Connect with us

Horvátország

RÖPKÖDNEK A MILLIÓK: A Šolak-féle United Group közel 5000 mobiltornya szaúdi kézen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Mobiltornya
A mobiltornyok mára már átvették az újságok szerepét (Forrás: Freepik)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Az angol Southampton focicsapatot tavaly megvásárló Dragan Šolak, akit általában svájci/szerb médiamogulnak titulálnak, illetve a tulajdonában lévő United Group médiacsoport eladta horvátországi, szlovéniai és bulgáriai mobiltornyait a szaúd-arábiai TAWAL-nak, amely a Saudi Telecom Company része. Az üzlet értéke 1 milliárd 340 millió dollár, és ez talán hozzásegíti a Unitedet, mármint a United Groupot, a felgyülemlő adósságok refinanszírozásához. Februárban már elterjedt a híre, hogy a szerb vezetésű üzleti csoport keresi a módját annak, miként tudná refinanszírozni az adósságait, miközben a Szenteknek imádkozniuk kell, hogy ne essenek ki a Premier League-ből, bár az Arsenal elleni bemutató reménykeltő lehet számukra.

Ez miért hír?

A Balkánon ez azért hír, mert sok ellenzéki televízió és hírportál tartozik ehhez a United Grouphoz, Szerbiában nem múlik el nap, hogy a szerb elnök és sleppje ne üzengetne gyűlölködve a “Šolak-médiának”, vagy ne leckéztetné meg az ellenzéki médiaházhoz tartozó újságírókat.

A probléma ott kezdődött, hogy először a Moody’s stabilról negatívra minősítette le az Adria Midco BV-t, a United Group egyik kulcsfontosságú vállalatát.

Ezután derült ki, hogy a csoport teljes adóssága 4,1 milliárd euró, aminek visszafizetése jórészt a következő két évben esedékes. A bajba jutott Unitednek éppen a Moody’s javasolta megoldásként a fenti tranzakciót.

Mobil

A mobiltornyokat megvásárló TAWAL-t 2018-ban hozták létre, és ez az első megjelenése az európai távközlési piacon. Eddig a Közel- Keleten és Észak- Afrikában (Marokkóban) folytatott üzleti tevékenységet.

Jelenleg több mint 16 000 távközlési tornyot üzemeltet. Ezzel az üzletággal több, mint 4800 új mobiltornyot vett fel portfóliójába Horvátországban, Szlovéniában és Bulgáriában.

A szerződéssel a United Group azt is biztosította, hogy a TAWAL további 2000 távközlési tornyot emel a három országban az elkövetkező 20 évben.

A United Group roppant elégedett az üzlettel, mondván, hogy ez kulcsfontosságú mérföldkő a csoport növekedési és terjeszkedési pályáján, ami lehetővé teszi a United Group számára, hogy a telekommunikációs és médiaszolgáltatásokba és infrastruktúrába történő folyamatos beruházásokra összpontosítson.

Vágjunk a dolgok közepébe!

Az üzleti hablaty és hadova után, vágjunk a dolgok közepébe! Dragan Šolak és cége a volt jugoszláv tagköztársaságok területén, pa i šire, vagyis azon túl is, tévéadók és újságok tulajdonosaként aktívan részt vesz a politika alakításában.

Ez leginkább Szerbiára igaz, ahol Šolak egyértelműen az ellenzéket támogatja például az N1 tévécsatorna által, miközben Horvátországban komoly nehézségekbe ütközött.

Az N1 “transzbalkáni” televízió horvátországi lerakata 2021-ben gondban volt, mert az A1 szolgáltató, amelynek a kábeles szolgáltatását addig igénybe vette, felmondta az együttműködést.

A megoldást végül a Horvát Telekomnál találták meg, így ennek a MaxTV elnevezésű ipTv csatornáján folytatják az adást.

A zágrábi Nova TV-vel ellentétben, amely kifejezetten kereskedelmi adó, az N1-es harcosabban áll hozzá a különféle politikai üzenetek terjesztéséhez, irányultságát pedig jól jelzi, hogy többek között az amerikai CNN egyik nemzetközi partnere.

Ez nem meglepő, hiszen Šolak üstökösként felívelő karrierje azzal kezdődött, hogy 2002-ben Soros György megszavazott az akkor még ugyancsak gyermekcipőben járó kragujevaci KDS telekommunikációs vállalatnak egy 10 millió dolláros befektetést.

A KDS-ből azután megalakult a SBB, amely láss csodát, 2004-ben az EBRD-től kapott 15 millió euró értékű befektetést!

Mindezt a Wikileaksnek köszönhetően tudjuk, amely Chelsea Manningnek, illetve Julian Assange-nak köszönhetően kiteregette a Fehér Ház szennyesét.

A 2007 június elsején belgrádi helyszínnel megfogalmazott amerikai diplomáciai jelentés részletesen taglalja Šolak üzleti birodalmának létrejöttét, illetve ennek pénzügyi támogatóit.

A komolyság az élet megrontója

Viszont, hogy ne legyen minden olyan komoly/komor erről a BALK gondoskodik – az Isten szerelmére, hétvége van!

mobil

Az említett halottaskocsi

Szóval, állítólag Varasdon található az a kiváló állapotban lévő gyászhintó, amely egykoron Ferenc Ferdinánd tetemét szállította. A 12 éven keresztül gondosan renovált járgány a MiRaj (Mir + Raj, azaz Béke és Mennyország = MiRaj) temetkezési vállalat tulajdonában van.

A fáma szerint annak idején Bécsből indult Szarajevóba, hogy a nagyherceg földi maradványait végighordozza a Monarchia városain, de az első világháború kitörése ezt a “körutazást” meghiúsította, a hintó pedig elakadt Észak- Horvátországban.

A varasdi temetkezési vállalat korabeli tulajdonosa szinte a szemétdombon talált a gyászhintóra, hogy mostanság az aktuális tulajdonos Zoran Žic ezer eurós óradíjért kölcsönözze ki – beleértve a hintót vontató lovakat is, amelyek természetesen fiatalabbak, mint a “becses emlékű járgány”.

Mobil

Hamu és gyémánt, azaz hamuból gyémánt egy régi újságcikk szerint (Forrás: MiRaj)

Žic úr különben innovatív hozzáállásáról ismert Horvátországban. Annak idején 2014-ben elsőként kínálta fel a lehetőséget a gyászoló családnak, hogy az elhunyt hamvaiból gyémántot gyártsanak.

Most itt megkímélem az olvasókat a “drága halottból készült drágakő” előállításának részleteitől.

Kissé nehezemre esik, mert ugye élénk képzelőerővel vert meg a sors, írni meg kimondottan szeretek, legfeljebb az érdeklődők dobjanak egy e-mailt a szerkesztőség postafiókjába, aztán ha kedvem támad, akkor megosztom a jelentkezőkkel a titkot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava