Connect with us

Horvátország

ENERGIAVÁLSÁG: A horvát miniszterelnök szerint az INA „végsősoron horvát cég”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FILIPOVIS GAZ ARAM TAVHO
Olvasási idő: 2 perc

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a horvát állami televízió (HRT) műsorában kijelentette, hogy változások várhatók az INA irányítási modelljében, miután a teljes menedzsment csődöt mondott az INÁ-nál történt botrány esetében. Filipović egyúttal azt ígérte, hogy Horvátországban lesz elegendő gáz, emiatt a lakosságnak nem kell aggódnia, de a miniszter szerint biztosított lesz a távhő és áram is. Ezt megelőzően a horvát parlament behatóan foglalkozott az INA helyzetével, amiről a horvát miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva is beszélt.

Nagy elmozdulás a MOL-csoportnál

Filipović nem akart konkrét számot mondani azzal kapcsolatban, hogy Horvátország hány napra elegendő gázzal rendelkezik, amikor minden kapacitás megtelik, csak azt ismételgette, hogy az emberek nyugodtak lehetnek, mert lesz elegendő gáz.

Holnap elérjük a 90 százalékos telítettséget az Okoli gáztározóban, van LNG-terminálunk, valamint rendelkezésünkre áll az INA-tól elvett, és a horvát villanygazdasághoz (HEP) átirányított gáz, így nem lesz probléma a következő időszakban

– jelentette ki a horvát gazdasági miniszter, aki a benzin áráról is beszélt, és azzal kapcsolatban azt ígérte: a horvát kormány gondoskodik arról, hogy az ár a lehető legelfogadhatóbb legyen.

A horvát tárcavezető itt megjegyezte, hogy az INA által kitermelt gáz kötelező leadása a horvát villanygazdaságnak mindenképpen nagy elmozdulás a MOL-csoport esetében.

Végsősoron horvát cég

A beszélgetés másik fő témája az INA körül kialakult helyzet volt, miután leváltották az igazgatótanács összes tagját.

Mindenki távozott, a mai napon leváltották a horvát tagokat is, akik végkielégítés nélkül mennek el. Az új tagoktól az az elvárás, hogy odaadóan dolgoznak a vállalatirányítási modell módosításán, hogy hasonló dolgok többé ne fordulhassanak elő

– mondta Filipović, aki szerint a magyar fél, mármint a MOL, megértette a horvát kormány üzeneteit.

Itt még azt ecsetelte az egymilliárd kunás csalásra utalva, hogy az INA menedzsmentje kollektív testület, amelynek magyar és horvát tagjai vannak, és ezzel a botránnyal kapcsolatban az egész testület csődöt mondott az üzletmenetet illetően.

A horvát gazdasági miniszter kiemelte, hogy az INA esetében az a horvát prioritás, hogy a horvát állampolgárok érdekeinek védelme teljesüljön.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök is foglalkozott a témával, és úgy fogalmazott, hogy a botrányt követően nem maradthat minden úgy, mint korábban, merthogy „az INA végsősoron a mi cégünk, itt van Horvátországban, és fontos számunkra az energiaválság idején”.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: