Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Montenegró

KÉMKEDTEK: Podgoricában több személyt gyanúsítanak azzal, hogy az orosz hírszerzésnek dolgoztak

dritan abazovic orosz hirszerzes
OROSZ HÍRSZERZÉS: Dritan Abazović ügyvivő miniszterelnök tudja, hogy letartóztatták őket (Forrás: Twitter)

Olvasási idő: 1 perc

Egyes források szerint Montenegróban olyan személyeket vettek őrizetbe, akik állítólag az hírszerzéssel működtek együtt. Néhol viszont még azt írják, hogy senkit sem állítottak elő, viszont a házkutatások folyamatban vannak. Ezzel kapcsolatban az ügyvivő másképp nyilatkozott. A montenegrói Nemzeti Biztonsági Szolgálat (Agencija za Nacionalnu Bezbjednost, ANB) közleménye szerint egy olyan személy is van a gyanúsítottak között, aki valószínűleg több évtizede támogatta az oroszok nyugat-balkáni kémtevékenységét.

A Vijesti hírportál szerint két montenegrói állampolgár, az orosz nagykövetség hat alkalmazottja és több orosz állampolgár ellen folyik a nyomozás annak gyanújával, hogy az orosz titkosszolgálatnak dolgoztak. A több alatt sokat kell érteni, miután mintegy harminc orosz állampolgárt vontak vizsgálat alá, akik ideiglenesen tartózkodnak a nyugati struktúrákhoz közeledő kis balkáni országban.

Az egyik érintett személy – akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra – állítólag egy montenegrói államigazgatási szervnél látott el közfeladatot.A fent említett portál szerint Radomir Sekulovićról lehet szó, aki korábban a montenegrói külügyminisztérium szóvivője volt. Sekulović a és közötti államszövetség idején töltötte be ezt a tisztséget a külügyminisztériumban, több mint 30 éven át konzuli ügyeket vitt több afrikai országban, de a volt Jugoszláviában is magas posztokon volt.

A hivatalos közleményből kiderült továbbá, hogy az akció más országok titkosszolgálatainak bevonásával valósult meg, aminek a célja a Montenegróban megnövekedett külföldi – vélhetően orosz – titkosszolgálati aktivitás mérséklése.

Dritan Abazović ügyvivő miniszterelnök ugyanakkor azt közölte, hogy több személyt vettek őrizetbe az akció során, amelyet már hosszabb ideje terveztek, és tegnap este “aktiváltak”.

Ez egy nemzetközi akció, amelyet partnereinkkel közösen hajtunk végre, és célja Montenegró nemzeti érdekeinek megőrzése

– fogalmazott az ügyvivő miniszterelnök.

A montenegrói Különleges Állami Ügyészség (Specijalno Državno Tužilaštvo, SDT) az ANB által közölteket annyival egészítette ki, hogy tovább folynak a házkutatások, és igyekeznek minél több olyan bűnjelet összegyűjteni, amelyek az érintettek orosz titkosszolgálati kötődésére utalnak.Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: