Connect with us

Szerb Köztársaság

ELŐÉLET: Egy héten belül két miniszter is távozott az új boszniai szerb kormányából

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

CSALÁDI FOTÓ: Ha ilyen ütemben folytatják, gyorsan elfogynak (Forrás: AnadoluAgency)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Alig állt fel az új boszniai szerb kormány, máris személycserékre kényszerül a miniszterelnöki székben újrázó Radovan Višković. A kormány több tagjával kapcsolatban került nyilvánosságra, hogy korábban büntetett előéletűek voltak, így a miniszteri pozíció betöltése morális szempontból erősen aggályossá vált az esetükben még akkor is, ha az jogi szempontból lehetséges, mert már nem szerepelnek a bűntettesek nyilvántartásában.

Új kétharmad

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke már december elején kormányalakítási megbízást adott az általa vezetett Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) sorait erősítő Radovan Viškovićnak, aki így újrázhat a miniszterelnöki székben a szerb entitás kormányának élén.

A koalíciós tárgyalások lezárultát követően vált csak ismertté a kormányzati pozíciók koalíciós pártok közti elosztása. Az addigra kialakult névsor egyfelől amiatt okozott meglepetést, mert a szavazatok 35%-t megszerző SNSD 11 miniszteri helyet szerzett meg a tizenhétből, vagyis a koalíciós partnereknek be kellett érniük hat miniszteri poszttal.

A másik meglepő fejlemény a kormánytagok személyében bekövetkező jelentős változás volt. A korábbi Višković kabinetből az SNSD (értsd Dodik) csak három tárca élén (pénzügy, egészségügy, EU integrációs és külkapcsolatok) és a miniszterelnök személyén nem változtatott.

A koalíciós pártokból az előző kormányban részt vevő miniszterek közül csak a Szocialista Párt (Socijalistička Partija, SP) elnöke Petar Đokić vesz részt a kormányban a következő ciklusban. Így a kormánytagok kétharmada tekintetében a Dodik- Višković tandem újított.

Csontvázak a szekrényben

Bár a december 22-én megalakult kormány tagjainak többsége a régi, bevett pártkáderek közé volt sorolható, ennek ellenére el nem hanyagolható porszem került a személyügyi kérdésekre komoly hangsúlyt fektető boszniai szerb kormányzati gépezetbe.

Elsőként az alakuló ülést követően jelent meg a helyi sajtóban, hogy a boszniai szerb kormány Szocialista Párt által delegált tagja, Dado Dogan nem tölthetné be a családügyi, ifjúsági és sport miniszteri pozíciót, mert korábban elítélték közlekedési baleset okozása miatt.

Az ellenzéki Jogért és rendért (Zapravdu i red) párt tagjai hozták nyilvánosságra, hogy Dogan 2019-ben közlekedési balesetet okozott, amiért egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Akkor a szerb entitás elnöki tisztségét betöltő Željka Cvijanović (SNSD) adott kegyelmet részére, aminek eredményeként Dado Dogan neve törlésre került a büntetett előéletű személyek nyilvántartásából.

Dogan személye kapcsán a pártja még aznap közleményt adott ki, amiben elismerték, hogy a miniszter büntetett előéletű.

Višković a Dogannal kapcsolatos híresztelésekre reagálva december 23-án közölte, hogy a miniszter már be is nyújtotta a lemondását, vagyis alig két napig töltötte be a pozíciót.

Miniszterelnök azzal akarta a felelősséget a koalíciós partnerekre hárítani, hogy közölte: Dogan személyét a pártja javasolta, így kéri a koalíciós pártok vezetőit, hogy a jövőben ne csak egy nevet tartalmazó papírt és egy pártvezetők által aláírt és lepecsételt nyilatkozatot adjanak a részére, hanem részletes önéletrajzot is a jelöltekről.

A két gyenge láncszem: Dragoslav Kabić és Dado Dogan (Forrás: srpskainfo.com)

Adódik a kérdés, hogy eddig mi alapján döntött Višković önéletrajzok hiányában a miniszterjelöltekről.

Dogan ügyét követően csak pár órát kellett várni, és újabb csontváz hullott ki a szekrényből. Ezúttal a Dodik-párti Dragoslav Kabić foglalkoztatás és veteránügyi miniszter kapcsán jelent meg a boszniai sajtóban, hogy tizenöt évvel korábban ő is közlekedési balesetet okozott, aminek következtében a vele utazó barátja életét vesztette.

Kabićot szintén letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, amit egyes sajtóhírek szerint a Fočaban lévő börtönben húzott le.

Az Oslobođenje nevű boszniai napilap megkeresésére Kabić kijelentette, hogy “magántermészetű dolog, ami vele történt, és nem kíván válaszolni újságírói kérdésekre.” Ezt követően Kabić benyújtotta a lemondását Viškovićhoz, aki azt még aznap el is fogadta azt.

Kifoghatatlan nagyhalak

Dogan és Kabić esete kapcsán az ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformja (Platforma Demokratskog Progresa, PDP) soraiba tartozó korábbi boszniai külügyminiszter, Igor Crnadak kijelentette, hogy az említett ügyek az SNSD és koalíciós partnerei káderpolitikájának hiányosságaira hívják fel a figyelmet.

Crnadak szerint elfogadhatatlan, hogy Višković nem nézett alaposan utána a koalíciós partnerek által a kormányba javasolt személyeknek.

Majd hosszas fejtegetésbe bocsátkozott azzal kapcsolatban, hogy Dogan és Kabić kitessékelése a kormányból mindaddig álszent cselekedet, amíg más olyan személyek vannak még mindig az RS-t vezető kabinetben, akik korábban jogerősen elítéltek.

Crnadak példaként felemlegette a Dogan pártájnak vezetőjével, Petar Đokićtyal szemben korábban hozott ítéletet.

Đokić jelenleg energetikai és bányászati miniszter a kormányban, és a korábbi ciklusban is ugyanezt a tisztséget töltötte be. Annak ellenére lehetett kormánytag, hogy 2007-ben az akkori Telekom RS nevű cégnél folytatott nyomozás eredményeként csalásért ítélték három hónap szabadságvesztésre.

Crnadak szerint Đokićnak nem kell aggódnia a kormányzati helye elvesztése miatt, mert az általa vezetett Szocialista Párt majd 7%-os eredményével az SNSD legnagyobb koalíciós partnerének számít, így túl nagy hal ahhoz, hogy kipöccintsék a kormányból.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava