Connect with us

Szerbia

Egy szerb zsoldos az első sorokból hallgatta Putyin évértékelő beszédét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Egy szerb zsoldos az orosz elnök "évértékelő" beszédét hallgatja & közvetíti
Egy szerb zsoldos az orosz elnök "évértékelő" beszédét hallgatja & közvetíti (Forrás: Screenshot)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bratislav Živković szerb zsoldos, akit a szerb sajtó csetnikparancsnoknak nevez, az első sorokból hallgatta az orosz elnök évértékelő beszédét, és állítólag Vlagyimir Putyin minden szavát az iPhone-jával rögzítette, de az is lehet, hogy “csak közvetítette” a követői felé a Facebookon. Az orosz államfő az orosz parlament két házának tagjai előtt mondta el a nemzet helyzetéről szóló éves beszédét, amelyben kiemelte, hogy az ukrajnai háborút a Nyugat és a “kijevi rezsim” szította, és ezzel “aligha okozott bárkinek is csalódást”.

Szerb zsoldos amerikai telefonnal

Az orosz parlament alsó- és felsőházi tagjaihoz intézet putyini beszédet az orosz képviselők mellett számos vendég is a helyszínen “hallgathatta és élvezhette” végig.

A jól öltözött hölgyek-urak közül kitűnt egy katonai egyenruhát viselő mankós férfi, aki számos kitüntetéssel a mellén feszített az első sorok egyikében. Egészen pontosan a diszvendégek számára fenntartott első sorban.

Orosz elnök, szerb zsoldos

Putyin elmondta a beszédét (Screenshot)

Az egyenruha ujját csetnikszimbólumok díszítették, ami elárulta, hogy nem echte orosz férfiról van szó, ráadásul illetlen módon egyedüliként rögzítette/közvetítette az orosz elnök beszédét a telefonjával, miközben helyeslően bólogatott.

A Twitteren terjedő fotók alapján megállapítható, hogy ez felér egy “nemzetközi skandalummal”, mivel egy szerb csetnik egy minden bizonnyal Kínában összerakott amerikai telefonnal örökítette meg vagy továbbította az “orosz elnöki szózatot”.

Mindennek tetejében az illető a királyság híve, a vállán díszelgő jelvényen ugyanis az olvasható, hogy “szerb csetnikek a királyért és a hazáért”.

Az oroszok oldalán harcolt Ukrajnában

A szerb zsoldos személyében Bratislav Živkovićot, a korábban Ukrajnában harcoló szerb félkatonai erők 42 éves parancsnokát “tisztelhetjük”, aki 2014-ben és 2015-ben az Unité Continentale szélsőjobboldali szervezet tagajaként indult a frontra az oroszbarát szakadárok oldalán Donyeck és Luhanszk megyében.

Živkovićot 2018-ban – hazatérését követően – letartóztatták Szerbiában, ahol azzal gyanúsították, hogy szerb önkénteseket toborzott az ukrajnai fegyveres konfliktusokban való részvételre, amiért havi 200 eurót ajánlott fel nekik.

Szerbiában ugyan törvény tiltja az ország állampolgárjainak részvételét a külföldi háborúkban, és magát a toborzást is, amiért elvben akár 10 év börtön is kimondható lenne, de a gyakorlat egészen mást mutat, legalábbis Živković esetében.

A szerb zsoldosnak jószerivel most ülni kellene valamelyik szerb börtönben, igaz, ült is, csakhogy nem egy börtönben, hanem a Putyin évértékelő beszédére meghívott díszvendégek között, miután a szerbiai ügyészség 2019-ben leállította az ellene indított nyomozást.

A szerb zsoldos lankadatlanul figyel

A szerb zsoldos lankadatlanul figyel (Screenshot)

A csetnikparancsnok, aki állítólag orosz állampolgársággal is rendelkezik, tagadta, hogy az orosz államnak köze lenne az általa folytatott fronttevékenységekhez.

Akkortájt azt állította, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusokban résztvevő szerb önkéntesek havi 150-200 eurós juttatást kaptak, de nem Moszkvától, hanem az Ukrajnától való függetlenségét önhatalmúleg kikiáltott Luhanszki Népköztársaságtól.

Ezzel a kijelentéssel Moszkvát ugyan tisztára mosta, magát és a társait viszont nem, a szerb hatóságok azonban így is elengedték.

A nyomozás leállítását követően a csetnikparancsnok egy újságírói kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy miután az “igazság győzedelmeskedett” civilként vissza akar térni Ukrajnába, mert “ott van az élete, a lakása és a munkája”. Legyen bármi is az.

– Nem titkolom, hogy készen állok minden ideérkező szerbnek segíteni. Senki sem marad éhes vagy szomjas. De én nem toborozok, és nem szervezek be senkit sem, semmire sem. Nem félek senkitől és semmitől, még attól sem, hogy ismét letartóztatnak, amikor visszatérek Szerbiába

– jelentette ki 2019-ben a egy szerbiai oknyomozó portálnak Živković, aki valamivel csak rászolgált arra a sok plecsnire, ami mellét Putyin beszéde alatt díszítette. Meg természetesen arra is, hogy díszvendégkánt meghívják az elnöki “évértékelő”.

Az, hogy néhány ágrólszakadt szerbet “megetett és megitatt”, bizonyára kevés ahhoz, hogy kiemelt helyre ültessék az orosz szempontból egyik legfontosabb éves eseményen. Valami mást is kellett még tennie.

Sok országban nemkívánatos személy

Ezt megelőzően, 2017-ben a románok kémkedés vádjával 15 évre kitiltották az országból, mert bukaresti állítások szerint veszélyt jelentett Románia biztonságára.

A román példát követte a a NATO többi tagállama is. Živkovićnak ennek ellenére Bulgária érintésével sikerült eljutnia Oroszországba.

A szerb férfi ellen az ukrán főügyészség nyomozást indított az ukrán erők elleni támadásokban játszott szerepe miatt a fent említett ukrán megyékben.

Živkovićról legutóbb tavaly jelentek meg hírek a médiában, amelyek szerint súlyosan megsebesült, és Moszkvában ápolják. Az orosz elnök mai beszédére mankóval érkezett, így a híreknek lehetett némi valóságalapjuk.

A szerb zsoldos Vlagyimir Putyin beszédének kezdete előtt az amerikai tulajdonban lévő Facebookon közzétett egy videót, amelyben a követőihez fordult, és azt ígérte nekik, hogy élőben közvetíti számukra az orosz elnök beszédének egyes részeit, miután az a megtiszteltetés érte, hogy különleges meghívóval részt vehetett a jeltelen sírok által beárnyékolt “jeles eseményen”.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava