Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

HADOVÁLÁS: Összevissza beszélt a szerbiai menekültügyi biztos Horgossal kapcsolatban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

menekultugyi biztos szerb
A cikk meghallgatása

A szerbiai menekültügyi biztos a csütörtöki, horgosi lövöldözést követően azt ígérte, hogy ezentúl “nulla tolerancia” lesz azokkal a migránsokkal szemben, akik visszaéltek Szerbia vendégszeretetével, mert a szerbiai állampolgárok biztonsága a legfontosabb”. Nataša Stanisavljević szerint a szerbiai befogadóközpontokban jelenleg 4835 migráns van, a központokon kívül pedig mindössze ezer. A menekültügyi biztos több riportban is előadta a központilag megfogalmazott szöveget, miközben összevissza beszélt, amikor konkrét kérdésekre terelődött a szó.

Keresett riportalany

Lövöldözés Horgoson (Forrás: Facebook)

A horgosi lövöldözést követően a szerbiai menekültügyi biztos az egyik legkeresettebb riportalany Szerbiában, hétfőn több interjút készítettek vele, bár ez a műfaji meghatározás “enyhe túlzás”, mert amikor Stanisavljević kamerát látott, akkor ismételgetni kezdte a horgosi lövöldözést követően megfogalmazott hivatalos szerb álláspontot, vagyis egy csomó közhelyet vágott a nézők képébe.

A biztos a Tanjug szerb állami hírügynökség videószolgálatának nyilatkozva a régi, jól betanult szólamokat vette elő a migránsokkal kapcsolatban, ami azt jelzi, hogy a migrációhoz való hivatalos belgrádi hozzáállás egyelőre olyan súlyos eseményeket követően sem változik, mint amilyen a horgosi volt.

– Ha visszatekintünk az elmúlt időszakra, akkor láthatjuk, hogy nem volt komolyabb incidens, és nem történt semmi olyan, mint aminek Horgoson voltunk a szemtanúi

– jelentette ki a Tanjug megkeresésére Stanisavljević, aki túl rövidre szabta az “elmúlt időszakot”, július 7-én ugyanis a makkhetesi erdőben lövöldöztek egymásra a migránsok, aminek következtében legalább egy személy meghalt, és többen megsebesültek. A makkhetesiek szerint nem ez volt az egyetlen lövöldözés az erdőben.

– Az a legfontosabb üzenet, hogy Szerbia humánus magatartást tanúsít a migránsok iránt, humánus módon viselkedünk az esetükben, a befogadó központokban pedig mindent biztosítunk számukra, amire csak szükségük van, de nulla toleranciát fogunk tanúsítani azokkal szemben, akik visszaéltek Szerbia vendégszeretetével

– ismételte el a hivatalos mondókát a szerb menekültügyi biztos, miután ezeket a szavakat már nagyon sokszor hallottunk Aleksandar Vulin volt és Bratislav Gašić jelenlegi belügyminisztertől.

Arra vonatkozóan azonban nem kaptunk útbaigazítást, hogy mit jelent a “humánus bánásmód”, vagy pedig az, hogy “mindent biztosítanak a migránsoknak, amire csak szükségük van”. És az is némi magyarázatra szorulna, hogy mire kell gondolni a “nulla tolerancia” esetében.

Baj van a matekkal

Nataša Stanisavljević a szerbiai kormánypárti Pink televízióban is szerepelt, ahol úgy nyilatkozott, hogy Szerbiában 4835 migráns tartózkodik a befogadó központokban, becslések szerint pedig mintegy 1000-en vannak a központokon kívül.

Egyes források szerint a múlt csütörtökön történt lövöldözést követően a szerb rendőrök Horgosnál mintegy hatszáz migráns gyűjtöttek be, más források szerint viszont körülbelül ezer “illegális bevándorlót” szállítottak el a térségből. Az utóbbi szám éppen abban a műsorban hangzott el, amelyben a szerbiai menekültügyi biztos is “matekozott”.

Az adásból az is kiderült, hogy a szerb belügyminiszter rendelete alapján létrehozott különleges rendőri egység Šidben és Zomborban is több akciót hajtott végre, vagyis máshol is vannak migránsok, nem csak Horgoson, ezért az ezres szám a központokon kívül lévő migránsok vonatkozásában nehezen elfogadható.

A műsorvezető azt kérte a szerbiai menekültügyi biztostól, hogy vázolja fel a mára kialakult helyzetet, amelyben az embercsempészek és kábítószerkereskedők is érintettek, ő azonban kitért a kérdés elől, és inkább sorolni kezdte a fent említett számokat.

– Nem általánosíthatunk, és nem mondhatjuk azt, hogy minden migráns fegyvert visel, minden migráns bűnöző, és minden migráns rossz, ezért nem is szabad gyűlöletet tanúsítanunk irányukban

– mondta még Stanisavljević, akit a kormánybarát televízió láthatóan dühös műsorvezetője megpróbált a feltett kérdés irányába terelni, de sikertelenül. A zavarba jött menekültügyi biztos ugyanis arról kezdett el beszélni, hogy különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági migránsok között, majd a pakisztáni árvizek elől menekülőkről hadovázott, és egy félfordulattal visszatért Szerbia humánus viszonyulásának kidomborításához, ami miatt a műsorvezető “megvonta tőle a szót”, és egy másik riportalanyhoz fordult.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava