Connect with us

Szerbia

Egy szerb zsoldos az első sorokból hallgatta Putyin évértékelő beszédét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Egy szerb zsoldos az orosz elnök "évértékelő" beszédét hallgatja & közvetíti
Egy szerb zsoldos az orosz elnök "évértékelő" beszédét hallgatja & közvetíti (Forrás: Screenshot)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Bratislav Živković szerb zsoldos, akit a szerb sajtó csetnikparancsnoknak nevez, az első sorokból hallgatta az orosz elnök évértékelő beszédét, és állítólag Vlagyimir Putyin minden szavát az iPhone-jával rögzítette, de az is lehet, hogy „csak közvetítette” a követői felé a Facebookon. Az orosz államfő az orosz két házának tagjai előtt mondta el a nemzet helyzetéről szóló éves beszédét, amelyben kiemelte, hogy az ukrajnai háborút a Nyugat és a „kijevi rezsim” szította, és ezzel „aligha okozott bárkinek is csalódást”.

Szerb zsoldos amerikai telefonnal

Az orosz parlament alsó- és felsőházi tagjaihoz intézet putyini beszédet az orosz képviselők mellett számos vendég is a helyszínen „hallgathatta és élvezhette” végig.

A jól öltözött hölgyek-urak közül kitűnt egy katonai egyenruhát viselő mankós férfi, aki számos kitüntetéssel a mellén feszített az első sorok egyikében. Egészen pontosan a diszvendégek számára fenntartott első sorban.

Orosz elnök, szerb zsoldos

Putyin elmondta a beszédét (Screenshot)

Az egyenruha ujját csetnikszimbólumok díszítették, ami elárulta, hogy nem echte orosz férfiról van szó, ráadásul illetlen módon egyedüliként rögzítette/közvetítette az orosz elnök beszédét a telefonjával, miközben helyeslően bólogatott.

A Twitteren terjedő fotók alapján megállapítható, hogy ez felér egy „nemzetközi skandalummal”, mivel egy szerb csetnik egy minden bizonnyal Kínában összerakott amerikai telefonnal örökítette meg vagy továbbította az „orosz elnöki szózatot”.

Mindennek tetejében az illető a királyság híve, a vállán díszelgő jelvényen ugyanis az olvasható, hogy „szerb csetnikek a királyért és a hazáért”.

Az oroszok oldalán harcolt Ukrajnában

A szerb zsoldos személyében Bratislav Živkovićot, a korábban Ukrajnában harcoló szerb félkatonai erők 42 éves parancsnokát „tisztelhetjük”, aki 2014-ben és 2015-ben az Unité Continentale szélsőjobboldali szervezet tagajaként indult a frontra az oroszbarát szakadárok oldalán Donyeck és Luhanszk megyében.

Živkovićot 2018-ban – hazatérését követően – letartóztatták Szerbiában, ahol azzal gyanúsították, hogy szerb önkénteseket toborzott az ukrajnai fegyveres konfliktusokban való részvételre, amiért havi 200 eurót ajánlott fel nekik.

Szerbiában ugyan törvény tiltja az ország állampolgárjainak részvételét a külföldi háborúkban, és magát a toborzást is, amiért elvben akár 10 év börtön is kimondható lenne, de a gyakorlat egészen mást mutat, legalábbis Živković esetében.

A szerb zsoldosnak jószerivel most ülni kellene valamelyik szerb börtönben, igaz, ült is, csakhogy nem egy börtönben, hanem a Putyin évértékelő beszédére meghívott díszvendégek között, miután a szerbiai ügyészség 2019-ben leállította az ellene indított nyomozást.

A szerb zsoldos lankadatlanul figyel

A szerb zsoldos lankadatlanul figyel (Screenshot)

A csetnikparancsnok, aki állítólag orosz állampolgársággal is rendelkezik, tagadta, hogy az orosz államnak köze lenne az általa folytatott fronttevékenységekhez.

Akkortájt azt állította, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusokban résztvevő szerb önkéntesek havi 150-200 eurós juttatást kaptak, de nem Moszkvától, hanem az Ukrajnától való függetlenségét önhatalmúleg kikiáltott Luhanszki Népköztársaságtól.

Ezzel a kijelentéssel Moszkvát ugyan tisztára mosta, magát és a társait viszont nem, a szerb hatóságok azonban így is elengedték.

A nyomozás leállítását követően a csetnikparancsnok egy újságírói kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy miután az „igazság győzedelmeskedett” civilként vissza akar térni Ukrajnába, mert „ott van az élete, a lakása és a munkája”. Legyen bármi is az.

– Nem titkolom, hogy készen állok minden ideérkező szerbnek segíteni. Senki sem marad éhes vagy szomjas. De én nem toborozok, és nem szervezek be senkit sem, semmire sem. Nem félek senkitől és semmitől, még attól sem, hogy ismét letartóztatnak, amikor visszatérek Szerbiába

– jelentette ki 2019-ben a egy szerbiai oknyomozó portálnak Živković, aki valamivel csak rászolgált arra a sok plecsnire, ami mellét Putyin beszéde alatt díszítette. Meg természetesen arra is, hogy díszvendégkánt meghívják az elnöki „évértékelő”.

Az, hogy néhány ágrólszakadt szerbet „megetett és megitatt”, bizonyára kevés ahhoz, hogy kiemelt helyre ültessék az orosz szempontból egyik legfontosabb éves eseményen. Valami mást is kellett még tennie.

Sok országban nemkívánatos személy

Ezt megelőzően, 2017-ben a románok kémkedés vádjával 15 évre kitiltották az országból, mert bukaresti állítások szerint veszélyt jelentett Románia biztonságára.

A román példát követte a a NATO többi tagállama is. Živkovićnak ennek ellenére Bulgária érintésével sikerült eljutnia Oroszországba.

A szerb férfi ellen az ukrán főügyészség nyomozást indított az ukrán erők elleni támadásokban játszott szerepe miatt a fent említett ukrán megyékben.

Živkovićról legutóbb tavaly jelentek meg hírek a médiában, amelyek szerint súlyosan megsebesült, és Moszkvában ápolják. Az orosz elnök mai beszédére mankóval érkezett, így a híreknek lehetett némi valóságalapjuk.

A szerb zsoldos Vlagyimir Putyin beszédének kezdete előtt az amerikai tulajdonban lévő Facebookon közzétett egy videót, amelyben a követőihez fordult, és azt ígérte nekik, hogy élőben közvetíti számukra az orosz elnök beszédének egyes részeit, miután az a megtiszteltetés érte, hogy különleges meghívóval részt vehetett a jeltelen sírok által beárnyékolt „jeles eseményen”.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévécsatorna, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava