Connect with us

Szerbia

MAGYARORSZÁGGAL IS DIVERZIFIKÁLNAK: Szerbia azt fontolgatja, hogy átveszi a szerb olajcéget a Gazpromtól, de a MOL is szóba került

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nis jov
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Szerbia igyekszik enyhíteni energiafüggőségét Oroszországtól. A Moszkva elleni szankciók miatt Belgrád arra kényszerül, hogy terveket készítsen az olaj- és gázipari kapcsolatok meglazítására a hagyományos szövetségesével – írta a Financial Times a szerb elnökkel készített interjúra hivatkozva. Aleksandar Vučić szerint Szerbia azt fontolgatja, hogy átveszi a többségi irányítást a szerbiai olajtársaság, a NIS felett, bár ebben a vonatkozásban a MOL is szóba került.

Vučić elnök úgy fogalmazott, hogy Belgrád több projektet is készít az ország energiaforrásainak diverzifikálására, amelyekkel csökkenteni kívánja függőségét Oroszországtól. Szavai szerint ezek közé tartozik a Magyarországgal való szorosabb együttműködés is.

– Őrültség volt, hogy korábban nem gondolkodtunk az infrastruktúra összekapcsolására és kiépítésére. Nem voltunk hozzászokva a háborúhoz Európában, de most más a helyzet. Szinte minden megváltozott. Ezért sietünk

– jelentette ki a szerb elnök, aki emlékezetünk szerint erről az őrültségről már a bolgár-szerb interkonnektor létesítése kapcsán is beszélt.

Az ukrajnai invázió miatt az uniós szankciók értelmében Horvátország nem engedheti át a területén a Szerbiának szánt olcsó orosz kőolajat, de a máshonnan származó kőolaj továbbra is “csordogálhat” a szerbiai finomítók felé.

A szerbeknek azonban arra is gondolniuk kell, hogy a NIS számára más téren is ellehetetlenülhet az együttműködés az Európai Unió országaival és cégeivel az uniós szankciók miatt.

– Helyzetismerők szerint több csoport, köztük a szerb kormány és a magyar MOL is azt fontolgatja, hogy átveszi a többségi részvénycsomagot a Gazpromnyeftytől, habár a vásárlásról szóló tárgyalások elakadtak

– írja a Financial Times, amely azonban azt nem latolgatta, hogy ez valódi vásárlás lenne-e, vagy csak a stróman szerepének eljátszása. Valódi vásárlás esetén Horvátországot követően a MOL Szerbiában is vezető pozícióhoz juthatna a gáz- és olajpiacon.

A brit lap ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar MOL nem volt hajlandó kommentálni a hírt.

A szerbiai olajcég, a NIS egyelőre normálisan működik, mert a finomítói fel vannak szerelve az Irakból és más országokból származó olaj feldolgozására, és mert Belgrád eddig mentesült az orosz cégek elleni uniós szankciók alól. Szerbia eddig sem csak orosz kőolajat szerzett be, a továbbiakban azonban onnan már nem érkezhet a “fekete arany”.

Vučić ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az EU-tagjelöltnek számító Szerbiának “minden lehetőséget meg kell fontolnia, beleértve a NIS átvételét és alternatív szállítmányok beszerzését” is.

– Ha az orosz tulajdonban lévő cégekre más szankciókat is bevezetnének, az nagy problémát okozna nekünk. De különben is, reagálnunk kell: elegendő olajat és gázt kell biztosítanunk a lakosság számára

– fogalmazott a szerb elnök a Financial Timesnak nyilatkozva, amely ehhez a vučići kijelentéshez hozzátette, hogy a szerb államfő évente mintegy kétmilliárd eurót tervez az energiainfrastruktúra fejlesztésére fordítani, amely “jó barátok” közt szólva sem kis összeg, bár ez nemcsak a Magyarország, hanem a Bulgária, Románia és Észak- Macedónia, valamint estleg a Montenegró felé vezető olaj- és gázösszeköttetés fejlesztését is jelenti.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

3+1: Nem csak Orbán, hanem Vučić és Dodik is az elsők között gratulált Ficónak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Orbán gratulált
EGY AZ IRÁNY: Egymásra találtak, így már négyen vannak (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Orbánhoz hasonlóan Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök is az elsők között gratulált Robert Ficónak ahhoz, hogy a legtöbb szavazatot kapta a szlovákiai parlamenti választásokon. Ezt a példát követte Milorad Dodik is, aki állami szintre emelte egyelőre csak entitásként fungáló hazáját. Mindhárman írásos formában, az X-platformon köszöntötték a “szlovák hazafit”.

Nu, págágyí!


– Találjátok ki, ki tért vissza!

A magyar miniszterelnök ezzel kezdte X-platformos bejegyzését, amelyben gratulált Robert Ficónak a szlovák parlamenti választáson elért “vitathatatlan győzelméhez”.

Orbán megjegyezte, hogy “egy hazafival mindig jó együtt dolgozni”, ami elé várakozással tekint.

Orbán gratulált

Vučić sem késlekedett a “szlovák hazafi” köszöntésében

A szerb elnök szintén gratulált Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Aleksandar Vučić azt írta a Ficónak küldött üzenetében, hogy szívből gratulál neki a parlamenti választáson megszerzett első helyéhez a baráti Szlovákiában.

A szerb államfő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az elkövetkező időszakban elmélyítik a két ország közötti együttműködést, valamint hogy a továbbiakban közösen dolgoznak a partnerség erősítése érdekében ezekben a kihívásokkal teli időkben.

Orbán gratulált

Dodik is megpróbált igazi államfőként viselkedni (Forrás: X-platform)

Dodik sem maradhatott ki

Az elsők között gratulálók sorából nem maradhatott ki Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke sem, aki szintén beikszelte Ficót.

A boszniai szerbek Miléje az X-platformon Ficónak és a pártjának egyaránt gratulált a választásokon elért győzelemhez, és egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy Fico alakíthatja meg Szlovákia új kormányát.

Dodik megjegyezte, hogy Szlovákia a jövőben is a haladás és a fejlődés útján halad tovább a lakosság támogatását élvező Ficóval, mint az ország új miniszterelnökével.

A boszniai szerb vezető azt írta, hogy jó gazdasági és egyéb együttműködést remél a két baráti ország között, amivel nem csak gratulált Ficónak, hanem ebből az apropóból az entitási szintről állami szintre emelte az általa vezetett Szerb Köztársaságot.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava