Connect with us

Szerbia

HADOVÁLÁS: Összevissza beszélt a szerbiai menekültügyi biztos Horgossal kapcsolatban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

menekultugyi biztos szerb
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerbiai menekültügyi biztos a csütörtöki, horgosi lövöldözést követően azt ígérte, hogy ezentúl „nulla tolerancia” lesz azokkal a migránsokkal szemben, akik visszaéltek Szerbia vendégszeretetével, mert a szerbiai állampolgárok biztonsága a legfontosabb”. Nataša Stanisavljević szerint a szerbiai befogadóközpontokban jelenleg 4835 migráns van, a központokon kívül pedig mindössze ezer. A menekültügyi biztos több riportban is előadta a központilag megfogalmazott szöveget, miközben összevissza beszélt, amikor konkrét kérdésekre terelődött a szó.

Keresett riportalany

Lövöldözés Horgoson (Forrás: Facebook)

A horgosi lövöldözést követően a szerbiai menekültügyi biztos az egyik legkeresettebb riportalany Szerbiában, hétfőn több interjút készítettek vele, bár ez a műfaji meghatározás „enyhe túlzás”, mert amikor Stanisavljević kamerát látott, akkor ismételgetni kezdte a horgosi lövöldözést követően megfogalmazott hivatalos szerb álláspontot, vagyis egy csomó közhelyet vágott a nézők képébe.

A biztos a Tanjug szerb állami hírügynökség videószolgálatának nyilatkozva a régi, jól betanult szólamokat vette elő a migránsokkal kapcsolatban, ami azt jelzi, hogy a migrációhoz való hivatalos belgrádi hozzáállás egyelőre olyan súlyos eseményeket követően sem változik, mint amilyen a horgosi volt.

– Ha visszatekintünk az elmúlt időszakra, akkor láthatjuk, hogy nem volt komolyabb incidens, és nem történt semmi olyan, mint aminek Horgoson voltunk a szemtanúi

– jelentette ki a Tanjug megkeresésére Stanisavljević, aki túl rövidre szabta az „elmúlt időszakot”, július 7-én ugyanis a makkhetesi erdőben lövöldöztek egymásra a migránsok, aminek következtében legalább egy személy meghalt, és többen megsebesültek. A makkhetesiek szerint nem ez volt az egyetlen lövöldözés az erdőben.

– Az a legfontosabb üzenet, hogy Szerbia humánus magatartást tanúsít a migránsok iránt, humánus módon viselkedünk az esetükben, a befogadó központokban pedig mindent biztosítunk számukra, amire csak szükségük van, de nulla toleranciát fogunk tanúsítani azokkal szemben, akik visszaéltek Szerbia vendégszeretetével

– ismételte el a hivatalos mondókát a szerb menekültügyi biztos, miután ezeket a szavakat már nagyon sokszor hallottunk Aleksandar Vulin volt és Bratislav Gašić jelenlegi belügyminisztertől.

Arra vonatkozóan azonban nem kaptunk útbaigazítást, hogy mit jelent a „humánus bánásmód”, vagy pedig az, hogy „mindent biztosítanak a migránsoknak, amire csak szükségük van”. És az is némi magyarázatra szorulna, hogy mire kell gondolni a „nulla tolerancia” esetében.

Baj van a matekkal

Nataša Stanisavljević a szerbiai kormánypárti Pink televízióban is szerepelt, ahol úgy nyilatkozott, hogy Szerbiában 4835 migráns tartózkodik a befogadó központokban, becslések szerint pedig mintegy 1000-en vannak a központokon kívül.

Egyes források szerint a múlt csütörtökön történt lövöldözést követően a szerb rendőrök Horgosnál mintegy hatszáz migráns gyűjtöttek be, más források szerint viszont körülbelül ezer „illegális bevándorlót” szállítottak el a térségből. Az utóbbi szám éppen abban a műsorban hangzott el, amelyben a szerbiai menekültügyi biztos is „matekozott”.

Az adásból az is kiderült, hogy a szerb belügyminiszter rendelete alapján létrehozott különleges rendőri egység Šidben és Zomborban is több akciót hajtott végre, vagyis máshol is vannak migránsok, nem csak Horgoson, ezért az ezres szám a központokon kívül lévő migránsok vonatkozásában nehezen elfogadható.

A műsorvezető azt kérte a szerbiai menekültügyi biztostól, hogy vázolja fel a mára kialakult helyzetet, amelyben az embercsempészek és kábítószerkereskedők is érintettek, ő azonban kitért a kérdés elől, és inkább sorolni kezdte a fent említett számokat.

– Nem általánosíthatunk, és nem mondhatjuk azt, hogy minden migráns fegyvert visel, minden migráns , és minden migráns rossz, ezért nem is szabad gyűlöletet tanúsítanunk irányukban

– mondta még Stanisavljević, akit a kormánybarát televízió láthatóan dühös műsorvezetője megpróbált a feltett kérdés irányába terelni, de sikertelenül. A zavarba jött menekültügyi biztos ugyanis arról kezdett el beszélni, hogy különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági migránsok között, majd a pakisztáni árvizek elől menekülőkről hadovázott, és egy félfordulattal visszatért Szerbia humánus viszonyulásának kidomborításához, ami miatt a műsorvezető „megvonta tőle a szót”, és egy másik riportalanyhoz fordult.

Szerbia

A Koszovóval kapcsolatos hírek csöpögtetése és a nehezen érzékelhető elmozdulások

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Koszovó
CHOU DE BUDAPEST: A szerb elnök aggodalmaskodva kérdezi Miroslav Lajčáktól, hogy ezt a gyanús alakot miért hozta magával (A kép forrása: Instagram, Aleksandar Vučić, szöveg: BALK)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ha ég a ház, akkor jönnek a tűzoltók, akik legfeljebb a lángokat képesek megfékezni, a keletkezett károk elhárítása azonban a ház lakóira marad. Körülbelül ezt a szerepet tölti be az amerikai Gabriel Escobar és az uniós Miroslav által alkotott duó, amely leginkább az esti órákban szeret találkozni a koszovói miniszterelnökkel és a szerb elnökkel, addigra a közvélemény figyelme lankad, másnap pedig már kit érdekel, hogy mi történt tegnap. Így könnyebb az információk csöpögtetése.

Soha nem találkozó párhuzamok

A szerb és a koszovói albán politikai elit párhuzamos pályán mozog, így szinte csak a végtelenben találkoznak, ezt érzékelhetik a nyugati közvetítők is, akik ikszedik alkalommal tárgyaltak Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel.

A belgrádi Vreme honlapja megjegyzi, hogy az amerikai-európai duó Pristinában megbeszélést folytatott a koszovói miniszterelnökkel, az ottani államfővel, és találkozott az ellenzékkel, valamint a helyi szerbek képviselőivel is, bár az utóbbi „nemigen volt kommunikálva”, így a Vreme figyelme is elsiklott felette.

Szerbiában ugyanakkor – az eddigi hírek szerint – a közvetítők csak Aleksandar Vučić szerb elnökkel ültek le tárgyalni, amiben van némi ráció, mert semmi értelme a saját véleménnyel nem rendelkező Ana Brnabić miniszterelnökkel fárasztani magukat, a szerbiai ellenzék befolyása pedig a koszovói eseményekre a nulla felé konvergál, így ők sem nagyon számítanak „értelmezhető partnernek”.

Legfeljebb a szélsőjobb és annak orosz lerakata küldheti oda a verőlegényeket, mint Zvečan esetében, ha erre megérik a pillanat, amely a szerb elnök számára politikailag is kiaknázható. Ekkor a belgrádi vezetés úgy tesz, mintha semmit sem venne észre, vagy éppen maga ad jelt az indulásra.

A konstruktív szerepben tetszelgő Vučić az amerikai és az európai közvetítőkkel folytatott megbeszélést követően a szerb oldal tömjénezésének közepette azt üzente az Instagramon, hogy itt az ideje, hogy Pristina „végre eleget tegyen tíz évvel ezelőtt vállalt kötelezettségeinek”, ami mindenekelőtt a Szerb Községek (Önkormányzatok) Közösségének megalakítására vonatkozik egy akkori brüsszeli megállapodás értelmében”.

Tehát nem akárhogyan, és nem egy új megközelítés mentén, hanem úgy, ahogy az a 2013-ban kötött megállapodásban szerepel, amit a jelenlegi pristinai vezetés – Albin Kurtival az élen – egyértelműen elutasít.

Kurti legfeljebb egy olyan szerb önkormányzati szövetséget lenne hajlandó elfogadni, amely bizonyos értelemben civilszervezetként működne, és semmiféle végrehajtói joggal nem rendelkezne.

Az amerikai álláspont valahol félúton lehet, mert az Egyesült Államok korábban úgy fogalmazott, hogy ők sem támogatnák olyan képződmény létrejöttét, mint amilyen a boszniai Szerb Köztársaság, amivel áttételesen elismerték, hogy a daytoni szerződésben is voltak baklövések.

Pristinában rossz a vétel

A jelek szerint Pristina és Washington nincs egy hullámhosszon, és láthatóan vannak vételi zavarok azzal kapcsolatban, amit Washingtonból sugároznak Koszovó irányába, Amerika ugyanis nem tudja elfogadni, hogy a partnerség ellenére washingtoni szempontból nem kívánt döntések szülessenek.

A hétfő esti pristinai találkozót követően a két közvetítő nyilatkozott ugyan az újságíróknak, az viszont már csak valamikor kedden délután derült ki, hogy az Egyesült Államok két napos ultimátumot adott az amerikai követelések végrehajtására, de ez koránt sem jelenti azt, hogy csütörtökön arra ébredünk, hogy Koszovóban kitört a „pax Americana”.

A közvetítők azt kérték a koszovói miniszterelnöktől, hogy vonja ki a különleges rendőri erőket az önkormányzati épületekből Zvečanban, Leposavićban és Zubin Potokban, a megválasztott „3%-os polgármesterek” pedig valamilyen más lokációról dolgozzanak az új önkormányzati választásokig.

A koszovói miniszterelnök ezt korábban egyértelműen visszautasította, szerinte ugyanis nem Zoom-polgármesterekről van szó, hogy „home office” jellegű tevékenységet folytassanak, bár véleményünk szerint a 3%-os támogatottság még erre sem nagyon hatalmazza fel őket.

Az amerikaiak azt szeretnék, hogy a koszovói miniszterelnök minél előbb új önkormányzati választásokat írjon ki, amivel szemben szintén vannak „ellenkövetelések”, mint például a szerb szélsőségesek távozása, vagy a demokratikus rend helyreállítása, arról nem is beszélve, hogy a koszovói szerbek is feltételekhez kötik a részvételüket az újabb önkormányzati választásokon.

A közvetítők azt is követelték, hogy a koszovói albán vezetés térjen vissza a párbeszédhez, és amerikai részről megjegyezték, hogy Washington kitart a koszovói albánok mellett, de nem feltétlenül kíván olyan személyt támogatni, akiben nincs meg az együttműködési készség.

Amerika ezzel Kurti értésére adta, hogy képes különbséget tenni a koszovói nép és a pristinai vezetés között, egyúttal azt is tudatta vele, hogy a barátságnak ára van, és a koszovói vezetésnek többé-kevésbé, inkább többé, mint kevésbé, azt kell tennie, amit az Egyesült Államok diktál.

Ez Koszovó esetében még csak-csak elérhető, Szerbia vonatkozásában azonban jóval nehezebben valósítható meg.

A szerbiai elnök a találkozóval kapcsolatban közzétett Instagram-bejegyzésében nem szólt arról, hogy a „következő önkormányzati választási kísérleten” részt vesznek-e a koszovói szerbek, amire minden bizonnyal szükség lenne, hogy végre legitim, és nem csak legális képviselet jöjjön létre.

Miroslav Lajčák uniós közvetítő ugyan megjegyezte, hogy a szerbeknek részt kell venniük a választásokon, de nem ő az, aki ezt elrendelheti nekik, hanem Aleksandar Vučić, aki viszont bármikor elháríthatja a felelőséget, mondván, hogy nincs befolyása a koszovói szerbek felett, és erről nekik kell dönteniük.

Egy ilyen kijelentés persze „olcsó játék hülye gyerekeknek”, de időhúzásra mindenképpen jó, főleg a jelenlegi zavaros helyzetben, amikor a Balkánon mindenki mindenféle befolyás alatt áll, bár a koszovói állításokkal szemben Escobar amerikai részről nem hiszi, hogy a konfliktust Oroszország szervezi, arról viszont meg van győződve, hogy Moszkva örül a jelenlegi fejleményeknek.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava