Connect with us

Szerbia

INTÉS: Amerikának sem tetszik, hogy kitiltották a szerb pátriárkát Koszovóból

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hill nova vucic patriarka
NEM HELYESLI: Az Egyesült Államok nagykövete alapvetőnek nevezte, hogy a koszovói szerb közösség találkozhasson a pátriárkával (Forrás: Screenshot, Instagram)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Az Egyesült Államok nem helyesli, hogy a pristinai albán hatóságok kitiltották Porfirije szerb pátriárkát Koszovóból. Christopher Hill amerikai nagykövet a szerbiai Nova televíziónak nyilatkozva fontosnak tartotta, hogy a szerb pátriárka felkereshesse a koszovói szerb közösséget, és reméli, hogy ilyen helyzetek a jövőben nem fordulnak elő.

A nagykövet a vallásszabadság szempontjából alapvetőnek nevezte, hogy a koszovói szerb közösség találkozhasson a pátriárkával.

– Nem hiszem, hogy talál bárkit is a nemzetközi közösségben, aki ellenezné a pátriárka jogát, hogy belépjen Koszovóba, és találkozzon a hívőkkel. Ez a mi álláspontunk, és remélem, hogy ez nem fog megismétlődni

– jelentette ki az amerikai nagykövet, aki ezzel reagált arra, hogy a szerb elnök a pátriárka koszovói látogatásának megtiltása miatt a nemzetközi közösséget vádolta meg.

Az estet követően Aleksandar Vučić kétszer is találkozott a szerb egyházfővel, majd a “legnagyobb szégyennek” nevezte, ami a pátriárka esetében történt, és úgy fogalmazott, hogy ez leginkább azokat minősíti, aki a kitiltását megszervezték.

– Nem törölhetik ki a népünk lelkéből sem a pátriárkát, sem a szerb egyházat

– írta az Instagramon a szerb elnök, aki hozzátette, hogy továbbra is “harcolnak, és kompromisszumos megoldást keresnek”, és egyúttal megköszönte “Őszentsége vigasztaló szavait és a szerb népet támogató imákat”.

A koszovói hatóságok december 26-án a délutáni órákban a merdarei átkelőnél mintegy 40 percig várakoztatták Porfirije szerb pátriárkát, majd közölték vele, hogy nem engedik be Koszovóba. A pátriárka a Koszovó nyugati részén lévő peći (Paja/Pejë) szerb patriarchátust és az ottani kolostort szerette volna felkeresni, amelynek az apátja.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

3+1: Nem csak Orbán, hanem Vučić és Dodik is az elsők között gratulált Ficónak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Orbán gratulált
EGY AZ IRÁNY: Egymásra találtak, így már négyen vannak (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Orbánhoz hasonlóan Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is az elsők között gratulált Robert Ficónak ahhoz, hogy a legtöbb szavazatot kapta a szlovákiai parlamenti választásokon. Ezt a példát követte Milorad Dodik is, aki állami szintre emelte egyelőre csak entitásként fungáló hazáját. Mindhárman írásos formában, az X-platformon köszöntötték a “szlovák hazafit”.

Nu, págágyí!


– Találjátok ki, ki tért vissza!

A magyar miniszterelnök ezzel kezdte X-platformos bejegyzését, amelyben gratulált Robert Ficónak a szlovák parlamenti választáson elért “vitathatatlan győzelméhez”.

Orbán megjegyezte, hogy “egy hazafival mindig jó együtt dolgozni”, ami elé várakozással tekint.

Orbán gratulált

Vučić sem késlekedett a “szlovák hazafi” köszöntésében

A szerb elnök szintén gratulált Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Aleksandar Vučić azt írta a Ficónak küldött üzenetében, hogy szívből gratulál neki a parlamenti választáson megszerzett első helyéhez a baráti Szlovákiában.

A szerb államfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkező időszakban elmélyítik a két ország közötti együttműködést, valamint hogy a továbbiakban közösen dolgoznak a partnerség erősítése érdekében ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Orbán gratulált

Dodik is megpróbált igazi államfőként viselkedni (Forrás: X-platform)

Dodik sem maradhatott ki

Az elsők között gratulálók sorából nem maradhatott ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke sem, aki szintén beikszelte Ficót.

A boszniai szerbek Miléje az X-platformon Ficónak és a pártjának egyaránt gratulált a választásokon elért győzelemhez, és egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Fico alakíthatja meg Szlovákia új kormányát.

Dodik megjegyezte, hogy Szlovákia a jövőben is a haladás és a fejlődés útján halad tovább a lakosság támogatását élvező Ficóval, mint az ország új miniszterelnökével.

A boszniai szerb vezető azt írta, hogy jó gazdasági és egyéb együttműködést remél a két baráti ország között, amivel nem csak gratulált Ficónak, hanem ebből az apropóból az entitási szintről állami szintre emelte az általa vezetett Szerb Köztársaságot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava