Connect with us

Horvátország

A SBERBANK ÉS A STRÓMANOK: Dúl a Fortenova-szága, és ki kinek a micsodája

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A SBERBANK-ÖRÖKSÉG: A Fortenova, a Kerített Felelősségű Társaság
A SBERBANK-ÖRÖKSÉG: A Fortenova, a Kerített Felelősségű Társaság (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása

Tovább tart a huzavona a “Sberbank-örökség” körül. Saif Alketbi, a Fortenova Hollandiában bejegyzett fő részvényesének cége sürgős bírósági eljárást indított Amszterdamban, hogy meghiúsítsa a Fortenova menedzsmentjének és a második legnagyobb részvényesnek, az Open Passnak a nyilvánvaló kísérletét arra, hogy átvegye az irányítást az élelmiszer- és kiskereskedelmi csoport felett – írja a BusinessWire.

Alketbi, aki korábban a Dubaji Koronaherceg Hivatalának főigazgatója volt, saját állítása szerint ezzel a maga papírjainak és a kisebbségi részvények tulajdonosainak érdekeit kívánja védelmezni.

A dubaji vállalkozó ezt azután lépte meg, miután megfogalmazása szerint “indokolatlan kísérletek” történtek arra, hogy semlegesítsék a főként Horvátországban működő Fortenovában való részesedéshez való törvényes hozzáférését.

A korábban a Sberbank volt a legnagyobb tulajdonos a Fortenovában

Alketbi 2022 októberében 43,4%-os részesedést vásárolt a Sberbanktól, ami által a magyar kormánykörökhöz közeli Jellinek Dániel cége, az Indotek lecsúszott az ületről.

Nem sokkal ezt követően Alketbit megfosztották a szavazati jogától, mert befektetését a közelmúltban az uniós szankciók hatálya alá vonták.

A Sberbank strómanja?

Az Egyesült Arab Emírségekből származó üzletember azt állítja, hogy befektetési társasága, az SBK ART LLC a horvát médiában folytatott “rágalmazó kampány” következtében a múlt hónapban felkerült az Európai Unió által szankcionált szervezetek listájára, mivelhogy a “rágalmak szerint” az előző tulajdonos, a Sberbank folyamatos befolyása alatt áll.

Alketbi tavaly októberben vásárolta meg az SBK ART-ot a Sberbanktól, és tagadja, hogy a szankcionált orosz banknak bármilyen érdekeltsége lenne az SBK ART-ban, vagyis a tulajdonába átment cégben.

Az emírségekből származó üzletember azt állítja, hogy ezzel “szemtelen kísérletet” szeretné megakadályozni azt a próbálkozást, amely szerint a “horvát gázkirály” tulajdonában lévő második legnagyobb részvényes, az Open Pass Limited, valamint a Fortenova vezetése kihasználja a helyzetet, és “határozatok sorozatával megváltoztassa a cég irányítási struktúráját”.

– Ez egy újfajta korporatív támadásnak tűnik, amely ízléstelenül kihasználja az ukrajnai konfliktust. A Fortenova menedzsmentje és az Open Pass nyilvánvalóan soha nem akarták a Sberbankot részvényesként, és azt remélték, hogy a háború kezdete után teljes mértékben átvehetik az ellenőrzést a Fortenova felett

– jelentette ki Alketbi a BusinessWire-nak, szerinte ellenlábasai ugyanis csalódva jöttek rá, hogy (a szankciók alá vonás ellenére) még mindig felelniük kell a fő részvényesnek, és a jelek arra utalnak, hogy most keresik a módját ezen kötelezettségük megkerülésére.

A dubaji üzletember nyugtalanítónak tartotta azokat a visszaéléseket, amelyek az Európai Unió szankciórendszerével történtek annak érdekében, hogy segítsék azt, ami alapvetően szerinte “korporatív einstand”.

Korporatív einstand

Alketbi úgy vélte, hogy a tulajdonába átment SBK ART felvétele a szankciós listára nyilvánvalóan egy dezinformációs kampányon alapul, amelynek semmi köze a tényekhez, és biztosra vette, hogy a szankciók belátható időn belül megszűnnek.

Szerinte azonban alapvető fontosságú, hogy a részvényesi jogok ne sérüljenek vagy ne szűnjenek meg teljesen, mert véleménye szerint ez egyértelműen sérti a bevett korporatív irányítási gyakorlatot és a befektetővédelmi normákat.

– Nemzetközi befektető vagyok az Európai Unióban, és védelmet kérek az illetékes hatóságoktól a befektetéseimmel szembeni tisztességtelen bánásmóddal és értékcsökkenéssel szemben

– mondta Alketbi. A továbbiakban aggodalmát fejezte ki afelett, hogy az Open Pass és a Fortenova vezetősége valójában kisajátította a vállalatot, ami miatt megfosztották az SBK ART-ot minden jogától.

– Remélem, hogy a (holland) Vállalkozási Kamara helyesen közelíti meg ezt a helyzetet. Felkérem a többi részvényest, hogy csatlakozzanak az eljáráshoz, és a közelgő közgyűlésén éljenek szavazati jogukkal

– mondta Saif Alketbi, akiről sokan azt gyanítják, hogy a Sberbank strómanja.

Alketbi most azért fordult “szélsebesen” az amszterdami bírósághoz, mert a Fortenova menedzsmentje 2023. január 3-án összehívta a cég részvényeseinek ülését, amelyet január 12-re terveznek, és amelyen az SBK ART ideiglenes státusza szerint “szankcionált entitásként” nem élhet szavazati jogával, és így nem tudja blokkolni a javaslatok elfogadását.

A SBERBANK ÉS A FORTENOVA: Ki kinek a micsodája?

A SBERBANK ÉS A FORTENOVA: Ki kinek a micsodája?

A javasolt változtatások alapján a Fortenova igazgatótanácsa például jogosulttá válik arra, hogy felhatalmazást adjon akár 500 millió eurós (tízszeres növekedés) tranzakciók végrehajtására a részvényesek jóváhagyása nélkül.

Az ülés napirendjén tehát olyan javaslatok szerepelnek, amelyek minden valószínűség szerint súlyosan sértik a vállalatirányítási egyezményeket, elfogadásukkal pedig döntően növekszik az Open Pass, vagyis Pavao Vujnovac horvát gázkirály befolyása – aminek – mint az egyik korábbi cikkünkben írtuk – a horvát kormány csak örülne.

Az állítólag a Sberbank-közeli Alketbi szavai ezért valószínűleg süket fülekre találnak, hacsak nem okul a katari kollégák bizniszmodelljéből, és véleményét nem támogatja meg pár, “stratégialiag elhelyezett” bőrönd készpénzzel.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava