Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

ENERGIAVÁLSÁG: A horvát miniszterelnök szerint az INA “végsősoron horvát cég”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FILIPOVIS GAZ ARAM TAVHO
A cikk meghallgatása

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a horvát állami televízió (HRT) műsorában kijelentette, hogy változások várhatók az INA irányítási modelljében, miután a teljes menedzsment csődöt mondott az INÁ-nál történt botrány esetében. Filipović egyúttal azt ígérte, hogy Horvátországban lesz elegendő gáz, emiatt a lakosságnak nem kell aggódnia, de a miniszter szerint biztosított lesz a távhő és áram is. Ezt megelőzően a horvát parlament behatóan foglalkozott az INA helyzetével, amiről a horvát miniszterelnök a sajtónak nyilatkozva is beszélt.

Nagy elmozdulás a MOL-csoportnál

Filipović nem akart konkrét számot mondani azzal kapcsolatban, hogy Horvátország hány napra elegendő gázzal rendelkezik, amikor minden kapacitás megtelik, csak azt ismételgette, hogy az emberek nyugodtak lehetnek, mert lesz elegendő gáz.

– Holnap elérjük a 90 százalékos telítettséget az Okoli gáztározóban, van LNG-terminálunk, valamint rendelkezésünkre áll az INA-tól elvett, és a horvát villanygazdasághoz (HEP) átirányított gáz, így nem lesz probléma a következő időszakban

– jelentette ki a horvát gazdasági miniszter, aki a benzin áráról is beszélt, és azzal kapcsolatban azt ígérte: a horvát kormány gondoskodik arról, hogy az ár a lehető legelfogadhatóbb legyen.

A horvát tárcavezető itt megjegyezte, hogy az INA által kitermelt gáz kötelező leadása a horvát villanygazdaságnak mindenképpen nagy elmozdulás a MOL-csoport esetében.

Végsősoron horvát cég

A beszélgetés másik fő témája az INA körül kialakult helyzet volt, miután leváltották az igazgatótanács összes tagját.

– Mindenki távozott, a mai napon leváltották a horvát tagokat is, akik végkielégítés nélkül mennek el. Az új tagoktól az az elvárás, hogy odaadóan dolgoznak a vállalatirányítási modell módosításán, hogy hasonló dolgok többé ne fordulhassanak elő

– mondta Filipović, aki szerint a magyar fél, mármint a MOL, megértette a horvát kormány üzeneteit.

Itt még azt ecsetelte az egymilliárd kunás csalásra utalva, hogy az INA menedzsmentje kollektív testület, amelynek magyar és horvát tagjai vannak, és ezzel a botránnyal kapcsolatban az egész testület csődöt mondott az üzletmenetet illetően.

A horvát gazdasági miniszter kiemelte, hogy az INA esetében az a horvát prioritás, hogy a horvát állampolgárok érdekeinek védelme teljesüljön.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök is foglalkozott a témával, és úgy fogalmazott, hogy a botrányt követően nem maradthat minden úgy, mint korábban, merthogy “az INA végsősoron a mi cégünk, itt van Horvátországban, és fontos számunkra az energiaválság idején”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava