Connect with us

Szerbia

GÁZOS: Már két halottja van az ammóniaszivárgással járó szerbiai vasúti tragédiának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bejutott a lezárt területre, ahonnan aztán futva menekült
AMMÓNIUM: Bejutott a lezárt területre, ahonnan aztán futva menekült a fenti újságíró (Forrás: Blic)
play icon A cikk meghallgatása

Szerbiában újabb halottat találtak a környezeti katasztrófát is előidéző vasúti szerencsétlenség helyszínének közelében, a délkelet-szerbiai Pirot térségében. A kimondottan rossz állapotban lévő vasúti pályát egy tehervonat négy vagonja hagyta el, az egyikből ammónia került a közeli folyóba, amely kémiai reakcióba lépett a vízzel. A szerencsétlenséget követően több külföldi állampolgár is orvosi segítséget kért, az eddigi hírek szerint nincs magyar érintett.

A baleset vasárnap késődélután történt, amikor egy húsz egy vagonból álló szerelvény kisiklott, és az egyik ciszterna a Nišava folyó medrébe csúszott, ahol a kiszabaduló ammónium heves kémiai reakciót okozott.

A levegőben “sűrű füst” gomolygott, aminek következtében a közeli autópályán haladó járművekben lévők rosszul lettek, ennek következtében több szerencsétlenség is történt.

A rendőrség leállította a forgalmat az érintett szakaszon, az autókat elterelték, a közelben élő embereket pedig felszólították, hogy ne hagyják el az otthonaikat, de még az ablakokat se nyissák ki.

Mérgezés gyanújával több mint ötven ember kért orvosi segítséget, tizenöt embert, köztük három gyereket, a niši kórházba irányítottak, a többieket hazaengedték. Az orvoshoz fordulók között 14 külföldi állampolgár is volt, törökök, bolgárok, grúzok és egy francia is, az eddigi jelentések szerint a szerencsétlenségnek nincs magyar érintettje.

Az eddigi adatok szerint két ember vesztette életét, az egyiket egy helyi újságíró találta meg, akinek délelőtt sikerült bejutnia a lezárt területre.

– A rendőrség által felállított ellenőrző pontot elhagyva a baleset helyszínéig öt kilométeren keresztül sem élő ember, sem élő állat nincs. Az úton, nem messze a vasúttól, olyan táj tárult elém, mint Hirosimában: az egyik autó balra, a másik jobbra, öt-hat elhagyott teherautó az út másik oldalán

– írta le a tájat Nenad Paunović (74), a helyi rádió és hírportál tulajdonosa a belgrádi Blicnek nyilatkozva.

– Amikor letértem a felüljáróról, megdöbbenten láttam, hogy egy halott fekszik a földön, a feje a fűben volt, a cipője pedig mellette. Ez nem lehet, hogy egy halott ember – kiáltottam fel, mert nem tudtam nyugodt maradni

– tette még hozzá az idős, de kíváncsi újságíró.

Azóta kiderült, hogy a rendőrök azonosították az áldozatot, aki török állampolgár, és az egyik török kamion sofőrje volt.

Szerbiai médiajelentések szerint a szerencsétlenséget minden bizonnyal az okozta, hogy a talpfák már nagyon elkorhadtak a sínek alatt, ezért a “pályának” azon a részen általában mindössze 10 kilométeres óránkénti sebességgel jártak a vonatok, arról egyelőre nincsenek információk, hogy a szerencsétlenül járt szerelvény milyen gyorsan ment.

A vasúti balesetet és a környezeti szennyesét követően Pirotban szükségállapotot rendeltek el, a gyerekek nem mentek iskolába, az embereket pedig felszólították, hogy ne hagyják el az otthonaikat, amit azonban sokan nem tartottak be.

Vladan Vasić, piroti polgármester a helyi válságstáb ülése után azt mondta, hogy a helyzetet sikerült ugyan ellenőrzés alá vonni, de továbbra is érvényben van szükségállapot, és újfent felszólította a város lakosságát, hogy N95-ös maszkok nélkül ne menjenek ki az utcára.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava