Connect with us

Magyarország

KUTYASZORÍTÓ: Vučić szerint Putyin nyilatkozatai komplikálják a helyzetet, viszont a magyarok keményen tartják magukat

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb nemet g7

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb államfő németországi látogatása végén kijelentette, hogy hazája nehéz helyzetben van, amit tovább komplikálnak Putyin elnök kijelentései. Berlini tárgyalásait követően Aleksandar Vučić kitérő választ adott arra, hogy Szerbia vezet-e be szankciókat Oroszország ellen, és továbbra is azt hangsúlyozta, hogy hazája az „európai úton halad”, de ragaszkodott a 71. nappal ezelőtt megfogalmazott semleges álláspontjához. A magyar állásponttal kapcsolatban aláhúzta, hogy a magyarok keményen tartják magukat.

Semmi sem pottyan az égből

A belgrádi külső nyomásra történő esetleges változásával kapcsolatban Vučić kijelentette, hogy „Szerbia az európai úton halad, katonailag semleges és semleges is marad”.

– Nehéz helyzetben vagyunk, számunkra a helyzet szörnyen komplikált, amit Putyin elnök nyilatkozatai tovább bonyolítanak. Politikai értelemben soha nem voltunk nehezebb helyzetben, és félek attól, ami következni fog, mert gazdasági értelemben sem könnyű a pozíciónk

– nyilatkozta a szerb elnök, aki utalt arra hogy Európában háromszor kevesebb beruházás van, mint egy évvel ezelőtt, merthogy mindenki a háborúval van elfoglalva.

– Az Ukrajna elleni támadás harmadik napján ismertettük a stratégiai állásfoglalásunkat. Bármennyire is nehéz és bonyolult mindenki előtt védelmezni ezt, amikor arra kényszerítenek bennünket, hogy csatlakozzunk a falkához bármelyik oldalon is, Szerbia 71. napja ugyanazt a pozíciót képviseli

– nyilatkozta két napos berlini látogatásának végén Vučić, aki szerint az ország szinte kilátástalan helyzetbe került, mivel nincs lehetősége a gázszállítások diverzifikálására.

– Milyen diverzifikációról beszélünk, körülbelül két évre van szükség ahhoz, hogy valami érkezzen Szerbiába, de az a kérdés, hogy mi, és honnan, semmi sem pottyan az égből

– mondta Vučić, aki ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy ők már dolgoznak a Szerbia és a Bulgária közötti interkonnektor létrehozásán, a bolgárok viszont még csak most írják ki a tendert, és annak lezárását követően legalább háromszáz napra lesz szükség ahhoz, hogy kiépítsék a rendszert.

Kutyaszorító

A szerb államfő a problémák súlyának érzékeltetésére összevetette Németország és Szerbia kitettségét.

– Németország függősége az orosz gáztól 55%-os, a miénk viszont 100%-os, nekünk egyaránt problémát jelent a gáz és a kőolaj beszerzése, habár a kettőt az emberek gyakran összekeverik

– húzta alá a szerb elnök, aki jelezte, hogy tizedike után kezdik meg a tárgyalásokat az oroszokkal a gáz áráról és minden másról, aztán még ott a kőolaj is, amely csak egyetlen útvonalon, a Horvátországon áthaladó Adria-kőolajvezetéken (Janaf) keresztül érkezhet Szerbiába.

A Janafon keresztül nem csak Oroszországból származó kőolaj juthat el Szerbiába, korábban a Szerbia által vásárolt fekete arany több, mint 60%-a Kirkukból, vagyis Irakból származott, az utóbbi egy hónapban viszont több mint 60% Oroszországból jött, mert az olcsóbb volt a piacon.

– Ezért lázadoznak a magyarok és a szlovákok is, a szlovák energiaügyi miniszter szerint elszabadul a pokol, mert tönkremegy az európai gazdaság

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy hazája nem mehet szembe Németországgal sem, hiszen a szerbiai importot bonyolító 15 legnagyobb cégből öt német tulajdonban van.

– Ha megnézi, akkor szár gyárból nem harminc, hanem ötven a német, tehát nem csak a gáz áráról van szó, az embereknek ezzel tisztában kell lenniük

– jelentette Vučić, ki aki egy fél kanyarral visszatért az előző témához, és jelezte, hogy sürgősen tárgyalni szeretnének a britekkel a kőolajkészlet növeléséhez szükséges tárolók kiépítéséről, de bővíteni szeretnék a gáztárolók kapacitását is, hogy két év múlva elérjék a három hónapra elegendő egymilliárd köbméteres tartalékot.

A szerb elnök ennyi borúlátás után és ellenére arról biztosította az aggodalmaskodó újságírókat, hogy az ország túléli a jelenlegi helyzetet, csak az a kérdés, hogy milyen sérüléseket kénytelen elszenvedni.

A magyar állásponttal kapcsolatban megjegyezte, hogy óriási a nyomás, ám a magyarok mindig keményen tartják magukat. Ezzel kapcsolatban az volt a kommentárja, hogy „hát majd meglátjuk, hogy mi lesz”.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a törökök

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és ) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava