Connect with us

Horvátország

A szerb behívóparancs átvétele miatt felfüggesztettek egy horvátországi rendőrt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

BEHÍVÓPARANCS: Az egyenruha kötelez, avagy lehet-e kettős állampolgár a rendőr?
BEHÍVÓPARANCS: Az egyenruha kötelez, avagy lehet-e kettős állampolgár a rendőr? (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb hadsereg valóban küldött ki behívóparancsot legalább egy horvát rendőrnek, akit ennek a behívóparancsnak az átvétele miatt Horvátországban felfüggesztettek az állásából. A horvát hatóságok nem zárják ki, hogy több horvát rendőrt is megpróbált Szerbia mozgósítani a koszovói válság legutóbbi fellángolása idején, amire a horvát közösségi médiában már történtek utalások.

Többen is kaptak behívóparancsot?

A BALK december közepén írt arról, hogy a belgrádi vezetés olyan szerbeket igyekezett mozgósítani a Vajdaságban, akik korábban Horvátországban rendőri feladatokat láttak el, vagy még most is a horvát rendőrség kötelékébe tartoznak.

Azt is írtuk, hogy az ezzel kapcsolatos hírek, esetleg híresztelések forrását Vukováron kell keresni, miután azon a környéken jelentős mértékű a szerb kisebbség lélekszáma, nyilvánvalóan közülük többen rendelkeznek szerb állampolgársággal is.

Voltak szerbek, akik behívóparancs nélkül is mentek Vukovár ellen, ez lett az eredménye

Voltak szerbek, akik 1991-ben behívóparancs nélkül is mentek Vukovár ellen, ez lett az eredménye

Ráadásul a térség az erősen nemzeti horvát Hazafias Párt bázisa, miután a Vukovár környéken elkövetett háborús bűncselekmények miatt arrafelé “történelmi hagyományai” vannak a szerbekkel szembeni ellenszenvnek, nyilván nem véletlenül, merthogy a szerbek 1991-ben bestiálisan szétbombázták a várost.

A közösségi médiában terjedő hírek, híresztelések szerint Vukovár és Eszék térségéből legalább 15 szerb állampolgársággal is rendelkező horvát rendőr és 188 civil kapott behívót Szerbiából, ahol a szávaszentdemeteri és az egyik újvidéki laktanyában kellett jelentkezniük.

Azt is megírtuk, hogy november 7-én Milan Čujo szerb származású horvát rendőr, aki horvát-szerb kettős állampolgár, írásos behívót kapott a szerb védelmi minisztériumtól és a BIA szerb titkosszolgálattól, hogy regrutáció és mobilizáció céljából jelenjen meg a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) Boško Palkovljević Pinki laktanyában, vagyis Szerbiában.

A zágrábi Večernji list most (január 11-én) arról ír, hogy egy fiatal (21) horvát rendőrt, akit az M. Č. betűkkel említettek meg, súlyos kötelességszegés miatt további értesítésig felfüggesztették állásából. M. Č. – aki nem kizárt, hogy azonos Milan Čujóval – a Vukovár- Szerém megyei Felsőtárnokon (Tovarnik) ​​dolgozott.

Miért ment ki a behívóparancs?

A kettős állampolgársággal rendelkező M.Č. (21) minden bizonnyal szerbiai lakcímet is regisztrált, ahova kollégái szerint a szerb hatóságok kiküldték a behívóparancsot, hogy besorolják őt a szerb fegyveres erőkbe.

Dragoslav Živković, a Vukovár- Szerém megyei rendőrség szóvivője megerősítette a felfüggesztésről szóló hírt, kijelentve, hogy az erre vonatkozó határozatot tavaly november 7-én adták ki, mert a fiatal rendőr a behívóparancs alapján átment Szerbiába, ahol a toborzásával kapcsolatban találkozott a szerb hadsereg tagjaival.

– Mindebben az a kifogásolható, hogy miután M.Č. megkapta és átvette a szerb hadsereg behívóparancsát, arról nem értesítette felsőtárnoki felettesét vagy ​​a megyei rendőri vezetést, amivel súlyosan megsértette a horvát belügyminisztérium érdekeit és tekintélyét

– jelentette ki a rendőrségi szóvivő, aki szerint ezért felmerült a rendőri szolgálatra való alkalmasság/alkalmatlanság kérdése, és ennek lett a következménye lett az intézkedés, mert a kötelességszegés és annak következményei összeegyeztethetetlenek az általa végzett szolgálattal.

– A horvát rendőr nem hétköznapi látogatást tett Szerbiában, mondjuk kiment vásárolni, hanem egy másik ország hadseregének tagjaival beszélgetett

– nyilatkozta Živković, aki szerint M. Č. ezért az eszéki Fegyelmi Bíróságon kötött ki ebben a nem mindennapi ügyben.

A szóvivő a Večernji listnek azt mondta: a horvát belügyminisztériumnak nincs arról nyilvántartása, hogy az alkalmazottak közül kik rendelkeznek kettős állampolgársággal. Miután feltételezhetően több horvát rendőr is van, akinek a horvát mellett más állampolgársága is van, hasonló esetek könnyen előfordulhatnak.

Mit mondanak a kollégái?

A fiatal rendőr kollégái azt állítják, hogy Vukováron, és Vukovár- Szerém megyében, valamint egész Horvátországban sok kettős állampolgárságú rendőr dolgozik, és ez nem újdonság, de véleményük szerint ebben nincs semmi különös, miután a rendőrségről szóló törvény azt mondja ki, hogy a horvát rendőrséghez való csatlakozás feltétele a horvát állampolgárság, azt viszont sehol sem taglalja, hogy a jelentkezőknek nem lehet más állampolgárságuk is.

A kollégák közül más nem kapott szerb behívóparancsot (Illusztráció)

A kollégák közül más nem kapott szerb behívóparancsot (Illusztráció)

Az idősebb rendőrök emlékeztettek azokra a húsz évvel ezelőtti esetekre, amikor állítólag Szerbiában élők is dolgoztak a horvát rendőrségnél, onnan jártak be a munkahelyükre, de miután egyenruhában nem léphették át a határt, azt vagy a táskában vitték magukkal, vagy horvátországi barátjuknál tartották, és csak a határátlépést követően öltöztek be: így mentek dolgozni nap mint nap.

A történet eléggé hihetetlennek tűnik első, második, sőt harmadik olvasásra is, az viszont már végképp a “balkáni abszurd” kategóriáját súrolja, hogy Szerbia a szerb állampolgársággal rendelkező horvátországi szerbeket is mozgósítja a koszovói válsággal kapcsolatban, és ha hinni lehet a közösségi médiában terjedő, fent már említett információknak, nem csak egy-két esetben, ami növeli a szándékosság valószínűségét.

Elég nagy bajban lehet a szerb hadsereg, ha már katonákért is a szomszédba kell menni.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava