Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Montenegró

KÉMKEDTEK: Podgoricában több személyt gyanúsítanak azzal, hogy az orosz hírszerzésnek dolgoztak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dritan abazovic orosz hirszerzes
A cikk meghallgatása

Egyes források szerint Montenegróban olyan személyeket vettek őrizetbe, akik állítólag az orosz hírszerzéssel működtek együtt. Néhol viszont még azt írják, hogy senkit sem állítottak elő, viszont a házkutatások folyamatban vannak. Ezzel kapcsolatban az ügyvivő miniszterelnök másképp nyilatkozott. A montenegrói Nemzeti Biztonsági Szolgálat (Agencija za Nacionalnu Bezbjednost, ANB) közleménye szerint egy olyan személy is van a gyanúsítottak között, aki valószínűleg több évtizede támogatta az oroszok nyugat-balkáni kémtevékenységét.

A Vijesti hírportál szerint két montenegrói állampolgár, az orosz nagykövetség hat alkalmazottja és több orosz állampolgár ellen folyik a nyomozás annak gyanújával, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgoztak. A több alatt sokat kell érteni, miután mintegy harminc orosz állampolgárt vontak vizsgálat alá, akik ideiglenesen tartózkodnak a nyugati struktúrákhoz közeledő kis balkáni országban.

Az egyik érintett személy – akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra – állítólag egy montenegrói államigazgatási szervnél látott el közfeladatot.

A fent említett portál szerint Radomir Sekulovićról lehet szó, aki korábban a montenegrói külügyminisztérium szóvivője volt. Sekulović a Szerbia és Montenegró közötti államszövetség idején töltötte be ezt a tisztséget a külügyminisztériumban, több mint 30 éven át konzuli ügyeket vitt több afrikai országban, de a volt Jugoszláviában is magas posztokon volt.

A hivatalos közleményből kiderült továbbá, hogy az akció más országok titkosszolgálatainak bevonásával valósult meg, aminek a célja a Montenegróban megnövekedett külföldi – vélhetően orosz – titkosszolgálati aktivitás mérséklése.

Dritan Abazović ügyvivő miniszterelnök ugyanakkor azt közölte, hogy több személyt vettek őrizetbe az akció során, amelyet már hosszabb ideje terveztek, és tegnap este “aktiváltak”.

– Ez egy nemzetközi akció, amelyet partnereinkkel közösen hajtunk végre, és célja Montenegró nemzeti érdekeinek megőrzése

– fogalmazott az ügyvivő miniszterelnök.

A montenegrói Különleges Állami Ügyészség (Specijalno Državno Tužilaštvo, SDT) az ANB által közölteket annyival egészítette ki, hogy tovább folynak a házkutatások, és igyekeznek minél több olyan bűnjelet összegyűjteni, amelyek az érintettek orosz titkosszolgálati kötődésére utalnak.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava