Connect with us

Horvátország

ENERGIAVÁLSÁG: A horvát miniszterelnök szerint az INA “végsősoron horvát cég”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FILIPOVIS GAZ ARAM TAVHO
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a horvát állami televízió (HRT) műsorában kijelentette, hogy változások várhatók az INA irányítási modelljében, miután a teljes menedzsment csődöt mondott az INÁ-nál történt botrány esetében. Filipović egyúttal azt ígérte, hogy Horvátországban lesz elegendő gáz, emiatt a lakosságnak nem kell aggódnia, de a miniszter szerint biztosított lesz a távhő és áram is. Ezt megelőzően a horvát parlament behatóan foglalkozott az INA helyzetével, amiről a horvát miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva is beszélt.

Nagy elmozdulás a MOL-csoportnál

Filipović nem akart konkrét számot mondani azzal kapcsolatban, hogy Horvátország hány napra elegendő gázzal rendelkezik, amikor minden kapacitás megtelik, csak azt ismételgette, hogy az emberek nyugodtak lehetnek, mert lesz elegendő gáz.

– Holnap elérjük a 90 százalékos telítettséget az Okoli gáztározóban, van LNG-terminálunk, valamint rendelkezésünkre áll az INA-tól elvett, és a horvát villanygazdasághoz (HEP) átirányított gáz, így nem lesz probléma a következő időszakban

– jelentette ki a horvát gazdasági miniszter, aki a benzin áráról is beszélt, és azzal kapcsolatban azt ígérte: a horvát kormány gondoskodik arról, hogy az ár a lehető legelfogadhatóbb legyen.

A horvát tárcavezető itt megjegyezte, hogy az INA által kitermelt gáz kötelező leadása a horvát villanygazdaságnak mindenképpen nagy elmozdulás a MOL-csoport esetében.

Végsősoron horvát cég

A beszélgetés másik fő témája az INA körül kialakult helyzet volt, miután leváltották az igazgatótanács összes tagját.

– Mindenki távozott, a mai napon leváltották a horvát tagokat is, akik végkielégítés nélkül mennek el. Az új tagoktól az az elvárás, hogy odaadóan dolgoznak a vállalatirányítási modell módosításán, hogy hasonló dolgok többé ne fordulhassanak elő

– mondta Filipović, aki szerint a magyar fél, mármint a MOL, megértette a horvát kormány üzeneteit.

Itt még azt ecsetelte az egymilliárd kunás csalásra utalva, hogy az INA menedzsmentje kollektív testület, amelynek magyar és horvát tagjai vannak, és ezzel a botránnyal kapcsolatban az egész testület csődöt mondott az üzletmenetet illetően.

A horvát gazdasági miniszter kiemelte, hogy az INA esetében az a horvát prioritás, hogy a horvát állampolgárok érdekeinek védelme teljesüljön.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök is foglalkozott a témával, és úgy fogalmazott, hogy a botrányt követően nem maradthat minden úgy, mint korábban, merthogy “az INA végsősoron a mi cégünk, itt van Horvátországban, és fontos számunkra az energiaválság idején”.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava