Connect with us

A Háború

SBERBANK-MENEKÜLTEK: A Sberbank Szerbiában mától már nincs orosz tulajdonban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

aik banka sberbank
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Szerb médiajelentések szerint a Szerb Nemzeti Bank és az illetékes szerbiai szabályozó szervek hozzájárultak ahhoz, hogy az AIK Banka átvegye a Sberbankot. Ezzel párhuzamosan az AIK Banka bejelentette, hogy teljesítette a Sberbank Szerbia megszerzéséhez szükséges feltételeket. A belgrádi Novosti beszámolója szerint a Sberbank szerbiai ügyfeleinek ezért nincs okuk aggodalomra amiatt, hogy nem jutnak hozzá a pénzükhöz.

A megússzák

Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt több országban is összeomolhatnak a Sberbank leányvállalatai, a jelek szerintazonban Szerbiára ez nem vonatkozik, így a szerbek megússzák a Sberbank csődjét, miután az AIK Banka átvette az orosz bank ottani cégét.

Erre utal a Szerb Nemzeti Bank (NBS) bejelentése, miszerint a Sberbank Srbija független, szerbiai székhelyű jogi személyként működik tovább, ami a pénzintézet stabilitását és az ott elhelyezett betétek biztonságát jelenti.

– A bank magas szintű likviditással rendelkezik és jól feltőkésített. Az alapvető finanszírozási források biztosították számára a hazai piacon

– mutatott rá a szerb központi bank, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok Ukrajna Oroszország részéről történt lerohanása miatt szankciókat vezetett be az orosz bankok ellen (is).

– A végéhez közeledik a Sberbank Srbija tulajdonosváltási folyamatának lezárása

– tette még hozzá a Szerb Nemzeti Bank, amely szerint ezzel teljes mértékben sikerült megőrizni a szerbiai bankok, és ezen belül a Sberbank Srbija működésének stabilitását és biztonságát.

Miután az AIK Banka átvette a Sberbank Srbija részvényeinek száz százalékát, a korábban orosz tulajdonban lévő bank szerbiai leányvállalata már nem tartozik a Sberbank Europe AG (Bécs, Ausztria) által vezetett bankcsoporthoz.

A piaci részesedés

Az Sberbank szerbiai átalakulásáról szóló beszámolójában a belgrádi Blic azt írja, hogy az AIK Bankcsoport zászlóshajójaként működő AIK Banka konszolidált pénzügyi adatai a pénzintézet kivételes stabilitására utalnak.

Csoportszinten a mérlegfőösszeg meghaladja a 4,5 milliárd eurót, a Sberbank Srbija átvételével az AIK Banka pedig több mint száznyolcvanezer új ügyfélhez jut, ami 1,7 milliárd eurót jelent a bankcsoport mérlegfőösszegében.

– Piaci pozíciónk erősítésével egy lépéssel közelebb kerültünk annak a stratégiai célnak az eléréséhez, hogy a régió egyik vezető bankcsoportjaként pozicionáljuk magunkat

– jelentette ki Jelena Galić, az AIK Banka igazgatóságának elnöke, aki szerint 9 százalékos piaci részesedésükkel jelenleg a hatodik helyet foglalják el a szerbiai bankpiacon.

A Sberbank Europe tavaly novemberben jelentette be, hogy eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyart is, Csehországban viszont megtartja pozícióit.

Az orosz pénzintézet azzal indokolta kivonulását a térségből, hogy szeretne jobban összpontosítani kulcsfontosságú piacaira.

Az Ukrajna elleni orosz agressziót követő szankciók miatt azonban a cég a teljes összeomlás határán áll, a jelek szerint ez elől csak a szerbiai leányvállalat menekül meg, miután végképp az AIK Bankához kerül át.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava