Connect with us

Szerbia

MAGYARORSZÁGGAL IS DIVERZIFIKÁLNAK: Szerbia azt fontolgatja, hogy átveszi a szerb olajcéget a Gazpromtól, de a MOL is szóba került

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbia igyekszik enyhíteni energiafüggőségét Oroszországtól. A Moszkva elleni szankciók miatt Belgrád arra kényszerül, hogy terveket készítsen az olaj- és gázipari kapcsolatok meglazítására a hagyományos szövetségesével – írta a Financial Times a szerb elnökkel készített interjúra hivatkozva. Aleksandar Vučić szerint Szerbia azt fontolgatja, hogy átveszi a többségi irányítást a szerbiai olajtársaság, a NIS felett, bár ebben a vonatkozásban a MOL is szóba került.

Vučić elnök úgy fogalmazott, hogy Belgrád több projektet is készít az ország energiaforrásainak diverzifikálására, amelyekkel csökkenteni kívánja függőségét Oroszországtól. Szavai szerint ezek közé tartozik a Magyarországgal való szorosabb együttműködés is.

– Őrültség volt, hogy korábban nem gondolkodtunk az infrastruktúra összekapcsolására és kiépítésére. Nem voltunk hozzászokva a háborúhoz Európában, de most más a helyzet. Szinte minden megváltozott. Ezért sietünk

– jelentette ki a szerb elnök, aki emlékezetünk szerint erről az őrültségről már a bolgár-szerb interkonnektor létesítése kapcsán is beszélt.

Az ukrajnai invázió miatt az uniós szankciók értelmében Horvátország nem engedheti át a területén a Szerbiának szánt olcsó orosz kőolajat, de a máshonnan származó kőolaj továbbra is “csordogálhat” a szerbiai finomítók felé.

A szerbeknek azonban arra is gondolniuk kell, hogy a NIS számára más téren is ellehetetlenülhet az együttműködés az Európai Unió országaival és cégeivel az uniós szankciók miatt.

– Helyzetismerők szerint több csoport, köztük a szerb kormány és a magyar MOL is azt fontolgatja, hogy átveszi a többségi részvénycsomagot a Gazpromnyeftytől, habár a vásárlásról szóló tárgyalások elakadtak

– írja a Financial Times, amely azonban azt nem latolgatta, hogy ez valódi vásárlás lenne-e, vagy csak a stróman szerepének eljátszása. Valódi vásárlás esetén Horvátországot követően a MOL Szerbiában is vezető pozícióhoz juthatna a gáz- és olajpiacon.

A brit lap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar MOL nem volt hajlandó kommentálni a hírt.

A szerbiai olajcég, a NIS egyelőre normálisan működik, mert a finomítói fel vannak szerelve az Irakból és más országokból származó olaj feldolgozására, és mert Belgrád eddig mentesült az orosz cégek elleni uniós szankciók alól. Szerbia eddig sem csak orosz kőolajat szerzett be, a továbbiakban azonban onnan már nem érkezhet a “fekete arany”.

Vučić ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az EU-tagjelöltnek számító Szerbiának “minden lehetőséget meg kell fontolnia, beleértve a NIS átvételét és alternatív szállítmányok beszerzését” is.

– Ha az orosz tulajdonban lévő cégekre más szankciókat is bevezetnének, az nagy problémát okozna nekünk. De különben is, reagálnunk kell: elegendő olajat és gázt kell biztosítanunk a lakosság számára

– fogalmazott a szerb elnök a Financial Timesnak nyilatkozva, amely ehhez a vučići kijelentéshez hozzátette, hogy a szerb államfő évente mintegy kétmilliárd eurót tervez az energiainfrastruktúra fejlesztésére fordítani, amely “jó barátok” közt szólva sem kis összeg, bár ez nemcsak a Magyarország, hanem a Bulgária, Románia és Észak- Macedónia, valamint estleg a Montenegró felé vezető olaj- és gázösszeköttetés fejlesztését is jelenti.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava