Connect with us

Horvátország

A szerb behívóparancs átvétele miatt felfüggesztettek egy horvátországi rendőrt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

BEHÍVÓPARANCS: Az egyenruha kötelez, avagy lehet-e kettős állampolgár a rendőr?
BEHÍVÓPARANCS: Az egyenruha kötelez, avagy lehet-e kettős állampolgár a rendőr? (Forrás: Twitter)
A cikk meghallgatása

A szerb hadsereg valóban küldött ki behívóparancsot legalább egy horvát rendőrnek, akit ennek a behívóparancsnak az átvétele miatt Horvátországban felfüggesztettek az állásából. A horvát hatóságok nem zárják ki, hogy több horvát rendőrt is megpróbált Szerbia mozgósítani a koszovói válság legutóbbi fellángolása idején, amire a horvát közösségi médiában már történtek utalások.

Többen is kaptak behívóparancsot?

A BALK december közepén írt arról, hogy a belgrádi vezetés olyan szerbeket igyekezett mozgósítani a Vajdaságban, akik korábban Horvátországban rendőri feladatokat láttak el, vagy még most is a horvát rendőrség kötelékébe tartoznak.

Azt is írtuk, hogy az ezzel kapcsolatos hírek, esetleg híresztelések forrását Vukováron kell keresni, miután azon a környéken jelentős mértékű a szerb kisebbség lélekszáma, nyilvánvalóan közülük többen rendelkeznek szerb állampolgársággal is.

Voltak szerbek, akik behívóparancs nélkül is mentek Vukovár ellen, ez lett az eredménye

Voltak szerbek, akik 1991-ben behívóparancs nélkül is mentek Vukovár ellen, ez lett az eredménye

Ráadásul a térség az erősen nemzeti horvát Hazafias Párt bázisa, miután a Vukovár környéken elkövetett háborús bűncselekmények miatt arrafelé “történelmi hagyományai” vannak a szerbekkel szembeni ellenszenvnek, nyilván nem véletlenül, merthogy a szerbek 1991-ben bestiálisan szétbombázták a várost.

A közösségi médiában terjedő hírek, híresztelések szerint Vukovár és Eszék térségéből legalább 15 szerb állampolgársággal is rendelkező horvát rendőr és 188 civil kapott behívót Szerbiából, ahol a szávaszentdemeteri és az egyik újvidéki laktanyában kellett jelentkezniük.

Azt is megírtuk, hogy november 7-én Milan Čujo szerb származású horvát rendőr, aki horvát-szerb kettős állampolgár, írásos behívót kapott a szerb védelmi minisztériumtól és a BIA szerb titkosszolgálattól, hogy regrutáció és mobilizáció céljából jelenjen meg a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) Boško Palkovljević Pinki laktanyában, vagyis Szerbiában.

A zágrábi Večernji list most (január 11-én) arról ír, hogy egy fiatal (21) horvát rendőrt, akit az M. Č. betűkkel említettek meg, súlyos kötelességszegés miatt további értesítésig felfüggesztették állásából. M. Č. – aki nem kizárt, hogy azonos Milan Čujóval – a Vukovár- Szerém megyei Felsőtárnokon (Tovarnik) ​​dolgozott.

Miért ment ki a behívóparancs?

A kettős állampolgársággal rendelkező M.Č. (21) minden bizonnyal szerbiai lakcímet is regisztrált, ahova kollégái szerint a szerb hatóságok kiküldték a behívóparancsot, hogy besorolják őt a szerb fegyveres erőkbe.

Dragoslav Živković, a Vukovár- Szerém megyei rendőrség szóvivője megerősítette a felfüggesztésről szóló hírt, kijelentve, hogy az erre vonatkozó határozatot tavaly november 7-én adták ki, mert a fiatal rendőr a behívóparancs alapján átment Szerbiába, ahol a toborzásával kapcsolatban találkozott a szerb hadsereg tagjaival.

– Mindebben az a kifogásolható, hogy miután M.Č. megkapta és átvette a szerb hadsereg behívóparancsát, arról nem értesítette felsőtárnoki felettesét vagy ​​a megyei rendőri vezetést, amivel súlyosan megsértette a horvát belügyminisztérium érdekeit és tekintélyét

– jelentette ki a rendőrségi szóvivő, aki szerint ezért felmerült a rendőri szolgálatra való alkalmasság/alkalmatlanság kérdése, és ennek lett a következménye lett az intézkedés, mert a kötelességszegés és annak következményei összeegyeztethetetlenek az általa végzett szolgálattal.

– A horvát rendőr nem hétköznapi látogatást tett Szerbiában, mondjuk kiment vásárolni, hanem egy másik ország hadseregének tagjaival beszélgetett

– nyilatkozta Živković, aki szerint M. Č. ezért az eszéki Fegyelmi Bíróságon kötött ki ebben a nem mindennapi ügyben.

A szóvivő a Večernji listnek azt mondta: a horvát belügyminisztériumnak nincs arról nyilvántartása, hogy az alkalmazottak közül kik rendelkeznek kettős állampolgársággal. Miután feltételezhetően több horvát rendőr is van, akinek a horvát mellett más állampolgársága is van, hasonló esetek könnyen előfordulhatnak.

Mit mondanak a kollégái?

A fiatal rendőr kollégái azt állítják, hogy Vukováron, és Vukovár- Szerém megyében, valamint egész Horvátországban sok kettős állampolgárságú rendőr dolgozik, és ez nem újdonság, de véleményük szerint ebben nincs semmi különös, miután a rendőrségről szóló törvény azt mondja ki, hogy a horvát rendőrséghez való csatlakozás feltétele a horvát állampolgárság, azt viszont sehol sem taglalja, hogy a jelentkezőknek nem lehet más állampolgárságuk is.

A kollégák közül más nem kapott szerb behívóparancsot (Illusztráció)

A kollégák közül más nem kapott szerb behívóparancsot (Illusztráció)

Az idősebb rendőrök emlékeztettek azokra a húsz évvel ezelőtti esetekre, amikor állítólag Szerbiában élők is dolgoztak a horvát rendőrségnél, onnan jártak be a munkahelyükre, de miután egyenruhában nem léphették át a határt, azt vagy a táskában vitték magukkal, vagy horvátországi barátjuknál tartották, és csak a határátlépést követően öltöztek be: így mentek dolgozni nap mint nap.

A történet eléggé hihetetlennek tűnik első, második, sőt harmadik olvasásra is, az viszont már végképp a “balkáni abszurd” kategóriáját súrolja, hogy Szerbia a szerb állampolgársággal rendelkező horvátországi szerbeket is mozgósítja a koszovói válsággal kapcsolatban, és ha hinni lehet a közösségi médiában terjedő, fent már említett információknak, nem csak egy-két esetben, ami növeli a szándékosság valószínűségét.

Elég nagy bajban lehet a szerb hadsereg, ha már katonákért is a szomszédba kell menni.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava