Connect with us

A Háború

SBERBANK-MENEKÜLTEK: A Sberbank Szerbiában mától már nincs orosz tulajdonban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerb médiajelentések szerint a Szerb Nemzeti Bank és az illetékes szerbiai szabályozó szervek hozzájárultak ahhoz, hogy az AIK Banka átvegye a Sberbankot. Ezzel párhuzamosan az AIK Banka bejelentette, hogy teljesítette a Sberbank Szerbia megszerzéséhez szükséges feltételeket. A belgrádi Novosti beszámolója szerint a Sberbank szerbiai ügyfeleinek ezért nincs okuk aggodalomra amiatt, hogy nem jutnak hozzá a pénzükhöz.

A szerbek megússzák

Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt több országban is összeomolhatnak a Sberbank leányvállalatai, a jelek szerintazonban Szerbiára ez nem vonatkozik, így a szerbek megússzák a Sberbank csődjét, miután az AIK Banka átvette az orosz bank ottani cégét.

Erre utal a Szerb Nemzeti Bank (NBS) bejelentése, miszerint a Sberbank Srbija független, szerbiai székhelyű jogi személyként működik tovább, ami a pénzintézet stabilitását és az ott elhelyezett betétek biztonságát jelenti.

– A bank magas szintű likviditással rendelkezik és jól feltőkésített. Az alapvető finanszírozási források biztosították számára a hazai piacon

– mutatott rá a szerb központi bank, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok Ukrajna Oroszország részéről történt lerohanása miatt szankciókat vezetett be az orosz bankok ellen (is).

– A végéhez közeledik a Sberbank Srbija tulajdonosváltási folyamatának lezárása

– tette még hozzá a Szerb Nemzeti Bank, amely szerint ezzel teljes mértékben sikerült megőrizni a szerbiai bankok, és ezen belül a Sberbank Srbija működésének stabilitását és biztonságát.

Miután az AIK Banka átvette a Sberbank Srbija részvényeinek száz százalékát, a korábban orosz tulajdonban lévő bank szerbiai leányvállalata már nem tartozik a Sberbank Europe AG (Bécs, Ausztria) által vezetett bankcsoporthoz.

A piaci részesedés

Az Sberbank szerbiai átalakulásáról szóló beszámolójában a belgrádi Blic azt írja, hogy az AIK Bankcsoport zászlóshajójaként működő AIK Banka konszolidált pénzügyi adatai a pénzintézet kivételes stabilitására utalnak.

Csoportszinten a mérlegfőösszeg meghaladja a 4,5 milliárd eurót, a Sberbank Srbija átvételével az AIK Banka pedig több mint száznyolcvanezer új ügyfélhez jut, ami 1,7 milliárd eurót jelent a bankcsoport mérlegfőösszegében.

– Piaci pozíciónk erősítésével egy lépéssel közelebb kerültünk annak a stratégiai célnak az eléréséhez, hogy a régió egyik vezető bankcsoportjaként pozicionáljuk magunkat

– jelentette ki Jelena Galić, az AIK Banka igazgatóságának elnöke, aki szerint 9 százalékos piaci részesedésükkel jelenleg a hatodik helyet foglalják el a szerbiai bankpiacon.

A Sberbank Europe tavaly novemberben jelentette be, hogy eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyart is, Csehországban viszont megtartja pozícióit.

Az orosz pénzintézet azzal indokolta kivonulását a térségből, hogy szeretne jobban összpontosítani kulcsfontosságú piacaira.

Az Ukrajna elleni orosz agressziót követő szankciók miatt azonban a cég a teljes összeomlás határán áll, a jelek szerint ez elől csak a szerbiai leányvállalat menekül meg, miután végképp az AIK Bankához kerül át.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava