Connect with us

Szerbia

VÍZBEFÚLT NEMZETI LÁJKVADÁSZAT: A szerbek Đokovićot éltették, közben ítéletidő tört az országra

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ÍTÉLETIDŐ: Ömlött a víz Belgrád utcáin
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai hírportálokon az egyik vezető hír volt, hogy Novak Đoković szerb teniszező hihetetlen küzdelemben legyőzte az olasz Jannik Sinnert. Szerbiában ez azért került a vezető hírek közé, mert Đoković 0:2-ről fordított, de a szerbek ennek most nem nagyon örülhettek, mert nem sokkal később vihar csapott le az országra.

„Novak-mánia” rázkódtatja meg Angliát

Ezzel a hangzatos címmel fejelte meg az egyik cikkét a belgrádi kormánypárti Novosti, amely este 8-tól 11-ig, vagyis röpke három óra alatt öt hírt nyomott az olvasói képébe Đoković legújabb wimbledoni sikerével kapcsolatban.

Ha csak a cikkek címeit nézzük, akkor is látjuk, hogy a Novosti vezető helyet foglal el a „nemzeti lájkvadászok” mezőnyében, ahol elég sok szerb sajtótermék tolong.

A Novosti szerint tehát „Novak-mánia” rázkódtatja meg Angliát, és minden szempár Đokovićra szegeződik, aki az ottani „gyerekek hőse”.

A legfiatalabb közönség, amely a leginkább képes megítélni bárki őszinteségét és nagyságát, nap mint nap kifejezi a szimpátiáját a szerb teniszező iránt, és ma sem volt ez másképp…

– ömlengett a szerbiai hírportál, amely most éppen abban látta Đoković nagyságát, hogy a Jannik Sinnerrel folytatott maratoni találkozó után autógrammal „súlyosbított” törölközőket, mezeket és teniszlabdákat osztogatott a közönségnek, mindenekelőtt a gyerekeknek, akik – mint a mellékelt Twitter-bejegyzésben láthatjuk is – valóban az egyik kedvencüknek tekintik a szerb teniszcsillagot.

Még az ellenzéki lapok is erősen megünnepelték Đoković legújabb wibledoni győzelmét, és biztosan sok dicshimnusz született volna a szerb médiában, ha nem csap le a vihar a szerb fővárosa, és nem mossa le gyorsan a sporthíreket a vezető jelentések közül. Így az ömlengés átadta a helyet a „vízömlésnek”, aminek következtében lokális árvizek keletkeztek.

A vihar megtépázta a szerbeket

A belgrádi hírportálok a későesti órákban már a viharral voltak elfoglalva, amely olyan erőteljesen zúdult a szerb fővárosra és környékére, hogy a csatornák képtelenek voltak elvezetni a lezúduló csapadékot, ezért a víz házakat öntött el, amelyekből a tűzoltóknak kellett kimenekíteniük az embereket.

Hasonló volt a helyzet szinte egész Belgrádban, amelyet a Novosti megfogalmazása szerint emberemlékezet óta nem ért meg ekkora ítéletidőt, mint az esti órákban.

Fél óra alatt 13 liter víz hullott egy négyzetméterre, a víz szinte teljesen elöntötte az alacsonyabban fekvő Újbelgrádot és Zimonyt.

A liberális Blic is arról számolt be, hogy rekord mennyiségű eső hullott a szerb fővárosra, amely megbénította az említett városrészek közlekedését, amiről a szerb belügyminisztérium a mellékelt videót közölte a YouTube-on.

Az esővel és mennydörgéssel kísért ítéletidő 19 óra után csapott le Belgrádra, ahol rövid idő alatt 15 fokkal csökkent a hőmérséklet, az ellenzéki Danas beszámolója szerint a vihar miatt a város egyes részein elment az áram.

A vihar azonban nemcsak Belgrádot, hanem szinte egész Szerbiát sújtotta, Szendrőt, Kruševacot, Loznicát, és a Drina egész vonalán elterülő településeket, sokfelé – ha nem is teniszlabda – de galambtojás nagyságú jég is hullott.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Szerbia

Homokvihar okozott tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Homokvihar
Totálkárosra tört autók Szabadka környéken (Forrás: Subotica.com)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

Homokvihar idézett elő tömegszerencsétlenséget Szabadka és Topolya között, mindössze 20-30 kilométerre a magyar határtól. A Vajdaságban szokatlan természeti jelenség következtében 14 autó szaladt egymásba, miután a sofőrök semmit sem láttak.

Homokvihar miatt ütköztek össze

A járművek egy pillanat alatt eltűntek a viharban a Szabadkáról Nagyfény (Žednik) felé vezető „régi úton”, amikor a szél a környező földeken felkavarta a homokot.

Az ütközések következtében több jármű totálkárosra tört, de a tömegszerencsétlenség – valami csoda folytán – emberéleteket nem követelt.

Az ütközések következtében tizenegy ember került a szabadkai kórházban, de egyikük sincs életveszélyben, ketten szenvedtek súlyosabb, kilencen pedig könnyebb sérüléseket.

A videóban látható autó utasai megpróbálták kikerülni az egymásba szaladt autókat, amikor nagy valószínűséggel valaki nekik ütközött.

Ekkor kiszálltak az autóból, hogy megállítsák az újonnan érkezők autókat a nagyobb a baj elkerülése érdekében.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbia és Görögország támogatja egymás területi integritását, lassan jöhet a gáz délről is

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Szerbia és Görögország
Közösen hitet tettek egymás területi integritásának tiszteletben tartása mellett (Forrás: N1, Screenshot)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A Görögországból érkezett Katerina Szakellaropoulou államfő kétnapos látogatás kivitelezésébe kezdett a baráti & testvéri Szerbiában. Ennek során vendéglátójával, Aleksandar Vučić elnökkel közösen hitet tettek egymás területi integritásának tiszteletben tartása mellett. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a görög államfő biztosította Szerbiát, hogy Görögország a nyilvánvaló amerikai nyomás ellenére sem ismeri el Koszovó függetlenségét, a szerb elnök pedig a maga részéről megtámogatta a görögök területi épségét a török követelésekkel szemben.

Kölcsönös integritás

Szakellaropoulou a görög-szerb csúcstalálkozót követően félreérthetetlenül kijelentette, hogy hazájának az álláspontja változatlan és szilárd maradt Koszovó el nem ismerését illetően, bár a görög elnök nem tagadta, hogy van nyomás Athénra, de az nem befolyásolja a görög álláspontot.

Mi következetesek vagyunk a saját politikánkat illetően, fontos, hogy a (Koszovó és Szerbia közötti) párbeszéd folytatódjon

– jegyezte meg a görög elnök, aki szerint Görögország pragmatikus és konstruktív megközelítést követ Koszovóval kapcsolatban, amelynek célja a stabilitás és a biztonság megerősítése, valamint az egész régió uniós integrációja.

Ezt az álláspont Görögország évtizedeken át következetesen támogatja és hirdeti. Az Európai Unió nem teljes a Nyugat-Balkán nélkül

– mondta Szakellaropoulou, aki egy olyan ország elnöke, amelyre Vučić úgy tekint, mint Szerbia igazi és őszinte barátjára, és ezért abban bízik, hogy a két ország még sok jelentős lépést tehet előre az együttműködés területén.

Mindez azt jelzi, hogy Szerbiában a barátságot gyakran „Koszovóban” mérik, bár Magyarország estében a szerbek mintha kerülnék ennek a mértékegységnek a használatát.

Görögország, LNG

Leültek tárgyalni (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Szerbia is támogatja Görögországot

Szerbia cserében ugyancsak támogatta a görög állam területi egységét szárazföldön, vízen és levegőben egyaránt, vagyis kicsit kifordítva a nyilatkozatot, Szerbia elutasította a török követeléseket Görögországgal szemben a szigeteket vagy a szárazföldi és tengeri határvonalat illetően.

Szerbia ugyanúgy támogatja Görögország integritását, ahogy Görögország támogatja Szerbia területi egységét, szárazföldön, vízen, a szigeteken és a levegőben, és ez a politika nem változik

– jelentette ki Vučić, aki megbecsüléssel beszélt a szerb integritás görög részről történő támogatást illetően, és miután így „körbe integrálták, és körbe támogatták egymást”, „rá is fordultak az „európai útra”.

A szerb elnök egy újabb közhelyes hajbóklás közepette „hálát rebegett” Görögországnak azért, hogy akkor is Szerbia segítségére sietett, amikor az nem volt könnyű, bár konkrétan ezzel kapcsolatban nem mondott semmit, pedig mondhatott volna bármit, mert Szerbiának „szinte sohasem könnyű”.

A maga elé révedő szerb elnök annak a reményének adott hangot, hogy Szerbia még idén előrébb lép az uniós csatlakozás terén, arról azonban nem beszélt, hogy ezt a véleményét mire alapozza.

A szerb gyorsvasút, görög LNG

A szerb elnök itt arra is kitért, hogy két év sem kell ahhoz, hogy Szerbia (szélsebesen) megépítse a gyorsvasutat a magyar határig, és felhívta a figyelmet arra is, hogy megkezdődik a Niš irányába vezető szakasz kivitelezése, és ezt később Észak-Macedónia irányába folytatják.

Nekünk szörnyen fontos a Budapest-Belgrád-Szkopje-Pireusz/Szaloniki korridor, amely lehetővé teszi Szerbia számára, hogy tengeri úton jóval olcsóbban jusson hozzá bizonyos árukhoz, de ez a vasút jelentősen megkönnyíteni a két nép és a két ország kapcsolatait

– nyilatkozta a szerb elnök, aki „dupla gyakorisággal” szokott Görögországba látogatni, hol az athéni vezetést keresi fel, hol pedig a Athos-hegyi Hilandar kolostort, ahova legutóbb a fiát is elvitte.

Görögország, LNG

Legutóbb a fiát is elvitte az Athosz-hegyre (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A görög elnökasszonnyal folytatott megbeszélés másik, illetve harmadik fontos témájaként a két ország között energetikai kapcsolatokat, ezen belül pedig az energetikai összeköttetés megteremtését nevezte meg, beleértve a cseppfolyós gáz vásárlását Alexandroupoliszon, vagyis az ott lévő LNG-terminálon keresztül.

Néhány nappal ezelőtt a belgrádi Demostat kutató központ azt írta a szerbiai bányászati ​​és energiaügyi minisztériumra hivatkozva, hogy a szerbek gázkapacitásokat foglalhatnak le az említett görög terminálban, amit a horvát krki terminál esetében korábban nem kívántak megtenni.

Belgrádban akkor azt állították, hogy a Krk feklől érkező gáz Szerbia számára túl drága, legalábbis a különböző szakemberek erről győzködték a szerb közvéleményt a kormányközeli sajtóban.

Nyilván ennek politikai okai is voltak, mert sem a horvátok, sem a bizonyos értelemben közvetítőként fellépő Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter sem említette, hogy honnan származik majd a Krk szigetén keresztük érkező földgáz, ki szállítja a horvát terminálig, és azt sem taglalták, hogy ez mennyivel lesz drágább, mint a csővezetéken keresztül érkező (orosz) gáz.

Azóta azonban változtak a geopolitikai körülmények, Szerbia viszont továbbra is szinte teljesen az orosz gáztól függ, amelyet a Török Áramlaton keresztül szállítanak Oroszországból, a Fekete-tenger alatt. Amíg valaki fel nem robbantja a vezetéket, mint az például kicsit északabbra történt.

A szerb és a görög elnök találkozóját követően elhangzott bejelentés ugyanakkor arra utal, hogy Szerbia mindezek után mégsem veti el eleve a cseppfolyóst gázt, ha az nem Horvátországon keresztül érkezik, és még az sem kizárt, hogy Vučić Katarban tett nemrégi látogatása alkalmával erről erről is beszélt az ottani vezetőkkel.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: