Connect with us

Szerbia

HOL VOLT VUČIĆ? A szerb elnök első nagy veresége és Ana Brnabić színeváltozása

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

europride beograd belgrade
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Belgrádban megtartották az EuroPride 2022 felvonulását, igaz nem úgy, ahogy tervezték, de mégiscsak sétáltak az LMBT-közösség tagjai. Mindeközben Aleksandar Vučić szerb elnök úgy eltűnt a jobbfenéken, mintha eddig nem ő lett volna a kapitány. Ugyanakkor számos nyugati politikus lelkendezett, ünnepelték a Pride győzelmét, és a szerb elnök első nagy vereségét, bár lehet, hogy ezt még ők sem nagyon tudatosították magukban. Tehát Pride volt, Vučić meg nem volt sehol, lehet, hogy mégsem ő az állam?

Szerbia már egészséges demokrácia?

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus 31-én a Twitteren úgy vélte, hogy egy “egészséges demokrácia” nem óckodik a melegfelvonulástól, nem megy szembe a gyülekezési joggal és a véleménynyilvánítás szabadságával.

Egyelőre azonban nem világos, hogy Szerbia hirtelenjében „egészséges demokrácia” lett-e, merthogy Belgrádban megtartották a melegfelvonulást, igaz nem úgy, ahogy tervezték. Lehet, hogy ezért talán azt kellene mondani, hogy Szerbia másképp demokrácia, mint azt sokan szeretnék, de ne ítélkezzünk ilyen könnyedén!

A lényeg az, hogy az LMBT-közösség tagjai végül mégis csak sétáltak, pedig a szerb államfő alig több, mint két héttel korábban még eléggé „punktum” stílusban utasította el a séta megtartását.

– Hívhat Biden, Ana Brnabić, vagy aki akar, Putyin, Erdoğan vagy Zelenszkij… Ebben a kérdésben nem módosul a döntés, az állam számtalanszor mér(legel), de amikor vág, tiszteletben tartják az állam döntését

– mondta augusztus végén a szerb elnök a jó szabó szerepét magára öltve, de a jelek szerint ő is elmérte, illetve stílusosan és magyarosan szólva, egy kicsit elqrta, nem számított rá, hogy a nyugati világ ennyire rákattant erre a kérdésre, lehet, hogy valamelyik tengerentúli szponzornak & milliárdosnak ez szívügye vagy vesszőparipája.

Ana Brnabić színeváltozása

Aztán a várakozásoknak megfelelően menetrendszerű pontossággal megérkezett az első szerb tiltás, majd a második és a harmadik is, miközben Goran Miletić, az EuroPride 2022 főszervezője folyamatosan úgy nyilatkozott, hogy lesz séta, lesz séta. Lehet, hogy ő már akkor tudott valamit, amit más nem.

És talán Ana Brnabić is, aki az EuroPride keretében tartott keddi emberi jogi konferencián mondott egy mondatot, amelyet kevesen hallottak meg, csak Miletić és Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete, meg természetesen a Szabad Európa (VoA), de nekik az a dolguk.

A konferencia résztvevői igencsak megvadultak a felvonulás elsőkörös betiltásától, és szinte lincshangulatra hajazó erélyességgel követelték a másságát nyíltan vállaló, de az LMBT-körökben nem túl népszerű szerb miniszterelnöktől a séta megtartását.

– Ana, sétálj velünk! Ne hallgass, gyere velünk te is, te hozzánk tartozol!

– kiáltozták a résztvevők, akiknek a lelki szemei előtt nyilván ott lebegett, hogy a szerb miniszterelnök korábban elfogadta a vučići diktátumot, és maga is támogatta a felvonulás lemondását/betiltását.

A magasba csapó indulatok közepette aztán elhangzott a fent említett mondat Ana Brnabić részéről, amely valószínűleg nem ott fogalmazódott meg először, és amely a hírügynökségi jelentésekből többé-kevésbé kimaradt, az előbb említett Amerika Hangja, és a másik amerikai érdekeltségű csatorna, az N1 azonban rögzítette.

– Senki nem állíthat meg benneteket, ez a ti alapvető emberi jogotok

– mondta a szerb miniszterelnök, miközben a résztvevők azt skandálták, hogy „szombaton sétálunk, szombaton sétálunk”.

Brnabić kijelentését követően az N1-es televíziónak nyilatkozva Goran Miletić, Pride-os főmufti biztosra vette, hogy lesz felvonulás, és hasonlóan fogalmazott az amerikai nagykövet is, mintha összebeszéltek volna.

Komédia és kármentés

Ezt követően elkezdődött a komédia következő felvonása több helyszínen, mindenki eljátszotta a maga szerepét, Miletić szorgosan megfellebbezte a rendőrségi és bírósági döntéseket, miközben a szerb vezetésen belül már mindenki sejtette, hogy a melegfelvonulás nem marad el, nem maradhat el, bár Aleksandar Vulin belügyminiszter „hősiesen ellenállt” a nyugati nagykövetségek nyomásának.

Viszont kellett a szemfényvesztés, kellett a porhintés a népnek, és kellett a kármentés a szerb elnöki nagyságnak, mert valahogy meg kellett menteni a „rosszul méricskélő” szerb elnök & szabóinas tekintélyét.

Az EuroPride főszervezője közben új útvonalra kért engedélyt, miután a szerb belügyminisztériumnak első alkalommal az volt a kifogása, hogy a családi értékek védelme érdekében szervezett megmozdulás és az EuroPride útvonala szinte egybeesik. Az új kérelem beadása mindenképpen döntő fontosságú ebben az összeesküvés-elméletben, és természetesen a „színes kis belgrádi sétát illetően is”.

A szerb elnököt mindeközben kivonták a forgalomból a melegfelvonulás ügyében, bár ezzel kapcsolatban még tett egy kijelentést, amely már köszönő viszonyban sem volt a korábbi „punktum-jellegű” megnyilvánulással, és jele sem volt nála a korábbi dölyfnek, amely inkább dühbe csapott át.

– Ami az EuroPride alkalmából szervezet sétát illeti, úgy gondolom, hogy a törvények és a belügyminisztériumi döntés betartására kerül sor

– jelentette ki pénteken, tehát egy nappal a felvonulás napja előtt a „megnyuszisodott” szerb államfő, akiből valahogy kiveszett az „állam én vagyok” magatartás.

Valami olyasmit is összehordott még, hogy hagyják őt békén, „nem akar a szerb népre romlott módon ráerőltetett témával foglalkozni”.

– Akik mellette vannak, és akik ellene vannak, úgy tesznek, mintha ez létkérdés lenne, és így mindannyian egy hibrid háborúban vesznek részt a saját hazájuk ellen

– mondta a némileg összezavarodott szerb elnök a Pink Televíziónak, ahova egyébként gyakran elzarándokol, mert ott megértő szívekre talál. A fenti mondat elemzésétől most eltekintünk, mert különben mentőt kellene hívnunk.

Egy szónak is száz a vége: szombaton nem az történt Szerbiában, amit a szerb elnök akart, mivel az ügy túlnőtt rajta, és lehet, hogy végül már maga sem tudta, hogy mit is akar a „romlott témát” illetően.

Mindennek a csúcsa az volt, hogy szombaton, négy óra körül a szerb belügyminisztérium bejelentette, hogy engedélyezi a melegfelvonulást, igaz, nem az először, hanem a második alkalommal kért útvonalon. Ez kitűnő ürügyként szolgált a következő miniszterelnöki megnyilvánuláshoz.

– Amit betiltottak, azt betiltották

– jelentette ki szombaton későeste Brnabić miniszterelnök, aki ezzel arra utalt, hogy nem a betiltott sétát tartották meg Belgrádban, hanem a másodszorra kérelmezettet, amelyet a rendőrség akkor engedélyezett, amikor a résztvevők már gyülekeztek. A fenti mondattal a szerb miniszterelnök megpróbálta menteni a helyzetet, illetve megóvni Vučić elnököt az „arcvesztéstől”.

Aleksandar Vulin belügyminiszter az esti órákban azonban azt közölte, hogy az általa vezetett tárca nem engedélyezte a belgrádi EuroPride-sétát, hanem az történt, hogy a rendezvény résztvevőit „átkísérték” az esti koncert helyszínére, vagyis a tašmajdani stadionhoz, ahol éjszakába nyúló buli kezdődött, természetesen rendőri felügyelet mellett.

Lesznek itt még különböző magyarázatok és értelmezések, a történteknek ugyanis akár száz olvasata is lehet, az viszont biztosnak tűnik, hogy a Pride-sétával kapcsolatban megtört, vagy legalábbis összezavarodott a szerb elnök a ránehezedő nyugati nyomás alatt, ugyanakkor az is igaz, hogy ebben az esetben könnyebb volt engedni, mert itt nem az volt a tét, hogy télen meleg lesz-e a szerbiai lakásokban.

A további olvasatok számbavétele helyett elégedjünk meg annak felidézésével, hogy a Szerb Haladó Párttól jobbra tébolygó mozgalom máris bejelentette, hogy „büntetőfeljelentést tesz Ana Brnabić miniszterelnök ellen, mert a gyanú szerint megsértette a közigazgatási bíróság határozatát, amely megtiltotta az LMBT-aktivisták felvonulását az EuroPride rendezvény keretében”. A fenti fejtegetésből már kiderült, hogy ez nem igaz, bár Vulin nyilatkozata esetleg elbizonytalaníthat bennünket, arra viszont mérget vehetünk, hogy a szerb szélsőjobb még jó ideig háborogni fog.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb tüntetés volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor .

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a rendőrség a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A megmozdulás résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói kormány is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi szerb polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott vannak.

– Nincsenek itt közöttetek illegális struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatása



Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava