Connect with us

Bosznia

CSAK HALASZTANAK: Hiába ígérte meg Putyinnak a boszniai szerbek Miléje, most nem lesz orosz-boszniai focimeccs

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Milorad Dodik szeptemberben újságolta el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy sikerült összehoznia a bosznia-hercegovinai és az orosz nemzeti tizenegy találkozóját, bár ő maga is érezte, hogy a dolog körül tapasztalható némi bizonytalanság. A boszniai-hercegovinai labdarúgó szövetség hétfőn (október 31-én) elhalasztotta – nem pedig lemondta – az oroszok elleni meccset, amelyet az elsődleges elképzelések szerint november 19-én tartottak volna meg Szentpéterváron.

Focimeccs, mint áldozati bárány

Milorad Dodik legutóbbi moszkvai látogatása alkalmával azzal szerette volna bizonyítani az orosz elnök iránti hűségét, hogy összehozta a katari világbajnokságra magát nem kvalifikáló bosznia-hercegovinai labdarúgó válogatott találkozóját a seregszemléről kitiltott orosz nemzeti tizeneggyel.

A mérkőzést Dodik elképzelése szerint Szentpéterváron játszották volna november 19-én, vagyis egy nappal a világbajnokság kezdete előtt, de ebben még ő maga sem volt biztos, pedig a szövetség akkor már 5:1 arányban megszavazta a döntést, csakhogy elég nagy volt a “társadalmi ellenállás”.

– Szeretném elmondani, vagyis inkább eldicsekedni, hogy néhány nappal ezelőtt lehetőségünk nyílt annak elintézésére, hogy Bosznia- Hercegovina november 19-én Szentpéterváron barátságos mérkőzést játsszon az Önök labdarúgócsapatával

– húzta el a mézesmadzagot Vlagyimir Putyin orosz elnök orra előtt a boszniai szerb politikus, aki azonban hagyott magának menekülési útvonalat arra az esetre, ha a találkozó mégsem jönne össze.

– Embereinknek ezt a döntést sikerült elérniük, reméljük, hogy tartható a dátum, bár Bosznia- Hercegovina egy része nem akarja. Mindenesetre ennyit tettünk a jelenlegi körülmények között

– helyzete a “zsákmányt” a Nagyúr lába elé Mile Boszniából, tudván, hogy az orosz elnök nagy sportoló volt a maga idejében, ha nem is a labda kergetésében tűnt ki.

Unokaöcsi

És valóban nem ártott az óvatosság, mert a találkozóra mégsem kerül sor, Bosznia- Hercegovina labdarúgó szövetsége ugyanis a nemzetközi rosszallást és a hazai felháborodást is figyelembe véve, most közölte, hogy a csapat nem játssza le az orosz válogatott elleni barátságos mérkőzést, a találkozót azonban hivatalosan nem mondták le, hanem csak egy későbbi időpontra halasztották.

Ezt Vico Zeljković, az NSBiH, vagyis a szövetség elnöke is megerősítette, de neki sem volt könnyű dolga, mert – nem mellékesen szólva – Zeljković – mit ad isten – Dodik unokaöccse, ezért a boszniai Milének szeptemberben nem volt nehéz elérnie, hogy megörvendeztesse Putyin elnököt.

A legismertebb bosnyák játékosok: a csapatkapitány, a lassacskán kiöregedő Edin Džeko és a némileg fiatalabb Miralem Pjanić is nemtetszését fejezte ki, mindketten egyértelműen kijelentették, hogy nem kívánnak Oroszországba utazni.

Az oroszok sem vették teljesen komolyan, hogy november 19-én pályára lépnek Bosznia- Hercegovina válogatottja ellen, az orosz szövetség ugyanis november 17-re Tádzsikisztánnal szervezett le egy barátságos találkozót, vagyis az oroszok nemigen számítottak arra, hogy két nappal később netalán Bosznia- Hercegovinával játszanak.

Milorad Dodik számára ez az első komolyabb kudarc azt követően, hogy gyanús körülmények között megválasztották a boszniai Szerb Köztársaság elnökének, ebben az esetben nem maradt más, minthogy egy családi “dalárdázás” közepette megdorgálja az unokaöcsit.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava