Connect with us

Bosznia

EZER FELETT: Szerbia Magyarországgal is felvette a kapcsolatot a bombafenyegetések ügyében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Azonosították mindazokat, akik az utóbbi hetekben Szerbia területéről bombafenyegetést tartalmazó leveleket küldtek szerbiai intézményeknek – közölte Aleksandar Vulin belügyminiszter szerdán. A politikus szerint január elseje és június elseje között a belügyminisztériumnak 1046 alkalommal kellett átvizsgálnia különböző épületeket, míg az előző év ugyanezen időszakában csupán tíz bejelentés érkezett. A fenyegetések közben szinte mindennapossá váltak, és már nemcsak Szerbiát, hanem a boszniai Szerb Köztársaságot is érintik.

Speciális háború

A belügyi tárca vezetője kijelentette, hogy “speciális háború folyik Szerbia ellen, és kiemelte, minden olyan elkövetőt azonosítottak, aki az ország területéről küldte a fenyegetést, és mindegyikük ellen eljárás indult.

Aleksandar Vulin azt is közölte, hogy azonosították azokat a külföldi címeket is, ahonnan szintén érkeztek fenyegetések, az üggyel összefüggésben pedig felvették a kapcsolatot az érintett országok szerveivel, így például Magyarországgal is.

– Együttműködtünk az Europollal, az Interpollal, valamint az érintett országok rendőri és ügyészi hivatalaival, azaz a lengyel, a szlovén, az iráni és az ukrán kollégákkal, valamint a magyar hatóságokkal is közös munkát végeztünk a hasonló fenyegetések felderítésében

– nyilatkozta a szerb belügyminiszter. Egy korábbi közlése szerint a fenyegetők között fiatalkorúak is voltak.

Május közepe óta több száz bombariadó volt Szerbia-szerte, főként iskolákat, turisztikai célpontokat, bevásárlóközpontokat, erőműveket és hidakat fenyegettek meg robbantással.

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerb miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy a bombariadókkal külföldről akarnak nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz. Mint mondta: a fenyegetés bizonyosan külföldről érkezett, mert olyan célpontok is szerepeltek benne, amelyek csak külföldről tűnnek vonzó idegenforgalmi központoknak.

A boszniai szerbeket is fenyegetik

A fenyegetések közben szinte mindennapossá váltak, és már nemcsak Szerbiát, hanem a boszniai Szerb Köztársaságot is érintik. Ma például bombariadót kellett elrendelni a banja lukai klinikai központban, miután reggel 7 óra 5 perckor fenyegető üzenet érkezett az egészségügyi intézmény e-mail címére

– A betegek, a dolgozók és mi is fel vagyunk háborodva, nem hittük el, hogy ez megtörténhet

– mondta Vlado Đajić, a klinikai központ igazgatója. A rendőrség közben átvizsgálta a központ területét, és nem talált robbanószerkezetet.

Az esetről tájékoztatták a helyi ügyészség ügyeletes ügyészét, aki az eseményt bűncselekménynek minősítette, és terrorizmusnak nevezte.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava