Connect with us

Horvátország

TOTÁLIS UDVARIASSÁG: Horvátország az oroszokkal is tárgyalt Boszniáról, miközben az oroszok a horvátok ukrajnai szerepvállalását feszegették

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kepben vannak
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter hétfőn viszonozta orosz kollégája, Szergej Lavrov alig több mint egy évvel ezelőtti horvátországi látogatását, és így ő volt az első uniós országbeli külügyér, aki idén felkereste Moszkvát, bár csak egy nappal előzte be német kollégáját, Annalena Baerbockot.

Tartalmas udvariasság

A kimondottan és időnként már szinte idegesítően udvarias Grlić Radman megköszönte orosz kollégájának azt a támogatást, amelyet a kilencvenes években, a horvát függetlenség megteremtése során Moszkva nyújtott a horvátoknak, ami mindenekelőtt Horvátország elismerésére vonatkozik.

A horvát külügyminiszter nem sokkal a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulója előtt látogatott Moszkvába, Oroszország ugyanis 1992. február 17-én ismerte el Horvátországot, egy hónappal az EU-tagországok után, és nem sokkal a Szovjetunió szétesését követően.

Néhány újabb tiszteletkör után Gordan Grlić Radman jelezte, hogy Horvátországba várják az orosz elnököt, a miniszterelnököt, valamint a bel- és igazságügyi minisztert, akik hivatalos meghívással rendelkeznek.

Lavrov is elővette a diplomáciai jóneveltséget, és kijelentette, hogy Oroszország „tisztességes európai partnernek” tekinti Horvátországot, amellyel történelmi és kulturális kapcsolatok kötik össze.

Visszatérés a jelenbe

A múlt kitárgyalása után a két külügyminiszter visszatért a jelenbe, mivel ezzel kapcsolatban szintén volt mit megbeszélni, orosz részről Ukrajnát illetően, horvát részről pedig Bosznia- Hercegovina okán volt „erős az érdeklődés”.

Andrej horvát miniszterelnök nemrégiben járt Ukrajnában, erre vonatkozóan a horvát külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a Horvátország és Ukrajna között ápolt jó viszony nem zárja ki a jó kapcsolatok fenntartását Oroszországgal.

Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy az ellenségem barátja, nekem is barátom, ami lehet, hogy jól hangzó diplomáciai szófordulat, de hogy ebből mennyi valósítható meg a valóságban, az nyilván más kérdés.

A téma mindenképpen aktuális, mivel Grlić Radman moszkvai látogatása egybeesik azzal, hogy „kimondottan és kimondatlanul” is nagy feszültség alakult ki Moszkva és a Nyugat között Ukrajnát illetően.

A horvát külügyminiszternek mindenesetre meg kellett nyugtatnia orosz kollégáját, hogy nem Moszkva ellen irányul Plenković miniszterelnöknek az az Ukrajnának tett ajánlata, hogy Horvátország a saját tapasztalataival kész segíteni Ukrajna keleti részének békés reintegrációját, mivelhogy a szóban forgó területet jelenleg még az orosz szakadárok ellenőrizik, és a békés reintegráció megkezdéséhez szükség lenne egy ukrán viharra, illetve Vihar hadműveletre, ami nyilván nem lenne az oroszok ínyére.

Remélem, hogy ez annyira komplikált, hogy már szinte érthető!

Horvátország számára viszont megnyugtató volt, hogy Oroszország is látja azt a diszkriminációt, ami Bosznia- Hercegovinában az ott élő horvátokat éri, nyilvánvalóan a bosnyákok részéről, bár ez így nem lett kimondva, ennél mindkét külügyminiszter diplomatikusabban szokott fogalmazni.

Horvátország

Atyaisten! Nincs krumpli!

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

krumpli
A krumpli különböző előfordulási formái
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A krumpli, amit alantasabb elmék burgonyának neveznek, hogy ilyen módon is megkülönböztessék magukat tőlünk, parasztoktól, Horvátországban is egyike az alapélelmiszereknek. A tengerparton jellegzetesen főtten adják, mángolddal (lásd blitva, Beta vulgaris var. cicla). Likában szinte mást sem esznek, sülve-főve, jellegzetes delikátesz a pola, ami jól megmosott, felébe vágott krumplit jelent, amit némi zsiradékkal kemencében, sütőben sütnek barna-pirosra. Az ország kontinentális részén ismerik a krumplis tésztákat is, amiből mindenféle mennyei gombócot, vagy akár sufnúdlit gyártanak, vagy zsemlegombócot. Ez utóbbi megfelelő vadas mártással nejem szakértői véleménye szerint akár egytálételnek is megteszi, kell a fenének a hús hozzá. A gyerekek pomfri néven fogyasztják a hasábburgonyát, azzal az undok ketchupnak nevezett vegyszerrel, amit Magyarországon valami miatt kecsöpnek hívnak. (Dettó ugyanaz a misztérium, mint a dönhill, a Dunhill nevezetű finom ánglius cigaretta esetében. Emlékezetes Novák Laci esete a pesti trafikos nénivel, aki miután kért egy danhillt, szigorúan rendre lett utasítva, hogy talán dönhillt kér az úr? Laci erre meggondolta magát és inkább egy mörlbörőt kért…)

A tavalyi nagy szárazság megkésett következménye

Szóval, a helyzet az, hogy Horvátországban kifogytak a krumpliból, a kereskedelmi láncok egyiptomi, ciprusi importtal igyekeznek orvosolni a helyzetet, de importból sincs elég.

A Poslovni dnevnik is felfigyelt a válságra, és az egyik legnagyobb termelőnél, a muraközi Belica helységben székelő Damir Mesarićnál érdeklődött a helyzet után.

Mesarić úr elmondása szerint a mostani krumplihiány részint a magasabb üzemanyag- és vegyszerárakkal kapcsolatos, egyre erősebb vegyszerek kellenek, amiért egyre kevesebb termelő akar burgonyát termeszteni. Egyúttal a változó klíma nyomán a kultúrát sújtó betegségek száma is növekszik, és ez egész Európára nézve igaz.

– Évek óta figyelmeztetünk a dömpingárakra, merthogy ez végül a termelők számának csökkenéséhez vezet, és most éppen ez történt

– mondta Mesarić. Ehhez hozzá kell számítani, hogy a tavalyi nagy szárazság következtében a hozam a megszokottnak csupán 50-60 százaléka volt.

krumpli

KRUMPLISZEDÉSI EMLÉK: Damir Mesarić egy korábbi krumpliszedés alkalmával (Forrás: Twitter)

Mindazonáltal, a helyzet 15 napon belül rendeződik, mert megkezdik a krumpli szedését a Muraközben és Isztriában is, úgy hogy nemcsak belföldi fogyasztásra, hanem az idegenforgalmi szezonra is jut elegendő.

A horvát nagytermelő ugyanakkor egy érdekes mozzanatra is felhívta a figyelmet, nevezetesen arra, hogy a kereskedelmi láncok nemegyszer dömpingáron beszerzett importja miatt a horvátországi termelőknek külföldön kellett értékesíteni a krumplijukat, leginkább Magyarországon és Szlovéniában.

Ha elővesszük az 1×1-et, csak egy valamit vonhatunk le a történetből: az élelmiszerárak további növekedése várható.

Zoki Bond hozta a formáját

A horvát köztársasági elnök, aki a napokban azzal botránkoztatta meg a kormánypárti politikusokat, hogy tüntetőleg nem vett részt az Államiság Napjának megünneplésén (május 30-a, a hivatalos indoklás szerint ezt a napot az első demokratikusan megválasztott többpárti parlament 1990-es első ülésszakának emlékére ünneplik, amely fordulópont volt Horvátország történetében, mert a volt Jugoszláviától történő függetlenedésének kezdetét jelentette), szerdán (május 31-én) ismét nagyot rúgott a horvát-ukrán örökbarátságba.

Zoran Milanović Zágráb város díjának átadási ünnepségén állt mikrofonok és elé: a mondókáját pedig azzal kezdte, hogy Plenković miniszterelnök, ahelyett hogy rajta kéri számon, miért nem vett részt az Államiság napjának megünneplésén, inkább azokat büntesse meg, akik Zágráb központjában nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, és nem lobogózták fel az épületeket.

Miután erre valaki oldalról bekiabált, hogy dicsőség Horvátországnak, dicsőség Ukrajnának, Zoki Bond vett egy mély lélegzetet, és kifejtette, hogy éppen ez az amit nem szeretne hallani, ugyanis a Szláva Ukrájini ugyanolyan jellegű jelmondat, mint a horvát Za Dom spremni!

– Ez Nyugat-Ukrajna legradikálisabb sovinisztáinak a kiáltása, akik együttműködtek a nácikkal, és zsidók, lengyelek ezreit ölték meg… Ezt nem akarom hallani Horvátországban. Az, hogy néhány vezető rákattant, nem érdekel. Találjanak ki más üdvözlési módot. Távolítsák el Oroszországot és Ukrajnát a társalgási etikettből

– jelentette ki a mi drága Zoki Bondunk, aki megjegyezte még, hogy Kijev messze van, Moszkva meg még messzebb.

Most az egyszer Milanović egy fontos dolgot mondott, és teljes mértékben igaza van, mert Sztepan Andrijovics Bandera körülbelül annyira számít „nemzeti hősnek”, mint Szálasi Ferenc, vagy mint Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava