Connect with us

Horvátország

A SBERBANK ÉS A STRÓMANOK: Dúl a Fortenova-szága, és ki kinek a micsodája

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A SBERBANK-ÖRÖKSÉG: A Fortenova, a Kerített Felelősségű Társaság
A SBERBANK-ÖRÖKSÉG: A Fortenova, a Kerített Felelősségű Társaság (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Tovább tart a huzavona a “Sberbank-örökség” körül. Saif Alketbi, a Fortenova Hollandiában bejegyzett fő részvényesének cége sürgős bírósági eljárást indított Amszterdamban, hogy meghiúsítsa a Fortenova menedzsmentjének és a második legnagyobb részvényesnek, az Open Passnak a nyilvánvaló kísérletét arra, hogy átvegye az irányítást az élelmiszer- és kiskereskedelmi csoport felett – írja a BusinessWire.

Alketbi, aki korábban a Dubaji Koronaherceg Hivatalának főigazgatója volt, saját állítása szerint ezzel a maga papírjainak és a kisebbségi részvények tulajdonosainak érdekeit kívánja védelmezni.

A dubaji vállalkozó ezt azután lépte meg, miután megfogalmazása szerint “indokolatlan kísérletek” történtek arra, hogy semlegesítsék a főként Horvátországban működő Fortenovában való részesedéshez való törvényes hozzáférését.

A korábban a Sberbank volt a legnagyobb tulajdonos a Fortenovában

Alketbi 2022 októberében 43,4%-os részesedést vásárolt a Sberbanktól, ami által a magyar kormánykörökhöz közeli Jellinek Dániel cége, az Indotek lecsúszott az ületről.

Nem sokkal ezt követően Alketbit megfosztották a szavazati jogától, mert befektetését a közelmúltban az uniós szankciók hatálya alá vonták.

A Sberbank strómanja?

Az Egyesült Arab Emírségekből származó üzletember azt állítja, hogy befektetési társasága, az SBK ART LLC a horvát médiában folytatott “rágalmazó kampány” következtében a múlt hónapban felkerült az Európai Unió által szankcionált szervezetek listájára, mivelhogy a “rágalmak szerint” az előző tulajdonos, a Sberbank folyamatos befolyása alatt áll.

Alketbi tavaly októberben vásárolta meg az SBK ART-ot a Sberbanktól, és tagadja, hogy a szankcionált orosz banknak bármilyen érdekeltsége lenne az SBK ART-ban, vagyis a tulajdonába átment cégben.

Az emírségekből származó üzletember azt állítja, hogy ezzel “szemtelen kísérletet” szeretné megakadályozni azt a próbálkozást, amely szerint a “horvát gázkirály” tulajdonában lévő második legnagyobb részvényes, az Open Pass Limited, valamint a Fortenova vezetése kihasználja a helyzetet, és “határozatok sorozatával megváltoztassa a cég irányítási struktúráját”.

– Ez egy újfajta korporatív támadásnak tűnik, amely ízléstelenül kihasználja az ukrajnai konfliktust. A Fortenova menedzsmentje és az Open Pass nyilvánvalóan soha nem akarták a Sberbankot részvényesként, és azt remélték, hogy a háború kezdete után teljes mértékben átvehetik az ellenőrzést a Fortenova felett

– jelentette ki Alketbi a BusinessWire-nak, szerinte ellenlábasai ugyanis csalódva jöttek rá, hogy (a szankciók alá vonás ellenére) még mindig felelniük kell a fő részvényesnek, és a jelek arra utalnak, hogy most keresik a módját ezen kötelezettségük megkerülésére.

A dubaji üzletember nyugtalanítónak tartotta azokat a visszaéléseket, amelyek az Európai Unió szankciórendszerével történtek annak érdekében, hogy segítsék azt, ami alapvetően szerinte “korporatív einstand”.

Korporatív einstand

Alketbi úgy vélte, hogy a tulajdonába átment SBK ART felvétele a szankciós listára nyilvánvalóan egy dezinformációs kampányon alapul, amelynek semmi köze a tényekhez, és biztosra vette, hogy a szankciók belátható időn belül megszűnnek.

Szerinte azonban alapvető fontosságú, hogy a részvényesi jogok ne sérüljenek vagy ne szűnjenek meg teljesen, mert véleménye szerint ez egyértelműen sérti a bevett korporatív irányítási gyakorlatot és a befektetővédelmi normákat.

– Nemzetközi befektető vagyok az Európai Unióban, és védelmet kérek az illetékes hatóságoktól a befektetéseimmel szembeni tisztességtelen bánásmóddal és értékcsökkenéssel szemben

– mondta Alketbi. A továbbiakban aggodalmát fejezte ki afelett, hogy az Open Pass és a Fortenova vezetősége valójában kisajátította a vállalatot, ami miatt megfosztották az SBK ART-ot minden jogától.

– Remélem, hogy a (holland) Vállalkozási Kamara helyesen közelíti meg ezt a helyzetet. Felkérem a többi részvényest, hogy csatlakozzanak az eljáráshoz, és a közelgő közgyűlésén éljenek szavazati jogukkal

– mondta Saif Alketbi, akiről sokan azt gyanítják, hogy a Sberbank strómanja.

Alketbi most azért fordult “szélsebesen” az amszterdami bírósághoz, mert a Fortenova menedzsmentje 2023. január 3-án összehívta a cég részvényeseinek ülését, amelyet január 12-re terveznek, és amelyen az SBK ART ideiglenes státusza szerint “szankcionált entitásként” nem élhet szavazati jogával, és így nem tudja blokkolni a javaslatok elfogadását.

A SBERBANK ÉS A FORTENOVA: Ki kinek a micsodája?

A SBERBANK ÉS A FORTENOVA: Ki kinek a micsodája?

A javasolt változtatások alapján a Fortenova igazgatótanácsa például jogosulttá válik arra, hogy felhatalmazást adjon akár 500 millió eurós (tízszeres növekedés) tranzakciók végrehajtására a részvényesek jóváhagyása nélkül.

Az ülés napirendjén tehát olyan javaslatok szerepelnek, amelyek minden valószínűség szerint súlyosan sértik a vállalatirányítási egyezményeket, elfogadásukkal pedig döntően növekszik az Open Pass, vagyis Pavao Vujnovac horvát gázkirály befolyása – aminek – mint az egyik korábbi cikkünkben írtuk – a horvát kormány csak örülne.

Az állítólag a Sberbank-közeli Alketbi szavai ezért valószínűleg süket fülekre találnak, hacsak nem okul a katari kollégák bizniszmodelljéből, és véleményét nem támogatja meg pár, “stratégialiag elhelyezett” bőrönd készpénzzel.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia5 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia1 hét telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava