Connect with us

Magyarország

HORVÁT ELLENZÉKI VÁDAK: Magyarország az INÁ-ból kivont pénzen Lengyelországban vásárol benzinkutakat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A horvát ellenzék kemény vádakkal illeti a MOL-t, a horvát kormányt és Magyarországot egy nappal azt követően, hogy Ratatics Péter, az INA igazgatótanácsának új elnöke interjút adott a zágrábi Nova TV-nek. Ratatics ezen a téren felhagyott az eddigi gyakorlattal, ez idáig ugyanis az INA egyetlen magyar vezetője sem állt, illetve ült a kamerák elé. Az INA igazgatótanácsának új elnöke ugyan elítélte az INA-ban elkövetett bűncselekményt/csalást, de azt is világossá tette, hogy az irányítás terén “nehéz lesz végrehajtani az INÁ-ban azokat az alapos változtatásokat, amelyeket a horvát a kormány szeretne”.

Nem lesz forradalom az INÁ-ban

Ratatics azt követően került az INA élére, hogy a horvátországi olajcég egyik alacsonyabb szintű vezetője seftelt a Horvátországban kitermelt gázzal, és ezzel több, mint 100 millió eurós haszonra tett szert, illetve ennyi anyagi kárt okozott a cégnek, bár a pénzt nem tudta jól eldugni, így annak jelentős része előkerült.

Egészen pontosan arról van szó, hogy Damir Škugor 2020 júniusa és 2022. augusztus 27-e között több társával arra szövetkezett, hogy az INA a Horvátországban kitermelt földgázt jelentősen áron alul adja el egy magáncégnek.

A horvát kormány az ügy kirobbanását követően azt követelte, hogy mondjon le az INA vezetése, és hogy a Horvátországban kitermelt gázt az INA bocsátsa a horvát villanygazdaság (HEP) részére, ami által az Horvátországban marad. A harmadik követelés az volt, hogy változások következzenek be INA eddigi vállalatirányítási gyakorlatában.

A MOL az első két követelésnek némi vonakodás közepette eleget tett, a harmadikkal kapcsolatban azonban vannak fenntartásai, amit az igazgatótanács új elnöke nyilvánosan ki is mondott, miután meglepetéséről, illetve felháborodásáról beszélt a Horvátországban gyakran az “évszázad csalásaként” emlegetett üggyel kapcsolatban, és simán bűnözőnek nevezte a csalást elkövető Damir Škugort.

– Mert ami történt, távol áll attól, ahogy az INA működik, a médiából tudtuk meg, hogy egy bűnöző, egyetlen egy személy ekkora kárt okozhat az INÁ-nak

– jelentette ki Ratatics, aki aztán persze, elismerte, hogy a csalást nem egyetlen személy követte el, és hogy az egyik beosztottja is tagja volt a csoportnak, ám a további közreműködőkkel kapcsolatban a hatóságokhoz irányította az újságírót.

– Azt hiszem, elkövettünk néhány hibát a monitoring rendszerben, de ezeket kijavítjuk, már dolgozunk rajta, és nyilvánvalóan további változtatásokra is szükség lesz

– mondta még az INA igazgatótanácsának elnöke, aki azt azonban vitatta, hogy új irányítási modellre lenne szükség, ugyanakkor abszolút egyetértett azzal, hogy a jelenlegi rendszerben módosításokra van szükség. Ratatics Péter egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy az irányítási rendszert “fejleszteni kell”, ami ígérete szerit “meg is fog történni”, hozzátette azonban, hogy “a forradalom az valami más”.

– Ahhoz hasonlítanám, mint mikor a repülővel fenn van a levegőben, nem szedheti szét, és rakhatja össze menet közben

– igyekezett plasztikusan fogalmazni Ratatics, hogy mindenki megértse, a reakciókból ítélve azonban ez nemigen sikerült neki, bár a hiba valószínűleg nem a “plasztikussággal” van, hanem a megértési hajlandósággal. Hivatalos reagálások nincsenek, a Nova tudósításába ezért Andrej Plenković horvát miniszterelnök egyik korábbi nyilatkozata került, amely köszönő viszonyban sincs Ratatics álláspontjával.

– Folytatódnak a folyamatok és a tárgyalások a magyar féllel, és ezeknek az irányítás megváltozásához kell vezetniük. Nem maradhat minden úgy, ahogy most van, és ez néhány esetben már korábban is bebizonyosodott, a mostani eset viszont nagyon kirívó

– fogalmazott nemrégiben a horvát miniszterelnök, ami – akárhogy is vesszük – merőben eltér Ratatics Péter véleményétől, ezért ebben a kérdésben lesz még feszültség bőven a MOL (Magyarország) és a horvát kormány között.

Az ellenzék is szítja

Horvátországban sem a kormány, sem az ellenzék nem szereti a MOL-t, és nem örül a magyar jelenlétnek – ez egy olyan agenda – amelyben elég nagy az egyetértés a kormányzat és az oppozíció között, a kormány tagjai azonban a kijelentések terén nem fickándozhatnak annyira, mint az ellenzéki képviselők, amelyek általában igyekeznek úgy ütni a MOL-t, hogy az a Plenković-kormánynak is fájjon.

Ami pedig a plasztikus megfogalmazást illeti, a horvát ellenzék egy út során háromszor szedné szét, és rakná össze a repülőt.

– Minden maradt a régiben, ahogy a MOL és Magyarország fütyöl, Plenković úgy táncol. Vigyázat, a felügyelőbizottság nem változott, és ők három hete azt mondták nekünk, hogy fogalmuk sincs, hogy miként működik az INA

– jelentette ki a Peđa Grbin a horvát Szociáldemokrata Párt elnöke. Itt azonban megjegyzendő, hogy a botrány kirobbanását követően a horvát kormány kimondottan a három horvát, és a három magyar igazgatótanácsi tag távozását követelte, a felügyelőbizottsági tagok lemondását lemondását nem. A nem túlzottan magabiztos Oleg Butković miniszterelnök-helyettes nem sokkal a botrány kirobbanását követően ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a bizottsági tagoknak nem kell lemondaniuk, hiszen nemrég nevezték ki őket, bár ezt nem tekintette végleges álláspontnak.

A Magyarország és Orbán Viktor ellen többször felszólaló Zvonimir Troskot – aki a Függetlenek Hídjának, vagyis a Mostnak a képviselője – súlyos vádakat hozott fel a Magyarország és a MOL ellen.

– Az üzemanyag transzferáraiból azt látjuk, hogy Magyarország, illetve a MOL pénzt von ki az INÁ-ból, hogy finanszírozza a lengyelországi benzinkutak vásárlását

– jelentette ki határozott meggyőződöttséggel Troskot, aki ezzel az álláspontjával már nem először hozakodott elő, egy héttel ezelőtt is beszélt róla egy másik csatornán, és várhatóan addig fogja hajtogatni, amíg valaki nem reagál rá.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava