Connect with us

Bosznia

A VÉGÉT JÁRJA? A fia szerint súlyos a háborús bűnök miatt elítélt Ratko Mladić egészségi állapota

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

maldic gigapixel standard scale
A cikk meghallgatása

Kórházba vitték a háborús bűnökért elítélt Ratko Mladić tábornokot. A boszniai szerbek hadseregének volt parancsnoka tüdőgyulladással és szívzörejekkel került kórházba Hágában – írják a balkáni portálok a nyolcvanéves Mladić tábornok fiának közlésére hivatkozva.

Darko Mladić azt mondta, hogy a tábornok általános gyengeség tüneteivel került előbb civil kórházba, ahol tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Szíve legyengült, szívzörejek is jelentkeztek. Jelenleg a sheveningeni börtönkórházban ápolják.

– Nem tudjuk, hogy mi okozta ezt a szívelégtelenséget, és hogy lehetett-e enyhe szívinfarktusa az elmúlt napokban, egyelőre semmiféle leleteket nem kaptunk

– jelentette ki a belgrádi Novostinak a volt boszniai szerb tábornok fia, aki szerint apja augusztus elején vészelte át a koronavírusos fertőzést.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet Ratko Mladić ellen a délszláv háború idején a bosnyák lakosság ellen elkövetett etnikai tisztogatások ügyében.

Mladić vezetésével a boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyák férfit Srebrenicában, ami a zárakkordja volt Bosznia- Hercegovinában a Drina-parti települések megtisztításának a bosnyák lakosságtól.

A délszláv háborús bűnöket vizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az 1992-1995-ös délszláv háborúban mintegy százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

A háborúért felelős személyek tárgyalását a hágai Nemzetközi Törvényszéktől, az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmus (​​International Residual Mechanism for Criminal Tribunals, röviden MICT) vette át 2017-ben.

A MICT tavaly júniusban elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladić fellebbezését, és megerősítette a volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava