Connect with us

Bosznia

ELLENZÉKI AGGODALOM: Szél Bernadett szerint a magyar kormány nem játszik tiszta lapokkal Milorad Dodik támogatásakor

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Igaz a boszniai értesülés, Orbánék TÉNYLEG 100 millió eurót, azaz mintegy 37 milliárd forintnak megfelelő összeget adnak a boszniai szerbeknek “gazdaságfejlesztésre” — bármit is jelentsen ez. Erre a következtetésre a Facebookon Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, miután az ügyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez fordult magyarázatért.

A képviselő asszony Facebook-bejegyzésében biztosra vette, hogy a magyar kormány nem a nyugat-balkáni békét félti, nem a magyar érdeket képviseli, és véleménye szerint “nem játszik tiszta lapokkal”, mert Milorad Dodik személyében egy olyan embert támogat, aki tagadja a szerbek által elkövetett háborús népirtásokat és a srebrenicai mészárlást egy “kitalált mítosznak” tartja.

Szél Bernadett megjegyezte, hogy a magyar miniszterelnök ismét egy olyan “szélsőséges nacionalista vezető mellé áll, amilyen ő maga”: nem békét és nyugalmat hoz az országára, hanem háborút és békétlenséget.

A fenti megállapítások előzményeként a magyar ellenzéki politikus ? írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péterhez azzal: erősítse meg, hogy valóban 100 millió eurót ígért-e Orbán Milorad Dodik boszniai szerb vezetőnek legutóbb Banja Lukában, és ha igen, mikor óhajtják erről tájékoztatni a választókat, akik a számlát fizetik, illetve konkrétan mire adnak ennyi pénzt.

Szél Bernadett Facebook-bejegyzésében közölte a külgazdasági és külügyminiszter ? válaszát, ami a következőket tartalmazza:

– A magyar kormány stratégiai és nemzetbiztonsági kérdésnek tartja a nyugat-balkáni régió békéjét, stabilitását és biztonságát. Mindezek eléréséhez nagy mértékben járul hozzá a gazdasági fejlődés. Így egy boszniai-hercegovinai fókuszú gazdaságfejlesztési program a magyar nemzetbiztonsági érdekek érvényesítését mozdítja elő.

A képviselőasszony szerint ☝? a külgazdasági- és külügyminiszter elfelejtette hozzátenni “a nyugat-balkáni békéért való nagy aggódásában”, hogy pont olyan vezetőt támogatnak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok építésén messze túlmutató összeggel, aki épp a régió békéjének felborításán dolgozik nagy erőkkel.

– Konkrétan egy radikális szakadár vezetőt támogatnak, majd azt állítják, ők a stabilitást féltik, sőt, “magyar nemzetbiztonsági érdeket” érvényesítenek

– jegyezte meg az ellenzéki képviselő, aki szerint felmerül a kérdés, hogy miként segíti Milorad Dodik a nyugat-balkáni régió békéjét, és vajon miféle “magyar nemzetbiztonsági érdek” az ő elszakadási törekvéseinek támogatása?

Szél Bernadett szerint az is kérdés, hogy “magyar érdek lenne a nagyszerb állam a boszniai szerbek Szerbiához való csatlakozásával”, majd megállapította, hogy “a békéért aggódó Orbánnak” ráadásul nemrég sikerült egy “verbális atombombát” is ledobnia azzal, hogy biztonsági kockázatnak és “kihívásnak” nevezte a bosnyákokat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava