Connect with us

Magyarország

AZ OTP KIMARADT: Az USA 400 millió dolláros hitelt nyújt a szerbiai vállalkozásoknak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az amerikaiak 400 millió dolláros hitele a szerbiai kis- és közepes vállalkozásoknak
ALÁÍRTÁK: Az amerikaiak dollár százmilliókkal hitelezik meg a szerbeket (Forrás: Instagram, Siniša Mali)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Az amerikaiak a jelenlegi, illetve a permanens koszovói válságtól függetlenül 400 millió dolláros hitelt nyújtanak a szerbiai kis- és közepes vállalkozásoknak, az erről szóló megállapodást most (december 13-án) írták alá a belgrádi pénzügyminisztériumban. A pénzt az American Corporation for International Development Financing (DFC) adja, és négy külföldi bank helyi kirendeltsége által folyósítja, ezek között azonban nincs a Szerbiában is erőteljesen jelenlévő magyar OTP. A DFC 2020-ban – még a “trumpi időkben” nyitotta meg Belgrádban első és egyetlen irodáját az Egyesült Államokon kívül.

Hitel a szerbeknek

Az amerikaiak a ProCredit, az Addiko, az Intesa és a Raiffeisen bevonásával juttatják el a pénzt a szerb vállalkozásoknak, első körben 272 millió dollárt folyósítanak, ami már önmagában is több, mint az a pénz, amelyet Magyarország a boszniai szerbeknek ad támogatás és hitel formájában.

Az aláíráson amerikai részről részt vett Christopher Hill, az USA belgrádi nagykövete, valamint Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank elnöke és Siniša Mali pénzügyminiszter, mindketten Aleksandar Vučić szerb elnök bizalmasának számítanak.

Siniša Mali az aláírással összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy a garanciaprogram a szerbiai pénzügyminisztérium támogatásával valósul meg, és az első kiosztásra kerülő 272 millió dolláros hitelkeret a kis- és középvállalkozásokat célozza meg.

– A hiteleket a mikro-, a kis- és a középvállalkozások kapják, amelyek főleg mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, és az elmaradott vidékeken működnek. A pénzből jut a fenntartható tevékenységet folytatóknak, a feltörekvő (startup) cégeknek, illetve azoknak a vállalkozásoknak, amelyeket nők vezetnek

– jelentette ki az aláírást követő sajtótájékoztatón a szerb pénzügyminiszter, aki úgy vélte, hogy ezzel éppen azokat a vállalkozásokat finanszírozzák meg, amelyek a szerb gazdaság motorjának számítanak.

Inkább a gazdaságról tárgyalna

Szót kapott az alkalmi ünnepségen az amerikai nagykövetet is, aki többször is folytatott béketeremtő és közvetítő szerepet a világ egyik-másik pontján.

– Bátorítónak tartom ezt az aláírást, mert őszintén szólva szívesebben töltöm az időmet gazdasági kérdésekkel, mint bármi mással, amivel ebben az országban foglalkozunk

– mondta az amerikai nagykövet, aki ezt a rövid felvezetést annak az érzésének a megosztására használta fel, hogy a Szerbiában élők túl sokat foglalkoznak a múlttal és a politikával, és nem törődnek azzal, hogy “merre is tartunk”.

Egy amerikai nagykövet megérzései ritkán számítanak magánügynek a világ bármely pontján, ezért nem is lehet úgy tekinteni rájuk. Christopher Hill ugyanis mondott még mást is, miszerint Szerbia az Egyesült Államok partnere, amelynek a jövőjét a Nyugaton képzeli el, és szerinte “aki mást javasol, az nem jól értelmezi az eseményeket”.

Hill azonban jószerivel nem csak az Egyesült Államok, hanem némileg az Európai Unió nevében is nyilatkozott, bár mondandójának tálalásakor nagyon ügyelt a köretre, illetve a körítésre.

– Szeretném, hogy az Egyesült Államok képviselőjeként azonnal felkínáljam Önöknek az uniós tagságot, de ez az Európai Uniótól függ. Viszont azt felkínálhatom, hogy amikor készen állnak, akkor számíthatnak a segítségünkre

– fogalmazta meg az Egyesült Államok álláspontját a veterán amerikai diplomata, aki ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége továbbra is teljes képet nyújt az amerikai befektetőknek Szerbiáról, ami “nem feltétlenül felel meg annak, amit a külföldi média sugall”.

Az USA belgrádi képviselete mostanában közölte, hogy Szerbia esetében az Egyesült Államok a legnagyobb kétoldalú külföldi segélynyújtó, 2001 óta ugyanis 1,2 milliárd dollárt csorgatott Szerbiába, vagy szórt el a balkáni országban, ez nézőpont kérdése. Az amerikaiak ezt annak idején azért tartották szükségesnek nyilvánosságra hozni, mert a szerb elnök elnyilatkozta magát, hogy az Egyesült Államok mindenkinek segít a Balkánon, csak Szerbiának nem.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

Make SLOVAKIA Great Again: Fico nyerte a szlovákiai választásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Fico
Robert Fico pártja nyerte a szlovákiai választásokat, egyes vélemények szerint "bemutatta" a középső ujját Európának (Forrás: Politico)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Hét párt jutott a parlamentbe a szeptember 30-án tartott szlovákiai választásokon, és elvileg akár több kormánykoalíció is létrejöhetne, de a legvalószínűbb, hogy Fico újra együtt fog kormányozni korábbi párttársával, Peter Pellegrinivel és korábbi szövetségesével, Andrej Dankoval. Azzal a „kis” különbséggel, hogy nem lesz ott a Híd, hogy féken tartsa őket, így ez most Pellegriniékre várhat. Az elkövetkező időszak egyik legfontosabb kérdése mindenképpen az lesz, hogy Szlovákia a továbbiakban szállít-e fegyvert Ukrajnának. A másik rövidtávú külpolitikai kérdés a migránshelyzet kapcsán a magyar–szlovák határ lezárása, amely főleg az ingázó szlovákiai magyarok hétköznapjait érintheti.

Politikai térkép választások után

Az első exitpollok szerint a jobbközép pártoknak jó esélyük volt parlamenti többséget szerezni, de a lassan csordogáló eredmények folyamatosan lelohasztották a Progresszív Szlovákia kedvét.

Mindezek ellenére a jobbközép oldal elég jól optimalizálta a szavazatait, hiszen csak a volt kormányfő, Eduard Heger nevével fémjelzett Demokraták és a nőügyeiről híres/hírhedt, és végül az ezekbe belebukó volt kormánytag, Boris Kollár pártja maradtak ki a parlamentből.

A jobbközép populizmus azonban továbbra is jelen marad a szlovák politikában az Igor Matovič vezette Oľano és a Richard Sulík vezette SaS-nek az előadásában.

A normális pártok után vágyódó, ám a liberális túlzásoktól ódzkodó választók számára a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) jelentett mentsvárat, amely az elmúlt két választáson alig maradt a küszöb alatt, most viszont magabiztosan sétált be a parlamentbe.

Az oroszbarát oldalon elvesztegetett voksoknak tekinthetők a fasiszta Republikára és a FIDESZ propagandáját visszhangozó, egységpártnak tervezett Szövetségre leadott szavazatok, ezek a pártok pár tized százalékkal ugyan, de elmaradtak a parlamenti küszöbtől.

A Smer mégsem búslakodik, hiszen a Republika részben nehézséget is okozott volna számára a koalíciós tárgyalások során, helyettük az újjáalakult régi szövetségesükkel, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) tárgyalhat az együttműködésről, amely a 2020-as választási kudarc után visszatért a parlamentbe.

szl terkep

A Republikával nem tűnnek el az oroszbarát szélsőségek a képviselői sorokból, egy részük korábban már a Smernél, más részük az SNS-nél landolt.

A Pellegrini vezette Hlas királycsinálóként tetszeleghet, de valószínűleg megtanulta a leckét, mert amikor hírbe hozták a Progresszív Szlovákiával, egyből csökkenni kezdtek a preferenciái, és elveszítette vezető helyét a népszerűségi versenyben.

A diplomatikusabb kiadású, de alapvetően a Smerrel egy tőről fakadó, nemzeti érzelmekkel és rendpártisággal átszőtt szociáldemokrácia papíron akár a jobbközép pártokkal is összebútorozhatna, de a párt képviselőinek nyilatkozatai alapján ez egyre kevésbé valószínű.

A Hlas még bepróbálkozott azzal, hogy az SNS-t a KDH-ra cseréli, de nem csak a Smer és az SNS szoros szövetségét kellene megbontania, hanem a KDH-t is rá kellene beszélnie a Smerrel való együttműködésre, ami nem túlzottan valószínű.

Játszd újra, Fico!

Az új kormány tehát újrajátszhatja a 2016-2020 közötti kormány felállását a Híd nélkül. Akkoriban Bugárék voltak azok, akik visszafogták Ficoékat, és így Szlovákia megmaradt euroatlanti irányultságú államnak, mi több, az EU magjához való csatlakozást tűzte ki célul a most Brüsszelt ostorozó Fico.

Ezért most Pellegriniékre várhat a Smer kampányában tapasztalt harsányság mérséklése. A 150 fős parlamentben a három párt viszonylag szűk többséggel, 79 mandátummal rendelkezne.

A gyenge pont a több nemzeti szubjektum által újjáélesztett SNS lehet, amelyet nem lesz könnyű egyben tartani a kompromisszumokkal járó döntések során.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy Szlovákia szállít-e a továbbiakban fegyvert Ukrajnának. Ebben a Smer és az SNS határozott véleményével szemben a Hlas látványosan maszatolt, de hamarosan kiderül, hogy csak a választások előtti óvatosság vezérelte, vagy valóban vannak elvi megfontolások is a kevésbé harcias álláspont mögött.

A másik rövidtávú külpolitikai kérdés a migránshelyzet kapcsán a magyar–szlovák határ lezárása, amely főleg az ingázó szlovákiai magyarok hétköznapjait érintheti.

Az egységpártnak tervezett Szövetség a hidasok távozásával ideológiailag megbillent, de be tudta gyűjteni azokat a Híd-szavazókat, akik számára hívószó a magyar érdekképviselet.

2020-hoz képest 112 000-ről 130 000-re növelték a szavazatszámot, ami azt jelenti, hogy a 2020-as 60 000 Híd-szavazat harmadát tudták csak megszerezni. A korábbi hidasok fele most szlovák pártra szavazott és csak a maradék választotta a Hidat és a Magyar Fórumot.

Az, hogy a Szövetség a Híd-szavazók szétrebbenése és a magyar kormány hathatós támogatásának ellenére sem jutott be a parlamentbe, azt is jelenti, hogy a Szövetségnek nincs több tartaléka.

A társadalom FIDESZ, illetve a Smer (és részben Matovič) által erőltetett megosztottsága csak a többségi közösségben vezet eredményre, egy 8%-os kisebbségnél legfeljebb a most elért 4,4%-ra lehet elég.

A Szövetség vezetői elszalasztották a nemzeti ideológiákon felülemelkedő egységpárt kialakítását, amikor az MKP-sok mindenáron be akarták kebelezni a másik két pártot, ezért nem maradt más hátra a magyar politikai szereplők számára, hogy szlovák partnereket keressen.

Ezt a Szövetség politikusai is elismerték a mostani választási eredmények értékelése során.

Merre tovább MKP?

Nagy kérdés, merre vezethet a korábbi MKP-sok útja. Egyrészt adná magát Igor Matovič pártja, hiszen a platform vezetője, Berényi József tanácsadója volt kormányfősége idején, a párt új üdvöskéje, Gyimesi György pedig a képviselője.

Külön pikantériája a választási eredményeknek, hogy képviselő lett az a Tankó Vilmos, aki a listák leadásakor elígérkezett mind az Oľanohoz, mind a Szövetséghez, de végül Matovičot választotta. Az ügy kapcsán okirathamisítás gyanúja is felmerült, hiszen Tankó tagadta, hogy aláírt volna a Szövetséghez.

Fico Smer

EGY AZ IRÁNY: Egymásra találtak, így már négyen vannak

Kapcsolódó cikk

3+1: Nem csak Orbán, hanem Vučić és Dodik is az elsők között gratulált Ficónak

Az MKP-sok számára a másik lehetséges irány az általuk korábban sokszor szidott Smer, ami feltehetőleg nem lenne ellenére a FIDESZ-nek sem. Bár a Szövetség határozatban foglalta, hogy kizárja a Smerrel való együttműködést (ami akkor inkább fricska akart lenni a korábban a Smerrel együtt kormányzó Hídnak), de Gyimesi a kampányban már a határozat elavultságáról beszélt, holott korábbi pártja éppen a Smerrel való szembehelyezkedésből nőtte ki magát.

Szétforgácsolódtak a korábbi hidas szavazók, akiknek a nagy része euroatlanti irányultságú. A párt korábbi tagjai, szimpatizánsai tűntek fel több szlovák párt listáján is, így képviselő lett a Hlas színeiben Erik Vlček, kajakos olimpikon, a PS színieben pedig Martin Dubéci, a SaS listáján pedig Ravasz Ábel, a párt korábbi alelnöke szerepelt.

Nehéz feladat lesz őket újra egy zászló alá terelni a megmaradt hidasokkal, pedig a nyugatbarát szlovákiai választók számára egy ilyen kezdeményezés a kisebbségi ügyekben szervezetten fellépő alternatívát jelenthetne.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava