Connect with us

Szerbia

TEMETŐI VANDALIZMUS: Feltehetően migránsok rongálták meg a rábéi és a majdányi temetőt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SÍRGYALÁZÁS: Több, mint tíz keresztet döntöttek ki két határmenti magyar faluban a Vajdaságban (Kép forrása: Magyar Szó)
A cikk meghallgatása

Szerdára virradóra Rábén kilenc, Majdányban pedig két fából készült fejfát döntöttek ki ismeretlen tettesek, vélhetően migránsok. Ezt támasztja alá, hogy Vladimir Cucić, szerbiai menekültügyi biztos is felkereste a falut, de ellátogatott a két határmenti településre Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke is, akinek Majdány a szülőfaluja.

Egyelőre senki sem mondja ki, hogy ki követte el a temetőgyalázást, hivatalosan csak annyit közöltek, hogy a rendőrség felvette a jegyzőkönyvet, és elvégezte a helyszínelést.

Az esetet követően bizonyos értelemben “búcsújárás” vagy “katasztrófaturizmus” alakult ki, hiszen a helyszínre látogatott Vladimir Cucić, szerbiai menekültügyi biztos, valamint Pásztor István, a vajdasági tartományi Képviselőház elnöke, továbbá Radovan Uverić, Törökkanizsa polgármestere, és Újhelyi Nándor, a törökkanizsai képviselő-testület elnöke.

A helyszínre érkező illetékes sorra fejezték ki sajnálatukat a történtekkel kapcsolatban, a szerbiai menekültügyi biztos pedig átvállalta a helyreállítás teljes költségét, ami további bizonyíték arra, hogy az elkövetők az úgynevezett “migránspopulációból” kerültek ki. A BALK értesülései szerint Vladimir Cucić hivatala már be is fizette a keresztek árát, így a helyiek megkezdhetik a helyreállítást, amit szombatra terveznek.

Közben üléseznek a községi vezetők, a rendőri szervek és a migránsügyi megbízottak, hogy további intézkedésekről döntsenek.

A helyiek azt remélik, hogy a megbeszélések eredményeként erősebb lesz a rendőri jelenlét a környező falvakban, netalán még a migránsokat odaszállító taxisokat is szigorúbban ellenőrzik, mert helyi szempontból az nagyban elősegítené a migránshelyzet megoldását.

A helyiek “sajnálatosnak és felháborítónak” tartják, ami történt, és ezt minden fórumon hangoztatni kívánják mindaddig, amíg az ilyen jellegű problémák nem szűnnek meg.

A két falu lakossága számára természetesen egyértelmű, hogy ki, illetve kik okoztak károkat a két sírkertben.

Helyi források szerint minden bizonnyal egyetlen személy követte el a vandál cselekedetet, akinek kilétére egyelőre nem derült fény, és valószínűleg nem is fog soha, de a felháborodás jogos, mert a migránsoktól eddig is sokat szenvedett két falu lakosságának egy ilyen sírgyalázást is meg kellett érnie “a szerb migránspolitikának köszönhetően”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava