Connect with us

A Háború

RADIKÁLIS VÁLTOZÁS: Orosz bázisokat akar Szerbiában a szélsőjobb párt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vjerica radeta
A cikk meghallgatása

Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt (SRS) alelnöke kijelentette, hogy pártja orosz bázisokat szeretne Szerbiában. A korábban a Hágai Törvényszék által keresett politikus, aki 2016 és 2020 között parlamenti képviselő volt a szerb szkupstinában, erről a belgrádi Beta hírügynökségnek nyilatkozott.

– Ez a mi több évtizedes elképzelésünk, és ma is kiállunk mellette. Nem lenne semmi kellemetlenség belőle, ellenkezőleg: a katonai és minden egyéb együttműködés az Orosz Föderációval a garancia a gazdasági jólétünkre, a területi integritás megőrzésére és a szerb légtér védelmére.

– mondata Radeta, aki szerint Szerbia legálisan küldhetne önkénteseket Ukrajnába, ha ennek meglennének a törvényes feltételei.

– Ha elfogadták volna azt a javaslatunkat, hogy Szerbia a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja legyen, akkor ez legális és legitim lett volna

A szerb radikális politikus úgy fogalmazott, hogy az előírások betartása mellett vannak, viszont követelik azoknak a szabályoknak a megváltoztatását, amelyen “nem szolgálnak nemzeti érdekeket”.

A Betanak adott interjújában Radeta azt mondta: nem tapasztalható elégedetlenség a tagság körében amiatt, hogy a Szerb Haladó Párt vezetőjét, Aleksandar Vučićot támogatják az elnökválasztásokon, de úgy fogalmazott, hogy Vučić “hazaárulást követne el, ha szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben”.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) 2015 januárjában Radetát és a Radikális Párt két másik tagját a bíróság megsértésével vádolta meg, mert a törvényszék szerint a tanúk “megfenyegetéssel, megfélemlítéssel, kenőpénzt felajánlásával vagy más módon” beavatkoztak a Vojislav Šešelj pártvezér elleni perbe, kiadatásukra azonban nem került sor.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava