Connect with us

Horvátország

NACIONAL: A horvát miniszterelnök azt fontolgatja, hogy betiltja a Horvátországból származó kőolaj magyarországi feldolgozását

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A magyarellenes cikkeiről hírhedté vált Nacional zágrábi hetilap legfrissebb számában azt írja, hogy Horvátország energiastabilitásának és függetlenségének biztosítása érdekében Andrej Plenković horvát kormányfő egyik lépése a sziszeki olajfinomító újranyitása lehet, amelyben kisebb módosításokat követően újrakezdődne az eredeti tevékenység, vagyis a finomitás. Ezek az állítások a horvát hetilap nyomtatott kiadásában láttak napvilágot még azt megelőzően, hogy Horvátországban kipattant az Orbán Viktor magyar kormányfő legújabb “tengeres” kijelentésével kapcsolatos botrány. A Nacional állításait általában fenntartással kell fogadni, de a mostani felfokozott hangulatban a cikk “olaj lehet a tűzre”.

Hatásvadászat Putyinnal

A Magyarországról szóló cikk háttérképén az orosz elnök látható szegfűvel a kezében, a szóban forgó két miniszterelnök, mármint Andrej Plenković és Orbán Viktor pedig piros keretben virít. A képhez tartozó magyarázat szerint Plenković már jelzett lépése az első komoly fordulatot jelentheti a végsőkig átláthatatlan és a horvát érdekekre káros energiapolitikában, amely az orosz és a magyar energetiai érdekeket szolgálta ki.

A mindig “cirkalmas és sejtelemes” körmondatokkal operáló Nacional ettől most sem tért él, a Magyarországgal kapcsolatos fordulatot pedig már a cikk címében is vizionálta.

A hosszúra sikeredett írás azzal indít, hogy a horvát miniszterelnök felkérte az illetékes Gazdasági és Fenntartható Fejlődési Minisztériumot minden lényeges információ begyűjtésére az INA-tól, valamint a Janaftól, amire a Horvátország energetikai jövőjével kapcsolatos stratégiai döntések meghozásához szüksége van – tudta meg a Nacional egy, a kormány és a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) legfelső csúcsához közeli forrástól.

A horvát lap csak nagyon ritkán nevezi meg az informátorait, és ezt természetesen most sem teszi meg, ami tág teret nyit az olvasói és az újságírói fantáziának, de ugyanakkor felveti a hitelesség kérdését is.

A Nacional a meg nem nevezet forrására hivatkozva azt írja a “jelzett fordulattal” kapcsolatban, hogy Plenkovićnak hamarosan döntést kell hoznia a sziszeki finomító újranyitásáról, valamint az újranyitás módjáról, ami által a finomító “kisebb korrekciókkal” folytatná korábbi tevékenységét.

A horvát hetilap szerint Plenkovićnak ezt követően arról kell döntenie, hogy megtiltja-e a horvát kőolaj finomítás céljából történő magyarországi exportját, ami a Janafon keresztül zajlik (Szászhalombatta irányában).

– Minden lehetőség abszolút szóba került, főleg az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos és az orosz agresszióval szembeni konzisztens politika folytatásának fényében. A nehéz döntések meghozására ezúttal nincs sok idő, minden opció az asztalon van

– mondta a titokzatos riportalany, aki ezzel valójában nem mondott semmit, viszont erre a semmire igazolást talált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavaiban, aki a horvát kormányfő kijevi látogatása alkalmával kijelentette, hogy azokról a lépésekről is beszéltek, amelyeket meg kell tenni védelmi szempontokból és az energiaügy terén Oroszországgal szemben.

Szijjártót is kikezdte

A Nacional ezt követően áttér arra, hogy eddig milyen káros politikát folytatott a horvát miniszterelnök, amikor lehetővé tette a hazai olaj- és gázforrások elhanyagolását a Mol által irányított Ina részéről, aminek az lett a következménye, hogy a horvátországi termelés ma már csak a hazai kereslet 30%-át elégíti ki, miközben ez a szám 2009-ben még 70% volt.

A horvát hetilap ezt követően Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszteren verte el a port, aki vasárnap a Facebookon jelentette be, hogy Magyarország nem támogatja az Oroszország elleni legújabb uniós szankciókat, ami mögött a Nacional szerint valószínűleg az a magyar kormányszándék húzódik meg, hogy a Mol, mint a legnagyobb magyar cég, kihasználja a jelenlegi instabil helyzetet, hogy még inkább megerősítse pénzügyi előnyét kelet-európai vetélytársaival szemben.

A fejtegetés ebben a szellemben folytatódik tovább még két oldalon keresztül, a cikket jegyző szerzőpáros gondolatmenetéből egy óvatlan pillanatban előugrik Csányi Sándor és Hernádi Zsolt is, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen szövögetik a Horvátország elleni terveket egy titkos találkozón.

– A találkozón – állítja ugyanez a forrás – mindenek előtt arról volt szó, hogy Magyarország kivételt kér, de szóba került az átmeneti időszak is, ami a jelek szerint a Molnak leginkább megfelel. A Mol formálisan nem állami vállalat, de Hernádi Zsolt, igazgatósági elnök, és a menedzsment több tagja, különösen pedig Csányi Sándor, nagyon szoros szálakkal kötődnek Orbán Viktorhoz

– írta a Nacional, megint csak a meg nem nevezett informátor háta mögé bújva. A hetilap egy korábbi, szintén névtelen informátorra hivatkozva felidézte, hogy a Mol igazgatóságában legalább harminc olyan személy ül, aki a magyar kormány által felvázolt politikát hajtja végre.

Megemlítésre került Szlovákia is, ahol a Molnak szintén vannak érdekeltségei a Slovnaft által, majd jött a gyors következtetés, hogy az újabb szankcióktól való vonakodás mögött a Moszkva és Vlagyimir Putyin politikájához való vonzódás áll, amit számos magyar gazdasági vezető, és Hernádi Zsolt, mint Orbán közeli munkatársa is támogat, aminek közvetlen következményeit Horvátország is megérzi.

A cikk szerzői még összehordtak fűt-fát, természetesen a titokzatos informátorra hivatkozva, a cikkben név szerint pedig csak azokat említették meg, akik a kérdésben más hírportálnak vagy televíziónak nyilatkoztak. A Nacional cikkeiben annyi névtelen informátort idézett már, hogy azokból egy akkora hadsereget ki lehetne állítani, amely a háború kirobbanását követő harmadik nap felszabadította volna Ukrajnát, a következő három napban pedig bevette volna Moszkvát.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava