Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

ELHALASZTOTTÁK: Az amerikaiak rászóltak a koszovói kormányra

hovenier kurti
HALASZTANAK, DE NEM TÖRÖLNEK: Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete és Albin Kurti miniszterelnök (korábbi felvétel Kurti Twitter-oldaláról)

Olvasási idő: 2 perc

A pristinai kormány egy hónappal elhalasztotta a Szerbiában kiadott személyigazolványokra és rendszámokra vonatkozó intézkedések végrehajtását – jelentette több pristinai hírportál is. A Telegrafi szerint a döntés azt követően született, hogy az amerikai találkozott a miniszterelnökkel és az államfővel, akiktől 30 napos halasztást kért. A koszovói miniszterelnöknek azonban van egy feltétele, miután a szerbek barikádokat emeltek, és többször is a levegőbe lőttek.

Kézi vezérlés

Jeffrey Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete azt kérte miniszterelnöktől és Vjosa Osmani államfőtől, hogy 30 nappal halasszák el annak a két határozatnak a végrehajtását, amely a Szerbiában kiadott rendszámtáblák és személyi igazolványok lecserélésére vonatkozik.

Hovenier szerint a két intézkedést tartalmazó koszovói döntés teljesen helyénvaló, és összhangban van a brüsszeli megállapodással, de a halasztásnak meg kell történnie, mert a döntéssel kapcsolatban téves információk jelentek meg, és félreértések történtek. Erre utalva a nagykövet a következőket mondta:Az Egyesült Államokat nem aggasztja a döntés. Találkoztam Osmani elnökkel, Kurti miniszterelnökkel, Bislimi -helyettessel és Gërvalla külügyminiszterrel, hogy egyértelmű kérést tegyek az Egyesült Államok kormánya részéről arra vonatkozólag, hogy 30 nappal halasszák el a határozat végrehajtását.

A koszovói vezetés tavaly szeptemberben az Európai Unió közbenjárására módosította a rendszámtáblák cseréjérről hozott döntését, most viszont az Egyesült Államok kérésére/nyomására kényszerül változtatni.

Hovenier szavai szerint az amerikaiak azt remélik, hogy az uniós partnerekkel közösen dolgozhatnak a feszültségek csökkentésén.

Az esetleges (újabb) félreértések elkerülése végett az Egyesült Államok koszovói nagykövete megjegyezte, hogy nem a határozatának megsemmisítését/visszavonását kérik, hanem “hogy egyértelmű legyen”, annak az elhalasztását.

Hivatalosan is elhalasztják

koszovoi kozlemeny

Az amerikai nagykövettel folytatott megbeszélést követően Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Twitteren hozta nyilvánosságra azt a hivatalos közleményt, amellyel szeptember elsejére teszik át a pénteki döntés végrehajtásának kezdetét.

Vagyis nem mondanak le róla, mivel azt az Egyesült Államok sem kéri tőlük, hanem csak egy hónappal későbbre halasztják. Ha jó indulatúak akarunk lenni, akkor azt is mondhatjuk, hogy ennyi időt adnak a diplomatáknak a békés megoldás megtalálására, ugyanakkor a nacionalisták is kapnak egy hónapot arra, hogy megverjék a harci dobokat.Nemzetközi szövetségeseinkkel együttműködve megígérjük, hogy 30 nappal elhalasztjuk a szerbiai átkelőhelyeken a gépkocsik rendszámára és a belépési-kilépési okmányokra vonatkozó határozatok végrehajtását a Szerbiai határon

– írta a határozathoz fűzött bejegyzésében a koszovói miniszterelnök.

Kurti szerint akkor tesznek eleget a nemzetközi/amerikai kérésnek, hogy ha a szerbek minden barikádot elbontanak, és visszaállítják a teljes mozgásszabadságot északi ré.

A koszovói kormány határozottan elítéli az utak obstruálását Koszovó északi részén, és a lő használatát a felfegyverzett személyek részéről, amit annak a szándékával tettek, hogy destabilizálják Koszovót, és veszélybe sodorják a és az ország békéjét és biztonságát

– olvasható a koszovói miniszterelnök által közzétett fejléces, de aláírás nélküli közleményben, amely szerint mindezt (értsd: az ellenállásnak ezen módját) a belgrádi kormány találta ki, és onnan jött az erre történő ösztönzés, vagy mondjuk azt, hogy a felbujtás is.

A közlemény szerint az amerikai nagykövet által fent említett személyek megbeszélést folytattak az amerikai és az európai “nemzetközi képviselőkkel”, és ennek során ígéretet tettek arra, hogy szeptember 1-re teszik át a július 29-i döntés végrehajtásának kezdetét.

És itt szerepel az a Kurti által külön kiemelt feltétel is, hogy erre csak akkor kerül sor, ha torlaszok elbontásra kerülnek minden úton Koszovó északi részén.A Koszovói Köztársaság fejléces közleménye végül köszönetet mond a nemzetközi partnereknek, különösen pedig Jeffrey Hovenier amerikai nagykövetnek a közbenjárásért és a részvételért.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: