Connect with us

Horvátország

NACIONAL: A horvát miniszterelnök azt fontolgatja, hogy betiltja a Horvátországból származó kőolaj magyarországi feldolgozását

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nacional ujra
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A magyarellenes cikkeiről hírhedté vált Nacional zágrábi hetilap legfrissebb számában azt írja, hogy Horvátország energiastabilitásának és függetlenségének biztosítása érdekében Andrej Plenković horvát kormányfő egyik lépése a sziszeki olajfinomító újranyitása lehet, amelyben kisebb módosításokat követően újrakezdődne az eredeti tevékenység, vagyis a finomitás. Ezek az állítások a horvát hetilap nyomtatott kiadásában láttak napvilágot még azt megelőzően, hogy Horvátországban kipattant az Orbán Viktor magyar kormányfő legújabb “tengeres” kijelentésével kapcsolatos botrány. A Nacional állításait általában fenntartással kell fogadni, de a mostani felfokozott hangulatban a cikk “olaj lehet a tűzre”.

Hatásvadászat Putyinnal

A Magyarországról szóló cikk háttérképén az orosz elnök látható szegfűvel a kezében, a szóban forgó két miniszterelnök, mármint Andrej Plenković és Orbán Viktor pedig piros keretben virít. A képhez tartozó magyarázat szerint Plenković már jelzett lépése az első komoly fordulatot jelentheti a végsőkig átláthatatlan és a horvát érdekekre káros energiapolitikában, amely az orosz és a magyar energetiai érdekeket szolgálta ki.

A mindig “cirkalmas és sejtelemes” körmondatokkal operáló Nacional ettől most sem tért él, a Magyarországgal kapcsolatos fordulatot pedig már a cikk címében is vizionálta.

A hosszúra sikeredett írás azzal indít, hogy a horvát miniszterelnök felkérte az illetékes Gazdasági és Fenntartható Fejlődési Minisztériumot minden lényeges információ begyűjtésére az INA-tól, valamint a Janaftól, amire a Horvátország energetikai jövőjével kapcsolatos stratégiai döntések meghozásához szüksége van – tudta meg a Nacional egy, a kormány és a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) legfelső csúcsához közeli forrástól.

A horvát lap csak nagyon ritkán nevezi meg az informátorait, és ezt természetesen most sem teszi meg, ami tág teret nyit az olvasói és az újságírói fantáziának, de ugyanakkor felveti a hitelesség kérdését is.

A Nacional a meg nem nevezet forrására hivatkozva azt írja a “jelzett fordulattal” kapcsolatban, hogy Plenkovićnak hamarosan döntést kell hoznia a sziszeki finomító újranyitásáról, valamint az újranyitás módjáról, ami által a finomító “kisebb korrekciókkal” folytatná korábbi tevékenységét.

A horvát hetilap szerint Plenkovićnak ezt követően arról kell döntenie, hogy megtiltja-e a horvát kőolaj finomítás céljából történő magyarországi exportját, ami a Janafon keresztül zajlik (Szászhalombatta irányában).

– Minden lehetőség abszolút szóba került, főleg az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos és az orosz agresszióval szembeni konzisztens politika folytatásának fényében. A nehéz döntések meghozására ezúttal nincs sok idő, minden opció az asztalon van

– mondta a titokzatos riportalany, aki ezzel valójában nem mondott semmit, viszont erre a semmire igazolást talált Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavaiban, aki a horvát kormányfő kijevi látogatása alkalmával kijelentette, hogy azokról a lépésekről is beszéltek, amelyeket meg kell tenni védelmi szempontokból és az energiaügy terén Oroszországgal szemben.

Szijjártót is kikezdte

A Nacional ezt követően áttér arra, hogy eddig milyen káros politikát folytatott a horvát miniszterelnök, amikor lehetővé tette a hazai olaj- és gázforrások elhanyagolását a Mol által irányított Ina részéről, aminek az lett a következménye, hogy a horvátországi termelés ma már csak a hazai kereslet 30%-át elégíti ki, miközben ez a szám 2009-ben még 70% volt.

A horvát hetilap ezt követően Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszteren verte el a port, aki vasárnap a Facebookon jelentette be, hogy Magyarország nem támogatja az Oroszország elleni legújabb uniós szankciókat, ami mögött a Nacional szerint valószínűleg az a magyar kormányszándék húzódik meg, hogy a Mol, mint a legnagyobb magyar cég, kihasználja a jelenlegi instabil helyzetet, hogy még inkább megerősítse pénzügyi előnyét kelet-európai vetélytársaival szemben.

A fejtegetés ebben a szellemben folytatódik tovább még két oldalon keresztül, a cikket jegyző szerzőpáros gondolatmenetéből egy óvatlan pillanatban előugrik Csányi Sándor és Hernádi Zsolt is, akik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen szövögetik a Horvátország elleni terveket egy titkos találkozón.

– A találkozón – állítja ugyanez a forrás – mindenek előtt arról volt szó, hogy Magyarország kivételt kér, de szóba került az átmeneti időszak is, ami a jelek szerint a Molnak leginkább megfelel. A Mol formálisan nem állami vállalat, de Hernádi Zsolt, igazgatósági elnök, és a menedzsment több tagja, különösen pedig Csányi Sándor, nagyon szoros szálakkal kötődnek Orbán Viktorhoz

– írta a Nacional, megint csak a meg nem nevezett informátor háta mögé bújva. A hetilap egy korábbi, szintén névtelen informátorra hivatkozva felidézte, hogy a Mol igazgatóságában legalább harminc olyan személy ül, aki a magyar kormány által felvázolt politikát hajtja végre.

Megemlítésre került Szlovákia is, ahol a Molnak szintén vannak érdekeltségei a Slovnaft által, majd jött a gyors következtetés, hogy az újabb szankcióktól való vonakodás mögött a Moszkva és Vlagyimir Putyin politikájához való vonzódás áll, amit számos magyar gazdasági vezető, és Hernádi Zsolt, mint Orbán közeli munkatársa is támogat, aminek közvetlen következményeit Horvátország is megérzi.

A cikk szerzői még összehordtak fűt-fát, természetesen a titokzatos informátorra hivatkozva, a cikkben név szerint pedig csak azokat említették meg, akik a kérdésben más hírportálnak vagy televíziónak nyilatkoztak. A Nacional cikkeiben annyi névtelen informátort idézett már, hogy azokból egy akkora hadsereget ki lehetne állítani, amely a háború kirobbanását követő harmadik nap felszabadította volna Ukrajnát, a következő három napban pedig bevette volna Moszkvát.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava