Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

SZABADULÁS: Az oroszok külföldi zsoldosokat engedtek el, köztük egy horvátot is

prebeg1 gigapixel standard scale
ELENGEDTÉK ŐKET: Vjekoslav Prebeg, Dylan Healy és John Harding egy augusztus közepi meghallgatáson a donyecki bíróságon
Olvasási idő: 1 perc

A horvát média az esti órákban jelentette, hogy Oroszország tíz külföldi állampolgárt engedett szabadon, köztük a horvát Vjekoslav Prebeget, aki holnap, vagyis csütörtökön tér haza Horvátországba. Ezzel kapcsolatban senki nem beszélt az ukrajnai orosz szakadárokról, akik fogva tartották a horvát származású ukrajnai katonát. A hírt közleményében megerősítette a horvát külügyminisztérium is, amely – Andrej Plenković horvát miniszterelnökhöz hasonlóan – köszönetet mondott Szaúd-Arábiának “az ügy megoldásában nyújtott szívélyes segítségért”.

Szaúd-Arábia nem sokkal korábban jelentette be, hogy Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közvetítésének köszönhetően Oroszország 10 külföldi hadifoglyot engedett szabadon.

A rijádi állami hírügynökség jelentése szerint a szaúdi hatóságok már átvették a tíz, ukrán oldalon harcoló külföldi foglyot, és Szaúd-Arábiába szállították őket, most pedig azon dolgoznak, hogy biztonságban hazatérhessenek.

Öt brit, két amerikai, egy marokkói, egy svéd és egy horvát állampolgárról van szó, akik ukrán oldalon harcoltak az oroszok ellen Ukrajnában. Liz Truss brit miniszterelnök és Ann Linde svéd külügyminiszter ugyancsak köszönetet mondott a szaúdiaknak.

Mohamed bin Szalmán szaúdi herceg szoros kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, például az OPEC-en belül is, habár az ország Washington hagyományos szövetségese, így az Egyesült Államok a sivatagi királyságra is heves nyomást gyakorol Oroszország elszigetelése érdekében.

Vjekoslav Prebeget az oroszok májusban tartóztatták le Mariupol közelében, és azzal vádolták, hogy ukrán zsoldosként részt vett a kormány megdöntésében, és halálbüntetés kirovásával fenyegették.

Az Egyesült Államokban tartózkodó horvát miniszterelnök a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt az orosz fogságból kiszabadult Prebeggel, és hozzátette, hogy “mindannyian nagyon várják” a visszatérését Horvátországba.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!kis festett kabatok222kis festett kabatok

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: