre esik, mert ugye élénk képzelőerővel vert meg a sors, írni meg kimondottan szeretek, legfeljebb az érdeklődők dobjanak egy e-mailt a szerkesztőség postafiókjába, aztán ha kedvem támad, akkor megosztom a jelentkezőkkel a titkot.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország23 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava