Connect with us

Magyarország

SÁL: Szerbiában kifogásolják, hogy Orbánnak Nagy-Magyarországot ábrázoló sál volt a nyakában, ismét fasizmust emlegetnek

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

TÖBBES KETTESBEN: Orbán Viktor és a Dzsudzsák Balázs
TÖBBES KETTESBEN: Orbán Viktor és a Dzsudzsák Balázs

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi liberális Danas napilapban a Vajdasági Szociáldemokrata szóvivője azon méltatlankodik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy- Magyarország” térképével díszített sálat viselt (a magyar-görög meccs után). A szerb lap már a rövid cikk címében megjegyzi, hogy a térkép Vajdaság területét is magában foglalja. Az írás névtelenül jelent meg. A Danason kívül méltatlankodik az egész szerb sajtó.

A Danas megjegyzi, hogy Orbán fotókat és videót is közölt a közösségi médiában nyitott profiljain, amelyen az inkriminált sálat viseli.

Aleksandar Marton, a Vajdasági Szociáldemokraták Liga (Liga Socijaldemokrata Vojvodine, LSV) szóvivője ezzel kapcsolatban azt üzente Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének és fiának, Pásztor Bálintnak, a VMSZ frakcióvezetőjének, hogy használják ki szoros kapcsolatukat politikai mentorukkal, és olyan irányba befolyásolják (legyenek rá hatással) Orbán Viktort, hogy hagyjon fel a Nagy- Magyarország térképével díszített szurkolói sálak viselésével, amelyek Vajdaság területét is magában foglalják.

– A Nagy- Magyarország térképével ellátott sálak és a fasisztáknak emelt emlékművek ezen nem változtathatnak. Azt üzenjük Pásztor Istvánnak és Bálintnak, hogy felejtsék el Šešelj narratíváját, mert az ilyen nyelvezet sem a magyaroknak, sem a szerbeknek nem hozhat semmi jót a Vajdaságban és Szerbiában

– mondta Aleksandar Marton, aki itt nyilván az 1944/45-ös szerb/partizán tobzódás során megölt ártatlan, főleg magyar áldozatok tiszteletére tervezett újvidéki emlékműre utal, amely ellen a megszólaló szerb nacionalisták, de a szerb baloldali és liberális pártok is, előszeretettel emlegetik a fasizmust és Horthy Miklóst.

A Danas másik, kapcsolódó cikkének a címében azt írja, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint a Pásztoroknak azt kellene Orbán tudtára adniuk, hogy „Vajdaság Szerbia és Magyarország része”.

A Danas itt is a fent említett vajdasági párt szóvivőjét idézi, és arra emlékeztet, hogy „Orbán évek óta gátlástalanul használja a szomszédos országok területeit elfoglaló Nagy- Magyarország szimbólumait.

– Pásztor apukát és fiát még nem láttuk ilyen sállal, de határozottan támogatják az 1944-es és 1945-ös áldozatok újvidéki emlékművének megépítését, amelyek között Horthy fasiszta rezsimjének sok tagja van, akik számos bűncselekményt követtek el Újvidéken és egész Bácskában

– mondta Aleksandar Marton, aki az „áldozatok” szó elől – szándékosan vagy véletlenül – lefelejtette az ártatlan jelzőt, az emlékművőn a tervek szerint ugyanis az a felirat szerepel majd, ha netalán megépül, és a szerbek nem rombolják le, hogy az „ártatlan áldozatoknak” emelik.

Marton szerint a „történelmi revizionisták” a Vajdaságban elnyomják a meggyilkolt hazafiak emlékét a Horthy-féle „fasiszta megszállás” idejéből. A szociáldemokrata politikus hozzáteszi, hogy egyre inkább halványul az 1941. november 18-án megkínzott és meggyilkolt 15 szabadkai fiatal emléke.

– Ugyanakkor Pásztor apa és fia hajlamosak magyarellenes politikával vádolni Újvidék lakosságát, miközben elfelejtik, hogy koalíciós partnereik, az átképzett radikálisok, de a Vajdasági Magyar Szövetség politikája miatt is 30 év alatt kétszázezer magyarral van kevesebb a Vajdaságban

– jegyezte meg Marton, aki itt arra utalt, hogy a Szerb Haladó Pártot jórészt a korábban háborús bűnökkel elkövetésével megvádolt Vojislav Šešelj csetnikvajda Szerb Radikális Pártjából kiugrott politikusok hozták létre.

A magyar miniszterelnök Instagramon közzétett fotóira és videójára nem csak Szerbiából reagáltak, hanem Romániából és Ukrajnából is, olyan bejegyzések közepette, hogy Слава Україні, vagy hogy Transilvania is Romania. De voltak sajtófestéket, illetve kilobájtokat nem tűrő bejegyzések is, amelyek különböző „nemi jellegű cselekményekre” biztatták a magyar miniszterelnököt, de gyalázták Dzsudzsák Balázst is, akit pénzéhesnek és arabnak tituláltak.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava