Connect with us

A Háború

ALBÁN AGGODALMAK: Az oroszok szerb támogatással hajthatnak végre agressziót a Balkánon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Albánia katonai járműveket küldött Ukrajna Oroszország elleni harcának segítésére, csapatai pedig jelen vannak Lettországban, a közelmúltban pedig megjelentek Koszovóban is. Erről Niko Peleshi albán védelmi miniszter beszélt Brüsszelben az Euronewsmek adott interjújában, amelyben azt is megemlítette, hogy az oroszok a Balkánt is destabilizálhatják a szerbek segítségével.

Hűséges szövetséges

Az albán védelmi miniszter a NATO rendkívüli találkozóján vett részt, mint a katonai szervezet egyik tengerparti bástyájának képviselője.

Albánia esetében aligha lehet bármiféle dilemmáról beszélni, ami a szövetség iránti hűséget illeti.

– Az ország felkészült katonai jelenlétének növelésére a NATO igényeinek megfelelően

– mondta az albán védelmi tárca vezetője a rendkívüli ülésen.

– A NATO-szövetség soha nem volt egységesebb, mint ma. A szövetségesek között már nincs nézeteltérés, mindannyian egységesen készen állnak, és meg vannak győződve arról, hogy Ukrajna támogatásával meg kell erősíteni a védelmünket

– jelentette ki erősen közhelygyanús nyilatkozatában az albán védelmi miniszter, aki arra figyelmeztetett, hogy Szerbia és Bosznia- Hercegovina nem hajlandó külpolitikáját az Európai Unióhoz igazítani az Oroszország elleni szankciók bevezetését illetően.

Szerb-orosz fenyegetés

Ezzel kapcsolatban Peleshi beszélt a Nyugat- Balkánon fenyegető veszélyekről is, véleménye szerint ugyanis az oroszok szerb támogatással a Nyugat- Balkánt is destabilizálhatják.

– Ez a balkáni politikai helyzetet alkalmassá teszi az orosz agresszióra

– jelentette ki az albán politikus, aki szerint újabb katonai egységeket kell a keleti végekre vezényelni, hogy elriasszák az oroszokat.

A miniszter sürgette az Európai Uniót és a NATO-t, hogy gyorsítsa fel a térség országainak csatlakozási folyamatát a nyugat-balkáni biztonság és fejlődés fokozása érdekében.

Albánia két Black Hawk helikopter leszállítását várja az Egyesült Államoktól, és azon gondolkodik, hogy további erősíti légi flottáját.

Albánia 2009 áprilisában lett a NATO tagja. A Szövetség a dél-közép-albániai Kuçove, vagyis az ottani egykori Sztálinváros katonai repülőterét korszerűsíti, ahol az első nyugat-balkáni légibázisát alakítja ki, amire 51 millió eurót fordít.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava