Connect with us

Magyarország

KUTYASZORÍTÓ: Vučić szerint Putyin nyilatkozatai komplikálják a helyzetet, viszont a magyarok keményen tartják magukat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb államfő németországi látogatása végén kijelentette, hogy hazája nehéz helyzetben van, amit tovább komplikálnak Putyin elnök kijelentései. Berlini tárgyalásait követően Aleksandar Vučić kitérő választ adott arra, hogy Szerbia vezet-e be szankciókat Oroszország ellen, és továbbra is azt hangsúlyozta, hogy hazája az “európai úton halad”, de ragaszkodott a 71. nappal ezelőtt megfogalmazott semleges álláspontjához. A magyar állásponttal kapcsolatban aláhúzta, hogy a magyarok keményen tartják magukat.

Semmi sem pottyan az égből

A belgrádi politika külső nyomásra történő esetleges változásával kapcsolatban Vučić kijelentette, hogy “Szerbia az európai úton halad, katonailag semleges és semleges is marad”.

– Nehéz helyzetben vagyunk, számunkra a helyzet szörnyen komplikált, amit Putyin elnök nyilatkozatai tovább bonyolítanak. Politikai értelemben soha nem voltunk nehezebb helyzetben, és félek attól, ami következni fog, mert gazdasági értelemben sem könnyű a pozíciónk

– nyilatkozta a szerb elnök, aki utalt arra hogy Európában háromszor kevesebb beruházás van, mint egy évvel ezelőtt, merthogy mindenki a háborúval van elfoglalva.

– Az Ukrajna elleni támadás harmadik napján ismertettük a stratégiai állásfoglalásunkat. Bármennyire is nehéz és bonyolult mindenki előtt védelmezni ezt, amikor arra kényszerítenek bennünket, hogy csatlakozzunk a falkához bármelyik oldalon is, Szerbia 71. napja ugyanazt a pozíciót képviseli

– nyilatkozta két napos berlini látogatásának végén Vučić, aki szerint az ország szinte kilátástalan helyzetbe került, mivel nincs lehetősége a gázszállítások diverzifikálására.

– Milyen diverzifikációról beszélünk, körülbelül két évre van szükség ahhoz, hogy valami érkezzen Szerbiába, de az a kérdés, hogy mi, és honnan, semmi sem pottyan az égből

– mondta Vučić, aki ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy ők már dolgoznak a Szerbia és a Bulgária közötti interkonnektor létrehozásán, a bolgárok viszont még csak most írják ki a tendert, és annak lezárását követően legalább háromszáz napra lesz szükség ahhoz, hogy kiépítsék a rendszert.

Kutyaszorító

A szerb államfő a problémák súlyának érzékeltetésére összevetette Németország és Szerbia kitettségét.

– Németország függősége az orosz gáztól 55%-os, a miénk viszont 100%-os, nekünk egyaránt problémát jelent a gáz és a kőolaj beszerzése, habár a kettőt az emberek gyakran összekeverik

– húzta alá a szerb elnök, aki jelezte, hogy tizedike után kezdik meg a tárgyalásokat az oroszokkal a gáz áráról és minden másról, aztán még ott a kőolaj is, amely csak egyetlen útvonalon, a Horvátországon áthaladó Adria-kőolajvezetéken (Janaf) keresztül érkezhet Szerbiába.

A Janafon keresztül nem csak Oroszországból származó kőolaj juthat el Szerbiába, korábban a Szerbia által vásárolt fekete arany több, mint 60%-a Kirkukból, vagyis Irakból származott, az utóbbi egy hónapban viszont több mint 60% Oroszországból jött, mert az olcsóbb volt a piacon.

– Ezért lázadoznak a magyarok és a szlovákok is, a szlovák energiaügyi miniszter szerint elszabadul a pokol, mert tönkremegy az európai gazdaság

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy hazája nem mehet szembe Németországgal sem, hiszen a szerbiai importot bonyolító 15 legnagyobb cégből öt német tulajdonban van.

– Ha megnézi, akkor szár gyárból nem harminc, hanem ötven a német, tehát nem csak a gáz áráról van szó, az embereknek ezzel tisztában kell lenniük

– jelentette Vučić, ki aki egy fél kanyarral visszatért az előző témához, és jelezte, hogy sürgősen tárgyalni szeretnének a britekkel a kőolajkészlet növeléséhez szükséges tárolók kiépítéséről, de bővíteni szeretnék a gáztárolók kapacitását is, hogy két év múlva elérjék a három hónapra elegendő egymilliárd köbméteres tartalékot.

A szerb elnök ennyi borúlátás után és ellenére arról biztosította az aggodalmaskodó újságírókat, hogy az ország túléli a jelenlegi helyzetet, csak az a kérdés, hogy milyen sérüléseket kénytelen elszenvedni.

A magyar állásponttal kapcsolatban megjegyezte, hogy óriási a nyomás, ám a magyarok mindig keményen tartják magukat. Ezzel kapcsolatban az volt a kommentárja, hogy “hát majd meglátjuk, hogy mi lesz”.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava