Connect with us

Horvátország

NACIONAL: Orbán nem mond le Paksról, Horvátországnak ezért saját atomerőműre van szüksége

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A zágrábi Nacional hírmagazin szerint a magyar miniszterelnök támogatta az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, de ennek ellenére nem mondott le az orosz technológián alapuló paksi erőmű megépítéséről (bővítéséről), és mindehhez nemrég megkapta Horvátország és Eszék- Baranya megye hozzájárulását. A Nacional általában magyar, kimondottan pedig Orbán-ellenes sajtó/médiatermének tekinthető, a MOL-tól pedig végképp “hülyét kapnak”, bár most kibírták, hogy ne említsék meg.

Az ismeretlen szakértők

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójának kezdetén az Európai Unió többi tagállamával egyetértésben járt el, vagyis elítélte az agressziót és támogatta az Oroszországgal szembeni szankciókat, folytatja a 12,5 milliárd eurós atomenergia-projekt “fejlesztését. A Nacional ezzel indította egyik legfrissebb cikkét, amelyhez – mint majd a végén kiderül – Magyarország és Orbán csak ürügyként szolgál.

– Erre a hatalmas üzleti vállalkozásra jelenleg nem vonatkozik az orosz pénzügyi blokád, és a jövőben – ha (Paks) teljes mértékben megvalósul – az jelentős következményekkel járhat Horvátország tekintetében, főleg annak energiafüggetlenségére nézve. Egyszerűen fogalmazva: Orbán a paksi atomerőműből származó olcsó áramot úgy akarja felhasználni, hogy Putyin pénzével uralja a térség energiapiacát.

A Nacional ehhez még hozzáteszi, hogy a három hete tartó háború sem változtatott ezeken a terveken.

A horvát hírmagazin gyakran hivatkozik magukat megnevezni nem kívánó szakértőkre, hogy bennfentességét hangsúlyozza, vagy hogy saját véleményét leplezze. Ezek a nevüket felvállalni nem akaró szakértők most úgy vélik, hogy Magyarország és Orbán nem véletlenül érdeklődik az eszéki sportélet iránt, és nem véletlenül hajt végre hatalmas vissza nem térítendő beruházásokat a helyi futballklubban.

Magyar pénzből épül ott egy legalább 50 millió euró értékű új stadion, miközben az Orbán-közeli cégek évente legalább 10 millió eurót fizetnek szponzoráció formájában az eszéki csapatnak minden látható kereskedelmi érdek vagy haszon nélkül.

– Az eszéki Osijek focicsapatba történő beruházásokat a magyar miniszterelnököt kétségtelenül az az elképzelése motiválja, hogy növelje befolyását az általa és pártja által a “Nagy- Magyarország” részének tekintett területeken, és más környező országokban is ugyanez a gyakorlat

– mondta a meg nem nevezett informátor, és írta a Nacional, amely az ismeretlen beszélgetőtárs szájába adva a szót úgy fogalmaz, hogy “az orosz befolyás ilyen nyílt kiterjesztéséhez képest” egy atomerőmű megépítése kevésbé szembetűnő.

De a Nacional most felvilágosítta az olvasóit, hogy mekkora veszélyt is jelent Paks 2 Horvátországra, és ehhez már nem is egy, hanem több “ismeretlen szakértőt” hív segítségül.

– Több független szakértő becslése szerint az ezen a helyen (Paks) megtermelt áram akár 70 százalékkal olcsóbb lesz, mint a horvát elektromos művek (HEP) által által előállított energia, mennyisége pedig elegendő lesz Horvátország és Bosznia- Hercegovina szinte teljes ellátásához.

Magyarország belépésével ezekre a piacokra az orosz tőke a gázüzletág (MOL- Ina) és az élelmiszeripar (Agrocor/Fortenova) után a villamosenergia-üzletágban is megjelenik, amire a horvát hírportál szerint az is bizonyíték, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tavalyi év közepén kijelentette, hogy Magyarország “már tárgyal a szomszédos országokkal, amelyeknek el kívánja adni az atomerőműben megtermelt többletenergiát”. Ami, ha megvalósul, jelentős következményekkel járhat Horvátországra és annak energiafüggetlenségére.

A Nacional hosszasan elemzi, hogy milyen ellenérvek és méltatlankodások jelentek meg Paks orosz részről történő bővítése kapcsán, hozzáteszi azonban, hogy ezek a tiltakozások alábbhagytak, mert, mint a projektről értesült “ismeretlen szakértők” felvetik, Orbán Magyarországa “állami pénzből fizette meg a hallgatást”.

– A horvát hatóságok hallgatása, különösen az eszéki, helyi szinten, tünet. Nem lehetetlen, hogy ebben közrejátszottak Orbán óriási beruházásai az ottani futballba és futball-infrastruktúrába

– jegyezte meg a Nacional egyik beszélgetőtársa, akinek egyszer majd szobrot emelnek a szerkesztőség előtt. Az lesz az “Ismeretlen Szakértő Szobra”, amelyet majd rendszeresen megkoszorúznak.

A horvát atomerőmű

A zágrági Nacional a cikk legvégén felvonultat egy szakértőt, akinek neve is van, láss csodát! Viszont egy ilyen parádés és “nacionalosan” hosszúra nyúlt felvezető után csak kibújik a szög a zsákból: Horvátországnak saját atomerőműre van szüksége.

Tonči Tadić, a Ruđer Bošković Intézet fizikusa és “Horvátország egyik legszakavatottabb atomtudósa” a Nacionalnak elmondta, hogy a paksi erőmű korszerűsítésének projektje elméletileg “nem problémás”, mert annak ellenére biztonságos a technológia, hogy orosz származású. Merthogy koppintották.

– Ez az elismert Westinghouse-technológiának a kópiája, az eljárásokat betartották, és a biztonsági előírások megfelelő szinten vannak

– mondta Tadić, aki hozzátette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió, valamint az Európai Unió, az Egyesült Államok és a világ számos fejlett országa által bevezetett szankciók után nem teljesen világos, hogy a magyarok miként kívánják befejezni a projektet.

– Az a tény, hogy Oroszország bő tízmilliárd eurót fektet be ide, részben magyarázhatja Orbán nagyon puha hozzáállását Vlagyimir Putyinhoz. Az elmúlt hetekben bizonyos mértékig korrigálni kényszerült a viselkedésén, de nem tudni, hogy sikerül-e a hatalmas orosz hiteleket áthámoznia a szankciók hálóján

– tette hozzá Tadić, aki azok közé a ritka szakértők közé tartozik, akiket a Nacional megnevezett.
Bevallása szerint az atomerőmű biztonságánál őt sokkal jobban foglalkoztatja, hogy Paks 2 megépítésével Horvátország valóban energiafüggőségbe kerül Magyarországtól.

– Egyértelmű, hogy Európa az atomerőművek komoly flottája nélkül nem éri el a célját a dekarbonizáció és az energiafüggetlenség terén, ahogy erre az elmúlt hetekben a németek is rájöttek, akik egészen a közelmúltig az összes atomerőmű bezárását tervezték. Attól tartok, hogy a szlovéniai Krško második blokkjának és a magyarországi Paks 2-nek a megépítése után kampány indul majd Horvátországban, amely szerint felesleges az atomenergiába fektetni

– mondta a szakértő, aki szerint ez katasztrofális lenne, mert Horvátországnak nemcsak Krško bővítésében kell(ene) részt vennie, hanem végre el kell(ene) indítania saját atomprojektjét, miután már a saját bejáratú horvát atomerőmű helyét is kijelölték a Száva partján fekvő Prevlaka térségében.

Tehát ezt az egész hosszú hóbelevancot egy bővített mondatban össze lehetne foglalni: Horvátországnak saját atomerőműre van szüksége.

– A saját horvát atomerőmű nélkül a szomszédos országok szisztematikus tevékenysége miatt belátható időn belül energiafüggővé válhatunk. Az elmúlt három hét megmutatta, hogy ez milyen veszélyeket rejt magában

– zárta szavait Tadić, aki végre egy néven nevezett szakértő. A BALK értesülése szerint egy “élesen jobboldali személyről van szó”, akinek a szakértelméhez nem fér kétség, és valójában “nem hülyeség”, amit mond.

Ezért nem kell majd meglepődni azon, hogy valamelyik közelgő zágrábi kormányülésen egyszer csak felmerül a kérdés, főleg miután zágrábi tudósítónk szerint úgy tűnik, hogy a Nacional mögött a Horvát Demokratikus Közösség jobb szárnyát kell keresni. De lehet, hogy egyszer csak feltűnik ott majd az amerikai & másmilyen atomlobbi is.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava