Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

A Háború

JÓFOGÁS AZ ÁLLAMNAK: Új Horvát Bank, alias Sberbank, ahol “a betétek biztonságban vannak”

sberbank nova hrvatska banka
SBERBANK: Már át is keresztelték (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán délelőtt Andrej miniszterelnök, a és a Nemzeti Bank kormányzója sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a Sberbank horvátországi leányvállalatát megvásárolta a Horvát Postabank, kicsit kevesebb, mint 10 millió euróért, azaz 71 millió kunáért. Vagyis az állami bankból horvát állami bank lesz.

Sok vagy kevés

Hogy a 71 millió kuna sok-e, vagy kevés egy 30 fiókkal rendelkező bankért, azt egyelőre kevesen tudnák megmondani, viszont nagyjából ki lehet zárni minden zavarosban történő halászatot, mivel ezt a megoldást támogatta az európai központi bank, azaz az ECB.

Ezzel az székhelyű Sberbank-leány drámája gyorsan lezárult, mivel a bécsi központot és a magyar Sberbankot felszámolják, a szerbiai fiókot átvette a Kostić-féle AIK Banka, a szlovént az Új Ljubljanai Bank, a horvátot pedig a Postabank. -Hercegovinában a Sberbank fiókjai az ASA Bank tulajdonába mennek át, míg a Köztársaságban a bank vagyona a köztársasági szervekre szállt át.

Ami a horvát leányvállalatot illeti, Boris Vujčić a HNB kormányzója elmondta, hogy bár a Sberbank tavaly novemberben a szerb AIK-nak adta el közép-európai leányvállalatait, ennek folyamata nem fejeződött be, és az új, előre nem látható körülmények nagyon gyors reagálást követeltek.

Egy klasszikus bank-run (bank ellen intézett roham) kibontakozásának voltunk szemtanúi, ezért döntöttünk az Európai Központi Bankkal együttműködve először a kétnapos moratórium meghirdetése, majd a szanációs folyamat keretén belül a bank gyors eladása mellett. A szerb fél ezt megértéssel fogadta

– nyilatkozta Vujčić, aki egyúttal azt is elmondta, hogy nem volt más megoldás, mint a gyors eladás, vagy a bank likvidálása.

Az utóbbi jelentős gazdasági kárt okozott volna, olyan 8 milliárd kuna (400 milliárd forint) értékben (körülbelül ennyire tehető az állami biztosítás nélküli betétek összege, a horvát állam ugyanis csak ennek körülbelül a feléért, 3,8 milliárd kuna értékű betétért áll jót), de ezt sikerült megakadályozni.

A Sberbank különben kiváló bank volt

– mondta Vujčić, és hozzátette, hogy most a HPB ( poštanska banka – Horvát Postabank) részévé vált, és ezután is egy jó, tőkeerős, hatékony bankról beszélhetünk. A kormányzó szerint “mindenki megnyugodhat, a betétek biztonságban vannak”.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A kora délutáni órákban Marko Badurina, a Horvát Postabank ának elnöke bejelentette, hogy a továbbiakban a Sberbank Nova hrvatska banka (Új Horvát Bank) néven működik tovább, az euró bevezetése után pedig az új bankot teljesen beolvasztják a Postabankba.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: