Connect with us

Horvátország

ROYAL ROMANCE: Az “ukrán nép nevében” elárverezik Putyin legnagyobb ukrajnai szövetségesének a jachtját, amely a horvát partoknál vesztegel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Kalapács alá kerül a Royal Romance, amely Trogirban vesztegel. A jacht Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjának és oligarchájának, Viktor Medvedcsuk ukrajnai képviselőnek a tulajdonában volt, de a horvátok röviddel azután lefoglalták, hogy az EU bevezette az első szankciókat a háborús agressziót végrehajtó Oroszország ellen. A hajót eredetileg Fiumében (Rijeka) “érte utol Brüsszel”, de március végén engedélyt kapott arra, hogy elhagyja az ottani kikötőt, amelynek évekig az egyik ékköve volt. A Royal Romance nem ment nagyon messzire, mert Trogirban kötött ki, azóta is ott horgonyoz.

A brit Guardian értesülései szerint az illetékes horvát bíróságon arra az álláspontra jutottak, hogy a jachtot át kell adni az Ukrán Vagyonvisszaszerzési és -kezelési Ügynökségnek (ARMA), hogy az elárverezze, és az eladással “megőrizze gazdasági értékét”. Ebben persze, az is közrejátszhatott, hogy a horvátok erre külföldi sugallatot is kaptak.

Az ARMA az ukrán kormány alá tartozó ügynökség, amely a korrupcióból és a más bűncselekményekből származó vagyonnal foglalkozik, és ezeknek a vagyontárgyaknak a felkutatását, megfigyelését és kezelését” végzi.

A szóban forgó ukrán “vagyonkezelő” ügynökei már jártak Horvátországban, és “megvizsgálták a lefoglalt jachtot”, de nem csak ők kutakodtak a Royal Romance fedélzetén, hanem ott “romantikáztak” a horvát rendőrök is, akik az FBI nevében jártak el.

A spliti bíróság november 15-én hagyta jóvá az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által kiadott házkutatási, illetve “hajókutatási” parancsot, amelyet a horvátok november 19-én hajtottak végre.

Dinko Mešin spliti bíró az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Medvedcsuk és felesége, Okszana Marcsenko esetében azért adtak ki házkutatási/hajókutatási parancsot, mert pénzmosással gyanúsítják őket.

A Royal Romance egyébként egy 92 méter hoszzú luxushajó, amelynek értéke csekélyke 200 millió dollár, 14 kabinnal rendelkezik a vendégek és a 21 fős személyzet számára, és egy vízeséssel is büszkélkedik, amely a tat fölött ejti bámulatba a vendégeket.

A volt tulajdonos szeptember óta oroszországi száműzetésben él, miután egy fogolycsere keretében az ukránok átadták Oroszországnak. Medvedcsuk korábban a russzofil Ukrán Választás – Igazságot a Népnek (Український вибір — Право народу) nevű párt vezetője volt, és összetarhált egy kis “királyi romantikára” valót, miután olajoligarcha és médiamogul szerepben is fungált.

Ráadásul évtizedekig Putyin ukrajnai szövetségesének számított, és ebben a szerepkörből a Krím-félsziget orosz annektálása sem mozdította ki, merthogy Medvedcsuk Putyin lányának, Dariának a keresztapja, és állítólag kész átvenni az oroszbarát ukrán kormány miniszterelnöki posztját a “különleges művelet” sikeres befejezése után.

Ezért nem csoda, hogy az ukrán hatóságok nem sokkal a háború kezdete után, áprilisban letartóztatták Ukrajnában, majd öt hónappal később, a szeptemberi nagy fogolycsere alkalmával kiadták Oroszországnak.

Az ukránok akkor 215 katonájukat szerezték vissza 55 emberért cserébe, akik között ott volt Viktor Medvedcsuk is, nyilván ő másfélszáz ukránnal ért fel a fogolycserés matematikában.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava