Connect with us

Szerbia

POLITIKAI CUMI: Már nem csak a szerb elnököt, hanem a gyerekeit is meg akarták ölni, célpont lehetett akár az 5 éves Vukan is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic danilo vracarci gigapixel standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi legfelsőbb bíróság szervezett bűnözés elleni ügyosztálya 32 gyanúsított helyezett 30 napos vizsgálati fogságba a Vračarci néven ismertté vált bűnözői csoport tagjai közül. Mindeközben Ninoslav Cmolić, a szerbiai rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának parancsnoka azzal „rodeózik” a kormánypárti televíziókban, hogy a csoport tagjai ellen vádat emelhetnek, mert meg akarták gyilkolni Aleksandar Vučić szerb elnököt, vagy pedig lelki fájdalmat kívántak neki okozni testvére vagy pedig valamelyik gyermeke megölésével.

Nem csak a főnök volt a célpont

Belgrádi jelentések szerint a Vračarci bűnözői csoport tagjait a napokban azért tartóztatták le, mert – akárcsak a tavaly februárban őrizetbe vett Veljko Belivuk bandája – a montenegrói kavači klán parancsára tevékenykedtek Szerbiában, és állítólag a legmagasabb állami tisztségviselők elleni támadásokra készültek.

A szerbiai baráti sajtó arról ír, hogy a banda tagjai attól sem riadtak vissza, hogy a szerb elnök fiát, Danilo Vučićot gyilkolják meg, akit állítólag már követtek is.

– Ha megöljük Danilót, Vučićnak is vége – ez a Vračarci csoport monstruózus terve

– írta hétfői (november 14-i) címlapján az Informer, amely a szintén belgrádi Novostival áll versenyben az első helyért a leginkább beny@ló sajtótermékek közötti versenyben.

Az Informer szintén a címlapján tudatta az információra éhes olvasókkal, hogy „a nyomozás jelenlegi állása szerint Belivuk és Zvicer vračari maffiózói követték Danilo Vučićot”, és hogy a ök olyan adatokhoz jutottak, amelyek szerint a bűnözők azon dilemmáztak, hogy a szerb elnököt vagy a fiát öljék-e meg.

A kormánypárti lap szerint a bűnözők úgy vélték, hogy a szerb elnök fia „sokkal könnyebb célpont lenne”, ezért jobb lenne vele végezni, mert a hatás ugyanaz volna. Az Informer ezzel kapcsolatban nem kockáztatta meg azt a megállapítást, hogy Danilo Vučić esetleg azért is könnyebb célpont lenne/lehetne, mert korábban már láttatta magát bűnözői körökben.

A belgrádi lap cserébe viszont közölte, hogy a merénylők számára állítólag célpontnak számított a szerb elnök lánya, Milica, és akár legkisebb fia, a mindössze öt éves Vukan is.

Bőbeszédű rendőrség

Ne gondoljuk azonban, hogy az Informer mindezt a saját kisujjából szopta ki, a szerbiai rendőrség vezetői hivatalból fecsegnek, így van bőven mire alapozni, az „udvari sajtónak” nem is marad más dolga, minthogy „némileg kiszínezze” a hatósági közléseket. Erre utal az egyik szerbiai rendőri vezető alábbi nyilatkozata is.

– Világosan látszik, hogy a céljuk Vučić elnök meggyilkolása volt. Alapjában véve őt tartják a legnagyobb fenyegetésnek, ezért már egészen odáig merészkednek, és már azt fontolgatják, hogy őt öljék-e meg, vagy inkább valamelyik gyerekét, és ezzel okozzanak neki minél nagyobb lelki fájdalmat

– jelentette ki a szerbiai állami televíziónak (RTS) nyilatkozva a bevezetőben említett Ninoslav Cmolić a bűnözői csoport 18 tagjának és a velük kapcsolatba hozott két rendőrnek a lekapcsolását követően.

A szervezett bűnözés elleni vezető szerint több mint egy éve figyelik a belvárosi csoportot, és gyűjtik az általuk hátrahagyott nyomokat. Ezekből, valamint a Sky telefonos alkalmazás lehallgatásából és az európai kollégáktól kapott adatokból jutottak arra a következtetésre, hogy a bűnözők a szerb elnök életére szeretnének törni.

– Emellett rendelkezünk operatív ismeretekkel és információkkal is, amelyeket a terepen dolgozva szerezünk. Ezeket egymással összehasonlítva pontos adatokat kapunk arról, hogy mindennek miként kellett volna lezajlania, kik az érintettek, hány emberről van szó. Tehát nem csak közvetett bizonyítékoknak, hanem közvetlen adatoknak is a birtokában vagyunk, és mindezen felül emberi vallomásokkal is rendelkezünk

– jelentette ki Cmolić, aki itt kimondottan Srđan Lalić vallomására utalt, aki a Veljko Belivuk és bandája elleni per során tett beismerő vallomást azzal kapcsolatban, hogy a szerb elnök meggyilkolását tervezték.

A rendőri vezető arról is beszélt, hogy a gyanúsítottak leginkább Spanyolországba és a Dominikai Köztársaságba menekülnek a szerb rendőrség elől, amely jó kapcsolatokat ápol a holland, a francia és a spanyol kollégáival, ugyanakkor Európán kívül nem rendelkezik megfelelő kapcsolatokkal.

Ninoslav Cmolić ezt követően előfordult a szintén baráti, sőt barátibb Pink televízióban, ahol újabb bejelentést tett, miszerint a fent említett bűnözői csoportot hivatalosan is megvádolják a szerb elnök meggyilkolásának előkészítésével, bár ehhez egyelőre nem áll rendelkezésükre elegendő bizonyíték.

– Az Europoltól kapott hivatalos dokumentumokban, amelyeket a francia igazságszolgáltatás igazolt vissza, találtunk némi bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a Vračarci csoport tagjai meg akarják ölni Vučić elnököt, a gyerekét vagy a bátyját

– mondta Cmolić, aki ugyan beismerte, hogy jelenleg ugyan „nincs elegendő bizonyíték, vagy azok nem állnak rendelkezésre.”

– Mindezt külföldön tervezik és szervezik, ezért nem tudjuk, hogy eddig milyen előkészületeket tettek annak érdeken, hogy megvalósítsák a céljukat

– mondta a szervezett bűnözés elleni rendőrség szerbiai parancsnoka, aki szerint azonban persze, ez nem jelenti azt, hogy lemondtak volna a vádemelésről.

Tehát ott vagyunk, ahol eddig is voltunk, tovább reszkethetünk a szerb elnök életéért, mert az azonnali vádemeléshez évek óta nincs elegendő bizonyíték, miközben ez az egész leginkább kezd egy politikai cumihoz hasonlítani, amit akkor dugnak a nép szájába, amikor éhes, bekakilt, vagy csak úgy megszokásból kiverte a durcit.

Szerbia

STRATÉGIA NÉLKÜL: Kedden meglepetésszerűen befejeződik a tanév Szerbiában

Közzététel:

a megjelenés dátuma

meglepetés, tanév
Szerbiában már csak ma és holnap mennek a diákok iskolába (Forrás: Beta)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Jó két héttel a tervezett tanévzárás előtt, egy június elsején hozott döntés alapján a szerb kormány meglepetésszerűen június 6-ra, vagyis keddre bejelentette a második félév végét, és ezzel mindössze öt napot adott a 2023-as tanév lezárására. A légből kapott döntésnek talán még a diákok sem örülnek, na jó, ők lehet, hogy egy kicsit mégis, de a tanárok, az őket képviselő szakszervezetek és a szakemberek is azt mondják, hogy ez az intézkedés mindenki számára káros. Egyedül a szerb elnök, Aleksandar Vučić gondolja úgy, és erről beszélt is, hogy az iskolaév szinte azonnali lezárása a lehető legjobb döntés, és minderre azért kerülhet sor, mert ő „megértette a igényeit”.

Aki akar, járhat iskolába

A tanév tehát június 6-án véget ér, vagyis addig a tanároknak minden jegyet le kell zárniuk, viszont kötelesek az eredeti dátumig, vagyis június 20-ig megszervezni az egésznapos foglalkozást az iskolákban.

Ez azt jelenti, hogy hivatalosan tanítás ugyan nem lesz, de azok a diákok, akik szeretnének, továbbra is járhatnak iskolába.

Az iskolaigazgatóknak június 2-án megküldött utasítás szerint a 2022/2023-as tanévre vonatkozó eredeti iskolai naptárban szereplő oktatási napoktól öt százalékban lehet eltérni, és a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt május 3-i tragédia miatt a kormány él is ezzel a lehetőséggel.

meglepetés, tanév, iskola

A tanároknak és az iskoláknak így június 6-áig javaslatot kell tenniük a záróosztályzatokra – mindenki a magasabb osztályzatot kapja – amiről időben tájékoztatni kell a diákokat és a szülőket, illetve adott esetben a gyerekek törvényes képviselőit.

A tanároknak meg is kell indokolniuk a jegyeket, és arra is javaslatot kell tenniük, hogy aki javítani szeretne, azt hogyan teheti meg.

Június 7-étől 20-áig az iskolákban tarthatók pótórák, valamint kiegészítő és felkészítő órák, de folyhat egyéb, az éves munkatervben szereplő oktatói-nevelői tevékenység is.

A napköziket továbbra is működtethetik az iskolák június 20-áig, de erről a szülőkkel való egyeztetés után javasolt dönteni. Ugyanez vonatkozik az egész napos oktatásra is.

Érettségik az eredeti terv szerint

A nyolcadikosok kisérettségijére és a középiskolások záróvizsgájára az eredeti tervek szerint kerül majd sor, ahogy az összes pótvizsgára, zeneiskolai és egyéb éves iskolai vizsgákra is.

A szakiskolákban a gyakorlati órákat és a munka mellett történő tanítást az éves munkaterv alapján folytathatják az iskolák.

Ami a kirándulásokat illeti, azok is a terv szerint zajlanak, sok általános iskolában ugyanis éppen a júniusi időszak az, amikor a diákok valamelyik szerbiai nevezetességhez látogatnak el.

Mi történik a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában?

Abban a belgrádi iskolában, ahol az összesen tíz halálos áldozatot követelő tömeggyilkosság történt, napról napra több egyre több diák tért vissza az iskolapadba az elmúlt egy hónapban.

A diákok többsége úgy döntött, hogy tanulni és barátkozni szeretnének, és ezzel egyetemben az iskola és a szakemberek is úgy ítélték meg, hogy a tanítás klasszikus formája nagyon megterhelő lenne a diákok számára.

Hétről hétre új tantervek készültek, beszélgetések folynak a diákokkal és a szülőkkel, pszichoterápiás foglalkozások zajlanak, és ezek nagyon látogatottak.

Mindezeket a foglalkozásokat addig szervezik meg, amíg az illetékesek úgy érzik, hogy szükség van rájuk.

Elnöki vélemény

A tanév lezárása a lehető legjobb megoldás Aleksandar Vučić szerb elnök szerint, aki azt mondta, hogy erről megbeszélést folytatott a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt gyilkosság áldozatainak szüleivel.

– Megértettem a szülőket, akik kisebbségben vannak, de tisztelem a többséget is, akik úgy gondolják, hogy a gyerekeknek az iskolában a helyü, hogy barátkozzanak, szocializálódjanak

– mondta a szerb elnök, aki ezáltal tudatta, hogy megérti mindazokat a szülőket, akik ez a tragédia után képtelenek visszaengedni az iskolába a gyerekeiket.

Az elnök szerint a szerb kormánynak kicsit több időt kellett volna fordítania annak elmagyarázására, hogy miként zajlik az idő előtti tanévzárás.

A sajtóból értesültek

Vesna Vojvodić Mitrović, az oktatásügyi dolgozók Függetlenség ágazati szakszervezetének szóvivője a döntést követően azt mondta, hogy a kormány rendelete a tanév szinte azonnali befejezéséről erőszakos, átgondolatlan és minden szempontból káros az oktatásügyi rendszerre.

– Mi ezt a döntést az erőszak egyik formájaként éltük meg, emellett pedig megalázónak érezzük, hiszen mi is a sajtóból értesültünk a kormány rendeletéről, amit a gyakorlatban tulajdonképpen lehetetlen betartani. Keddig le kell zárni az osztályzatokat, miközben vannak kollégák, akiknek csak szerdán lesz órája egyes osztályokkal.

A szakszervezet tagjai felhívták a figyelmet arra a technikai problémára is, hogy az elektronikus napló nem teszi lehetővé, hogy a már lezárt jegyeket esetleg javítsák, vagyis felvetődik a kérdés, hogy miként zárják le a gyerekeknek az osztályzatait, akik elégedetlenek a jegyeikkel.

A szakszervezet szóvivője szerint az oktatás megszakítása nem a legmegfelelőbb módja annak, hogy a gyerekeket empátiára, erőszakmentességre neveljék.

Milorad Antić, a Szakközépiskolák Fórumának elnöke hangsúlyozta, hogy komolytalan és elfogadhatatlan egy ilyen döntést az utolsó pillanatban meghozni.

-Az intézményeink csődöt mondtak. Egy ilyen döntés pedig teljesen komolytalan. Meg vagyok döbbenve

– jelentette ki a döntést követően Antić. Véleménye szerint legalább a gyerekeknek mondhatták volna, hogy előbb véget ér a tanév, de van egy hetetek, hogy kijavítsátok az osztályzataitokat.

Az oktatásban dolgozók szerint „ez nem módszer”, véleményük szerint ugyanis mintha azok hozták volna a tanév befejezésére vonatkozó döntést, akik nem értenek az oktatáshoz, és nem tudják, hogyan működik a tanítási rendszer.

meglepetés, iskola, tanév

A miniszterek felkeresték a Vladislav Ribnikar Általános Iskolát (Forrás: Tanjug)

Hasonlóan vélekedik Dobrivoje Marjanović, az Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnökségi tagja is, szerinte ez a döntést egy nem létező terv és stratégia nélkül született, és semmi jót nem hoz, csak kárt okoz az egyébként is válságban lévő oktatási rendszernek.

Elég furcsa az is, hogy az iskolai erőszak megelőzésére alakult tanács három nappal korábban tartott ülésén, amelyen a kormányfő és a miniszterek is jelen voltak, fel sem merült ennek a döntésnek a lehetősége.

Marjanović ezért feltette a kérdést, hogy vajon ki javasolta a kormánynak, hogy a tanárok és a diákok véleményének kikérése nélkül hozza meg a tanév korai lezárására vonatkozó döntését, ami után már nem marad más hátra, minthogy az okozott kárt, a tanügyi dolgozók amennyire tudják, elhárítsák.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava