Connect with us

A Háború

A FÖLDI POKOL: Horvátországi és boszniai zsoldosok Ukrajnában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az orosz ukrán konfliktusban nem újkeletű a külföldi önkéntesek és zsoldosok bevetése. A Krím-félsziget 2014. évi megszállása óta az ukrán hadsereg igyekezett a soraiba integrálni a külföldről érkező önkénteseket, a mostani háború kitörését követően pedig az ukrán elnök személyesen hívta be/meg őket. Ukrajna horvátországi nagykövetsége korábban a Facebook segítségével toborozta a horvát önkénteseket az oroszok elleni háborúhoz. Moszkva most azt állítja, hogy boszniai állampolgárok is harcolnak ellenük Ukrajnában.

Négyen vannak/voltak

A Slobodna Dalmacija hírportál értesülései alapján legkevesebb négy horvát állampolgár harcol az orosz csapatok által körbe vett Mariupolban. Az acélipari létesítményt az orosz erők folyamatos tűz alatt tartják. Két nappal ez előtt Vlagyimir Putyin arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy az üzemet az orosz hadsereg vegye körbe úgy, hogy egy légy se tudjon onnan kijutni.

A horvát önkéntesekkel kapcsolatban eddig ismertté vált információk alapján egy dalmát és három szlavóniai származású férfiról tudják biztosan, hogy az Azov ezred tagjaként részt vesz a bekerített acélipari létesítményért folytatott harcokban.

A spliti Slobodna Dalmacija hírportál meg nem nevezett informátora egy Toni nevű dalmáciai gyökerekkel rendelkező személlyel áll kapcsolatban az ostromgyűrűben lévő horvátok közül, aki szakaszvezető az Azov ezredben.

Toni megerősítette, hogy rajta kívül még három horvát áll harcra készen az Azovstal alagút rendszerében. A lőszerük fogytán van, így a halott orosz katonáktól próbálnak meg hadianyagot zsákmányolni. Toni megerősítette továbbá, hogy az élelmiszer és ivóvíz készletük is kifogyóban van.

Az ostromgyűrűben uralkodó körülményeken felül a Slobodna Dalmacija megemlítette, hogy az Azov ezred tagjai elégedetlenek a felmentésükre tett kijevi lépésekkel, és negatívan ítélik meg Volodimir Zelenszkij Mariupol felszabadítása érdekében tett erőfeszítéseit.

De horvát “zsoldosok” nem csak Mariupolban vannak, hanem más ukrajnai frontokon is: a horvátok különösen nagy számban reprezentálták magukat az ukrán oldalon. Velük kapcsolatban az is kiderült, hogy az anyaországiak mellett jelentős részük a boszniai horvátok soraiból kerül ki.

A Slobodna Dalmacija az Ukrajnában önkéntesként harcoló többi horvátról megtudta, hogy Kijev környékén és az oroszok által jelenleg intenzíven támadott Donbasz régióban harcolnak.

Diplomáciai jegyzék

Az orosz védelmi minisztériuma jegyzékben tájékoztatta a Moszkvába akkreditált boszniai katonai attasét arról, hogy tudomásuk szerint 167 boszniai állampolgár az ukrán oldalon a harcol a háborúban.

Orosz diplomáciai jegyzék Bosznia- Hercegovinának

A jegyzéken az április 16. keltezés szerepel, a boszniai sajtóban az orosz tiltakozás csak április 23-án jelent meg.

Másnap a Željko Samardžija, a Moszkvában állomásozó boszniai katonai attasé maga erősítette meg a Klix.ba hírportálnak, hogy valóban kapott egy ilyen tartalmú dokumentumot az orosz védelmi minisztérium nemzetközi katonai együttműködési főigazgatóságától, amely azt is taglalta, hogy 17 fő hazatért már, 24 személy viszont életét vesztette a harcokban.

Vagyis az oroszok ismeretei szerint 126 boszniai állampolgár harcol jelenleg is az ukránok oldalán.

Az orosz fél a dokumentum további részében nyomatékosan felhívta a boszniai fél figyelmét arra, hogy a harcokhoz csatlakozó külföldi személyekre, mint zsoldosokra, nem terjed ki a nemzetközi humanitárius jog által biztosított oltalom.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava