Connect with us

A Háború

RADIKÁLIS VÁLTOZÁS: Orosz bázisokat akar Szerbiában a szélsőjobb párt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vjerica radeta
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Vjerica Radeta, a Szerb Radikális Párt (SRS) alelnöke kijelentette, hogy pártja orosz bázisokat szeretne Szerbiában. A korábban a Hágai Törvényszék által keresett politikus, aki 2016 és 2020 között parlamenti képviselő volt a szerb szkupstinában, erről a belgrádi Beta hírügynökségnek nyilatkozott.

– Ez a mi több évtizedes elképzelésünk, és ma is kiállunk mellette. Nem lenne semmi kellemetlenség belőle, ellenkezőleg: a katonai és minden egyéb együttműködés az Orosz Föderációval a garancia a gazdasági jólétünkre, a területi integritás megőrzésére és a szerb légtér védelmére.

– mondata Radeta, aki szerint Szerbia legálisan küldhetne önkénteseket Ukrajnába, ha ennek meglennének a törvényes feltételei.

– Ha elfogadták volna azt a javaslatunkat, hogy Szerbia a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagja legyen, akkor ez legális és legitim lett volna

A szerb radikális politikus úgy fogalmazott, hogy az előírások betartása mellett vannak, viszont követelik azoknak a szabályoknak a megváltoztatását, amelyen “nem szolgálnak nemzeti érdekeket”.

A Betanak adott interjújában Radeta azt mondta: nem tapasztalható elégedetlenség a tagság körében amiatt, hogy a Szerb Haladó Párt vezetőjét, Aleksandar Vučićot támogatják az elnökválasztásokon, de úgy fogalmazott, hogy Vučić “hazaárulást követne el, ha szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben”.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) 2015 januárjában Radetát és a Radikális Párt két másik tagját a bíróság megsértésével vádolta meg, mert a törvényszék szerint a tanúk “megfenyegetéssel, megfélemlítéssel, kenőpénzt felajánlásával vagy más módon” beavatkoztak a Vojislav Šešelj pártvezér elleni perbe, kiadatásukra azonban nem került sor.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérést, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgárait Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava