...
Connect with us

Horvátország

A szerb behívóparancs átvétele miatt felfüggesztettek egy horvátországi rendőrt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

BEHÍVÓPARANCS: Az egyenruha kötelez, avagy lehet-e kettős állampolgár a rendőr?
BEHÍVÓPARANCS: Az egyenruha kötelez, avagy lehet-e kettős állampolgár a rendőr? (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 3 perc

A szerb hadsereg valóban küldött ki behívóparancsot legalább egy horvát rendőrnek, akit ennek a behívóparancsnak az átvétele miatt Horvátországban felfüggesztettek az állásából. A horvát hatóságok nem zárják ki, hogy több horvát rendőrt is megpróbált Szerbia mozgósítani a koszovói válság legutóbbi fellángolása idején, amire a horvát közösségi médiában már történtek utalások.

Többen is kaptak behívóparancsot?

A BALK december közepén írt arról, hogy a belgrádi vezetés olyan szerbeket igyekezett mozgósítani a Vajdaságban, akik korábban Horvátországban rendőri feladatokat láttak el, vagy még most is a horvát rendőrség kötelékébe tartoznak.

Azt is írtuk, hogy az ezzel kapcsolatos hírek, esetleg híresztelések forrását Vukováron kell keresni, miután azon a környéken jelentős mértékű a szerb kisebbség lélekszáma, nyilvánvalóan közülük többen rendelkeznek szerb állampolgársággal is.

Voltak szerbek, akik behívóparancs nélkül is mentek Vukovár ellen, ez lett az eredménye

Voltak , akik 1991-ben behívóparancs nélkül is mentek Vukovár ellen, ez lett az eredménye

Ráadásul a térség az erősen nemzeti horvát Hazafias Párt bázisa, miután a Vukovár környéken elkövetett háborús bűncselekmények miatt arrafelé „történelmi hagyományai” vannak a szerbekkel szembeni ellenszenvnek, nyilván nem véletlenül, merthogy a szerbek 1991-ben bestiálisan szétbombázták a várost.

A közösségi médiában terjedő hírek, híresztelések szerint Vukovár és Eszék térségéből legalább 15 szerb állampolgársággal is rendelkező horvát rendőr és 188 civil kapott behívót Szerbiából, ahol a szávaszentdemeteri és az egyik újvidéki laktanyában kellett jelentkezniük.

Azt is megírtuk, hogy november 7-én Milan Čujo szerb származású horvát rendőr, aki horvát-szerb kettős állampolgár, írásos behívót kapott a szerb védelmi minisztériumtól és a BIA szerb titkosszolgálattól, hogy regrutáció és mobilizáció céljából jelenjen meg a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) Boško Palkovljević Pinki laktanyában, vagyis Szerbiában.

A zágrábi Večernji list most (január 11-én) arról ír, hogy egy fiatal (21) horvát rendőrt, akit az M. Č. betűkkel említettek meg, súlyos kötelességszegés miatt további értesítésig felfüggesztették állásából. M. Č. – aki nem kizárt, hogy azonos Milan Čujóval – a Vukovár-Szerém megyei Felsőtárnokon (Tovarnik) ​​dolgozott.

Miért ment ki a behívóparancs?

A kettős állampolgársággal rendelkező M.Č. (21) minden bizonnyal szerbiai lakcímet is regisztrált, ahova kollégái szerint a szerb hatóságok kiküldték a behívóparancsot, hogy besorolják őt a szerb fegyveres erőkbe.

Dragoslav Živković, a Vukovár-Szerém megyei rendőrség szóvivője megerősítette a felfüggesztésről szóló hírt, kijelentve, hogy az erre vonatkozó határozatot tavaly november 7-én adták ki, mert a fiatal rendőr a behívóparancs alapján átment Szerbiába, ahol a toborzásával kapcsolatban találkozott a szerb hadsereg tagjaival.

Mindebben az a kifogásolható, hogy miután M.Č. megkapta és átvette a szerb hadsereg behívóparancsát, arról nem értesítette felsőtárnoki felettesét vagy ​​a megyei rendőri vezetést, amivel súlyosan megsértette a horvát belügyminisztérium érdekeit és tekintélyét

– jelentette ki a rendőrségi szóvivő, aki szerint ezért felmerült a rendőri szolgálatra való alkalmasság/alkalmatlanság kérdése, és ennek lett a következménye lett az intézkedés, mert a kötelességszegés és annak következményei összeegyeztethetetlenek az általa végzett szolgálattal.

A horvát rendőr nem hétköznapi látogatást tett Szerbiában, mondjuk kiment vásárolni, hanem egy másik ország hadseregének tagjaival beszélgetett

– nyilatkozta Živković, aki szerint M. Č. ezért az eszéki Fegyelmi Bíróságon kötött ki ebben a nem mindennapi ügyben.

A szóvivő a Večernji listnek azt mondta: a horvát belügyminisztériumnak nincs arról nyilvántartása, hogy az alkalmazottak közül kik rendelkeznek kettős állampolgársággal. Miután feltételezhetően több horvát rendőr is van, akinek a horvát mellett más állampolgársága is van, hasonló esetek könnyen előfordulhatnak.

Mit mondanak a kollégái?

A fiatal rendőr kollégái azt állítják, hogy Vukováron, és Vukovár-Szerém megyében, valamint egész Horvátországban sok kettős állampolgárságú rendőr dolgozik, és ez nem újdonság, de véleményük szerint ebben nincs semmi különös, miután a rendőrségről szóló törvény azt mondja ki, hogy a horvát rendőrséghez való csatlakozás feltétele a horvát állampolgárság, azt viszont sehol sem taglalja, hogy a jelentkezőknek nem lehet más állampolgárságuk is.

A kollégák közül más nem kapott szerb behívóparancsot (Illusztráció)

A kollégák közül más nem kapott szerb behívóparancsot (Illusztráció)

Az idősebb rendőrök emlékeztettek azokra a húsz évvel ezelőtti esetekre, amikor állítólag Szerbiában élők is dolgoztak a horvát rendőrségnél, onnan jártak be a munkahelyükre, de miután egyenruhában nem léphették át a határt, azt vagy a táskában vitték magukkal, vagy horvátországi barátjuknál tartották, és csak a határátlépést követően öltöztek be: így mentek dolgozni nap mint nap.

A történet eléggé hihetetlennek tűnik első, második, sőt harmadik olvasásra is, az viszont már végképp a „balkáni abszurd” kategóriáját súrolja, hogy Szerbia a szerb állampolgársággal rendelkező horvátországi szerbeket is mozgósítja a koszovói válsággal kapcsolatban, és ha hinni lehet a közösségi médiában terjedő, fent már említett információknak, nem csak egy-két esetben, ami növeli a szándékosság valószínűségét.

Elég nagy bajban lehet a szerb hadsereg, ha már katonákért is a szomszédba kell menni.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.