Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

VANNAK, AKIK SZÉGYENLIK: Újvidéken megfosztanák diszpolgári címétől Vlagyimir Putyint

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ujvidek setaloutca
A cikk meghallgatása

A Progresszív Vajdasági Akció (APV – Akcija progresivne Vojvodine) nevet viselő szervezet kezdeményezi, hogy fosszák meg díszpolgári címétől az orosz elnököt. A politikai társulás a kérést megküldte az újvidéki közgyűlés elnökének és a városi önkormányzat tagjainak. Az APV közleményében leszögezi, hogy Vlagyimir Putyin a független Ukrajna elleni támadásával károkat okozott Újvidék lakosságának, valamint Szerbiának és egész Európának, és a második világháború óta példátlan válságot idézett elő.

A szerbiai városok tizenöt évvel ezelőtt egymással versengve fogadták díszpolgárukká Vlagyimir Putyint, aki ellenezte Koszovó függetlenségének akkortájt történt kikiáltását. Az orosz elnök úgy vált 11 szerbiai város díszpolgárává, hogy jószerivel egyikben sem járt. Annak idején Újvidék sem kívánt lemaradni ezen a téren.

A kezdeményezők általában, így Újvidék esetében is, a Szerb Radikális Párt tagjai voltak, a diszpolgári oklevelet pedig az orosz nagykövet vette át Maja Gojkovićtól, aki akkor is, és ma is Aleksandar Vučić szerb elnök elvbarátjának és párttársának számított, illetve számít.

A nemzeti elkötelezettségben gyengébb szerbek és mindenki más számára 2014-ben felelevenítették, hogy Putyin Újvidék díszpolgára, így az igencsak “pedálozó” Miloš Vučević polgármesternek – aki miniszterelnök-helyettes lesz az új szerb kormányban – ezáltal alkalma nyílt, hogy személyesen adja át a Szerbiába látogató Putyinnak a díszpolgári oklevelet.

A 021.rs újvidéki hírportál szerint a Progresszív Vajdasági Akció most arra emlékeztet, hogy Putyin egy független ország megtámadásával és Ukrajna egy részének elcsatolásával emberek millióit kényszerítette menekülésre.

– Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, az Orosz Föderáció elnöke ezzel a legbrutálisabb módon megszegte az ENSZ Alapokmányát, amely kimondja az államhatárok sérthetetlenségét

– olvasható a közleményben amely szerint Putyin ezzel a cselekedetével “megszégyenítette, megalázta és nemzetközi elszigeteltségbe” taszította az orosz népet.

– Ezért többé nem érdemli meg, hogy egy olyan városnak a díszpolgára legyen, amely a béke és a szabadság eszményein nőtt fel

– szögezi le a közlemény, amely felkér minden Újvidéken és Vajdaságban működő civil szervezetet, politikai pártot és mozgalmat, valamint az “öntudatos polgárokat” hogy támogassák a kezdeményezést.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava