Connect with us

A Háború

JÓFOGÁS AZ ÁLLAMNAK: Új Horvát Bank, alias Sberbank, ahol „a betétek biztonságban vannak”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sberbank nova hrvatska banka
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán délelőtt Andrej miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a Horvát Nemzeti Bank kormányzója sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a Sberbank horvátországi leányvállalatát megvásárolta a Horvát Postabank, kicsit kevesebb, mint 10 millió euróért, azaz 71 millió kunáért. Vagyis az orosz állami bankból horvát állami bank lesz.

Sok vagy kevés

Hogy a 71 millió kuna sok-e, vagy kevés egy 30 fiókkal rendelkező bankért, azt egyelőre kevesen tudnák megmondani, viszont nagyjából ki lehet zárni minden zavarosban történő halászatot, mivel ezt a megoldást támogatta az európai központi bank, azaz az ECB.

Ezzel az osztrák székhelyű Sberbank-leány drámája gyorsan lezárult, mivel a bécsi központot és a magyar Sberbankot felszámolják, a szerbiai fiókot átvette a Kostić-féle AIK Banka, a szlovént az Új Ljubljanai Bank, a horvátot pedig a Postabank. Bosznia-Hercegovinában a Sberbank fiókjai az ASA Bank tulajdonába mennek át, míg a boszniai Szerb Köztársaságban a bank vagyona a köztársasági szervekre szállt át.

Ami a horvát leányvállalatot illeti, Boris Vujčić a HNB kormányzója elmondta, hogy bár a Sberbank tavaly novemberben a szerb AIK-nak adta el közép-európai leányvállalatait, ennek folyamata nem fejeződött be, és az új, előre nem látható körülmények nagyon gyors reagálást követeltek.

Egy klasszikus bank-run (bank ellen intézett roham) kibontakozásának voltunk szemtanúi, ezért döntöttünk az Európai Központi Bankkal együttműködve először a kétnapos moratórium meghirdetése, majd a szanációs folyamat keretén belül a bank gyors eladása mellett. A szerb fél ezt megértéssel fogadta

– nyilatkozta Vujčić, aki egyúttal azt is elmondta, hogy nem volt más megoldás, mint a gyors eladás, vagy a bank likvidálása.

Az utóbbi jelentős gazdasági kárt okozott volna, olyan 8 milliárd kuna (400 milliárd ) értékben (körülbelül ennyire tehető az állami biztosítás nélküli betétek összege, a horvát állam ugyanis csak ennek körülbelül a feléért, 3,8 milliárd kuna értékű betétért áll jót), de ezt sikerült megakadályozni.

A Sberbank különben kiváló bank volt

– mondta Vujčić, és hozzátette, hogy most a HPB (Hrvatska poštanska banka – Horvát Postabank) részévé vált, és ezután is egy jó, tőkeerős, hatékony bankról beszélhetünk. A kormányzó szerint „mindenki megnyugodhat, a betétek biztonságban vannak”.

A kora délutáni órákban Marko Badurina, a Horvát Postabank igazgatótanácsának elnöke bejelentette, hogy a továbbiakban a Sberbank Nova hrvatska banka (Új Horvát Bank) néven működik tovább, az euró bevezetése után pedig az új bankot teljesen beolvasztják a Postabankba.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az amerikai adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, „legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint „a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: