Connect with us

Szerbia

VANNAK, AKIK SZÉGYENLIK: Újvidéken megfosztanák diszpolgári címétől Vlagyimir Putyint

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ujvidek setaloutca
Olvasási idő: 1 perc

A Progresszív Vajdasági Akció (APV – Akcija progresivne Vojvodine) nevet viselő szervezet kezdeményezi, hogy fosszák meg díszpolgári címétől az orosz elnököt. A politikai társulás a kérést megküldte az újvidéki közgyűlés elnökének és a városi önkormányzat tagjainak. Az APV közleményében leszögezi, hogy Vlagyimir Putyin a független Ukrajna elleni támadásával károkat okozott Újvidék lakosságának, valamint Szerbiának és egész Európának, és a második világháború óta példátlan válságot idézett elő.

A szerbiai városok tizenöt évvel ezelőtt egymással versengve fogadták díszpolgárukká Vlagyimir Putyint, aki ellenezte Koszovó függetlenségének akkortájt történt kikiáltását. Az orosz elnök úgy vált 11 szerbiai város díszpolgárává, hogy jószerivel egyikben sem járt. Annak idején Újvidék sem kívánt lemaradni ezen a téren.

A kezdeményezők általában, így Újvidék esetében is, a Szerb Radikális Párt tagjai voltak, a diszpolgári oklevelet pedig az orosz nagykövet vette át Maja Gojkovićtól, aki akkor is, és ma is Aleksandar Vučić szerb elnök elvbarátjának és párttársának számított, illetve számít.

A nemzeti elkötelezettségben gyengébb szerbek és mindenki más számára 2014-ben felelevenítették, hogy Putyin Újvidék díszpolgára, így az igencsak „pedálozó” Miloš Vučević polgármesternek – aki miniszterelnök-helyettes lesz az új szerb kormányban – ezáltal alkalma nyílt, hogy személyesen adja át a Szerbiába látogató Putyinnak a díszpolgári oklevelet.

A 021.rs újvidéki hírportál szerint a Progresszív Vajdasági Akció most arra emlékeztet, hogy Putyin egy független ország megtámadásával és Ukrajna egy részének elcsatolásával emberek millióit kényszerítette menekülésre.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, az Orosz Föderáció elnöke ezzel a legbrutálisabb módon megszegte az ENSZ Alapokmányát, amely kimondja az államhatárok sérthetetlenségét

– olvasható a közleményben amely szerint Putyin ezzel a cselekedetével „megszégyenítette, megalázta és nemzetközi elszigeteltségbe” taszította az orosz népet.

Ezért többé nem érdemli meg, hogy egy olyan városnak a díszpolgára legyen, amely a béke és a szabadság eszményein nőtt fel

– szögezi le a közlemény, amely felkér minden Újvidéken és Vajdaságban működő civil szervezetet, politikai pártot és mozgalmat, valamint az „öntudatos polgárokat” hogy támogassák a kezdeményezést.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Szerbia

Szerb elnöki közlés szerint közös Stratégiai Tanácsot hoz létre Szerbia és Magyarország

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Stratégiai Tanács
Magyar-szerb Stratégiai Tanács létrehozását jelentette be a szerb elnök (Forrás: Pink)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök egy televíziós műsorban vasárnap arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország közös Stratégiai Tanácsot hoz létre, és ezzel új szintre emelik a két ország közötti együttműködést, miután gazdasági téren már eddig is jelentős előrelépések történtek. Aleksandar Vučić szerint az ezzel kapcsolatos első együttes ülést már májusban megtartják Szerbiában. A jelek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton (március 25-én) nem csak egy biliárdpartira ugrott le Belgrádba.

A Stratégiai Tanács létrehozása

A szerb elnök a belgrádi Pink Televízió vendége volt, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy „stratégiai párbeszédet” folytatott a magyar a miniszterelnökkel.

Vučić ezzel kapcsolatban annak a várakozásának adott hangot, hogy hamarosan egy új szerv jön létre a két ország közötti együttműködés keretében.

A szerb elnök jelezte, hogy májusban (kibővített) csúcsértekezletet tartanak, amelynek keretében a két államfő mellett a két kormány teljes létszámban ül le tárgyalni.

Ezt a csúcstalálkozót Belgrádban vagy Újvidéken tartjuk meg, hogy létrehozzuk a Stratégiai Tanácsot

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy a biztonság tekintetében még inkább szorosra lehetne fűzni a Szerbia és Magyarország közötti együttműködést.

Ez érintheti a terrorizmus elleni küzdelmet, ami aztán megnyitja az együttműködés lehetőség a két rendőrség és a két hadsereg között, valamint katonai technikai tekintetben is

– jelentette ki a szerb államfő, aki utalt Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy soha nem volt ilyen erős a két ország közötti együttműködés, a kapcsolatok történelmi magaslatokban vannak, amit „fantasztikus dolognak” nevezett.

Pásztort külön kiemelte

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindez a két ország állampolgárainak az érdeme, szerbeknek és magyaroknak egyaránt, Pásztor Istvánt, a Vajdasásig Magyar Szövetség elnökét viszont név szerint is kiemelte, mint azt a személyt, aki ebben a tekintetben sokat segített, de fél szóval megemlítette Orbán Viktor és a maga érdemeit is.

Minden téren együttműködünk, Magyarország ma már Szerbia ötödik kereskedelmi partnere, korábban a tizenharmadik volt, drámai az előrelépés, ami a Szerbiába történő nagy magyar befektetésekről szól

– húzta alá Vučić, aki úgy látja, hogy ez az együttműködés nagyon hasznos lesz a két ország lakosságának a szempontjából.

stratégiai

A szerb elnök itt említette meg azt is, hogy Szerbia a múlt télen biztonságban volt, mert jelentős gáztartalékokkal rendelkezett, amelyek ma is elérik az 520 millió köbmétert, amit 700 millió köbméterre szeretnének emelni, hogy „gondtalanul menjenek neki” a következő télnek.

Vučić kitért arra is, hogy Bulgária felé épül az interkonnektor, hogy az ország más irányból is gázhoz juthasson, nem csak a Balkáni Áramlaton keresztül, miközben az oroszok megengedték Szerbiának, hogy a törzsudvarnoki tároló hozzájuk tartozó részében további 100 millió köbméter gázt tartalékoljanak.

A szerb elnök innen más témák felé kanyarodott el, és a sportról kezdett beszélni, nem először a műsor során, mivel az interjú elején már megemlítette, hogy a Crvena Zvezdának szurkol, nem titkolva azt sem, hogy a vezető szerbiai klubok mennyivel tartoznak az államnak.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: