Connect with us

Szerbia

GÁZOS: Már két halottja van az ammóniaszivárgással járó szerbiai vasúti tragédiának

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bejutott a lezárt területre, ahonnan aztán futva menekült
AMMÓNIUM: Bejutott a lezárt területre, ahonnan aztán futva menekült a fenti újságíró (Forrás: Blic)
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában újabb halottat találtak a környezeti katasztrófát is előidéző vasúti helyszínének közelében, a délkelet-szerbiai Pirot térségében. A kimondottan rossz állapotban lévő vasúti pályát egy tehervonat négy vagonja hagyta el, az egyikből ammónia került a közeli folyóba, amely kémiai reakcióba lépett a vízzel. A szerencsétlenséget követően több külföldi állampolgár is orvosi segítséget kért, az eddigi hírek szerint nincs magyar érintett.

A baleset vasárnap késődélután történt, amikor egy húsz egy vagonból álló szerelvény kisiklott, és az egyik ciszterna a Nišava folyó medrébe csúszott, ahol a kiszabaduló ammónium heves kémiai reakciót okozott.

A levegőben „sűrű füst” gomolygott, aminek következtében a közeli autópályán haladó járművekben lévők rosszul lettek, ennek következtében több szerencsétlenség is történt.

A rendőrség leállította a forgalmat az érintett szakaszon, az autókat elterelték, a közelben élő embereket pedig felszólították, hogy ne hagyják el az otthonaikat, de még az ablakokat se nyissák ki.

Mérgezés gyanújával több mint ötven ember kért orvosi segítséget, tizenöt embert, köztük három gyereket, a niši kórházba irányítottak, a többieket hazaengedték. Az orvoshoz fordulók között 14 külföldi állampolgár is volt, törökök, bolgárok, grúzok és egy francia is, az eddigi jelentések szerint a szerencsétlenségnek nincs magyar érintettje.

Az eddigi adatok szerint két ember vesztette életét, az egyiket egy helyi újságíró találta meg, akinek délelőtt sikerült bejutnia a lezárt területre.

A rendőrség által felállított ellenőrző pontot elhagyva a baleset helyszínéig öt kilométeren keresztül sem élő ember, sem élő állat nincs. Az úton, nem messze a vasúttól, olyan táj tárult elém, mint Hirosimában: az egyik autó balra, a másik jobbra, öt-hat elhagyott teherautó az út másik oldalán

– írta le a tájat Nenad Paunović (74), a helyi rádió és hírportál tulajdonosa a belgrádi Blicnek nyilatkozva.

Amikor letértem a felüljáróról, megdöbbenten láttam, hogy egy halott fekszik a földön, a feje a fűben volt, a cipője pedig mellette. Ez nem lehet, hogy egy halott ember – kiáltottam fel, mert nem tudtam nyugodt maradni

– tette még hozzá az idős, de kíváncsi újságíró.

Azóta kiderült, hogy a rendőrök azonosították az áldozatot, aki török állampolgár, és az egyik török kamion sofőrje volt.

Szerbiai médiajelentések szerint a szerencsétlenséget minden bizonnyal az okozta, hogy a talpfák már nagyon elkorhadtak a sínek alatt, ezért a „pályának” azon a részen általában mindössze 10 kilométeres óránkénti sebességgel jártak a vonatok, arról egyelőre nincsenek információk, hogy a szerencsétlenül járt szerelvény milyen gyorsan ment.

A vasúti balesetet és a környezeti szennyesét követően Pirotban szükségállapotot rendeltek el, a gyerekek nem mentek iskolába, az embereket pedig felszólították, hogy ne hagyják el az otthonaikat, amit azonban sokan nem tartottak be.

Vladan Vasić, piroti polgármester a helyi válságstáb ülése után azt mondta, hogy a helyzetet sikerült ugyan ellenőrzés alá vonni, de továbbra is érvényben van szükségállapot, és újfent felszólította a város lakosságát, hogy N95-ös maszkok nélkül ne menjenek ki az utcára.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: