Connect with us

Bosznia

MERRE VAN AZ ELŐRE? A boszniai főmegbízott semmitmondó nyilatkozata, csak mutogatott a szerbekre, de nem nevezte meg őket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A polgárok azt követelik, hogy vessünk véget a szegénységnek, vessünk véget a korrupciónak, és vessünk véget annak, hogy tönkre tesszük a gyermekeik jövőjét. Egyebek között ezt írta újévi szózatában a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főmegbízottja, a szózatot/kiáltványt az általa vezetett hivatal honlapja tette közzé. Christian Schmidt az “általánosságok nyelvén” arra szólította fel Bosznia- Hercegovina döntéshozóit, hogy hozzanak jobb döntéseket, dolgozzanak a haladásért, szózatát egy elhíresült “merkeli mondattal” zárta.

A szózat szintjére emelte a semmit

A főmegbízott üzenetében azt a “szilárd meggyőződését” igyekezett megosztani az ország lakosságával, hogy Bosznia- Hercegovina és népe előtt “előre vezető út áll”, és a Nemzetközi Közösség készen áll arra, hogy segítse Bosznia- Hercegovinát ezen az úton, legalábbis szavai szerint ez derül ki azokból a tárgyalásokból, amelyeket a külföldi vezetőkkel folytatott.

Christian Schmidt ezen az általánosságon túl részletekbe nem bocsátkozott, vagyis nem elaborálta, hogy merre is van az előre, és hogy a nemzetközi közösség konkrétan miben is segítene Bosznia- Hercegovinának. Viszont folytatta a semmitmondások sorát.

– Ehhez magában Bosznia- Hercegovinában is mindenki elkötelezettségére és erőfeszítésére van szükség. Önök és mi együtt segíthetünk abban, hogy ez az ország ismét olyan otthont találjon magának, ahol mindenkinek lehet jövője, amelyre számíthat. Csatlakozzon hozzánk, inspiráljon bennünket, és segítsen nekünk ebben a törekvésünkben!

– fogalmazta meg kérését a főmegbízott, majd tovább tetézte a semmit!

– Ehhez mindenkinek, különösen pedig a politikai vezetőknek az együttműködésére szükség lesz. A tisztségviselőket azért választják és nevezik ki, hogy a polgárokat szolgálják, akik a demokrácia igazi és egyetlen letéteményesei, akik jobb jövőt akarnak itt Bosznia- Hercegovinában maguknak és gyermekeiknek. Ami engem illet, ők azok, akiknek dolgozom.

Politikai bábjáték

A jövő rózsaszínű festékkel történő “piktorálását” követően Schmidt elővette a sötétebb színeket is, és egyértelmű utalásokat tett a felelősökre, név szerint azonban senkit sem említett meg, sőt még a felelősök nemzetiségét sem írta le, de ezt már aligha lehet félreérteni.

– Sajnos akadályok állnak előttünk. Ha az előrehaladást 2021-ben hátráltató blokád folytatódik, akkor 2022 a korábbi éveknél is rosszabb lesz. A mindennapi élet nehezebb lesz a kelleténél; a szociális szolgáltatások – ideértve az egészségügyi szolgáltatásokat is, amelyekre sürgősen szükség van, nemcsak a járvány leküzdéséhez – továbbra sem lesznek megfelelőek, és az életszínvonal sem javul

– fogalmazta meg aggodalmait a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja, aki ezzel minden kétséget kizáróan a boszniai szerbekre, és azok legfőbb vezetőjére, Milorad Dodikra célzott, de a “politikai jóneveltség”, vagy valami más, arra késztette, hogy nevekkel ne dobálózzon.

– Évente több tízezer ember hagyja el az országot. Az ok nem rejtély. Elmennek, mert úgy érzik, hogy nem hallják meg a hangjukat. Itt nem látnak jövőt maguknak, és tehetetlennek érzik magukat. Beszéltem velük. Meghallgattam őket. Újra és újra ugyanazt mondják nekem. Nem várnak csodákat vagy föli mennyországot. Egyszerűen tisztességes életet akarnak egy normális országban. Valójában ez szerény kívánság

– fejtegette Schmidt, aki szerint Bosznia- Hercegovina polgárai azt követelik, hogy “vessünk véget a szegénységnek, vessünk véget a korrupciónak, és vessünk véget a gyermekeik jövőjének tönkretételére irányuló tevékenységnek ebben az országban”.

– Ezek a jogos követelések nem maradhatnak, és nem is szabad, hogy továbbra is meghallgatás nélkül maradjanak

– jegyezte meg a főmegbízott, aki itt szólította fel Bosznia- Hercegovina döntéshozóit, hogy hozzanak jobb döntéseket, és dolgozzanak a haladásért, aki eléggé görbe tükörben látja a valóságot, főleg ami a szívélyes fogadtatást illeti.

– Ezt választottam, amikor elfogadtam a főképviselői posztot. Hadd köszönjem meg még egyszer a szívélyes fogadtatást és a sok felajánlást, hogy együtt dolgozhassunk Bosznia- Hercegovinában, Szarajevóban, Banja Lukában, Mostarban, Tuzlában, Trebinjében

– tette hozzá a boszniai főmegbízott, aki “ennyi konkrétum után” ismét a sekélyes semmitmondás talajára lépett.

Dayton filozofikus megközelítése

A nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja papírra, illetve képernyőre vetette, a maga “eredeti és fenntartható” Dayton-magyarázatát.

– A daytoni békemegállapodás eredeti és fenntartható üzenete: soha többé gyűlölet, soha többé erőszak, soha többé háború! Ehelyett együttműködés és békés egymás mellett élés, mindenki javára ebben az országban. Ez egy ország, amelynek az egyesült Európához kell tartoznia. Az én feladatom a Békevégrehajtási Tanács támogatásával, hogy segítsek mindannyiuknak, hogy ez megvalósulhasson az Önök országa – Bosznia- Hercegovina – számára

– vázolta fel a tevékenységével kapcsolatos feladatát Schmidt, aki kitért arra is, hogy őszre választások lesznek Bosznia- Hercegovinában.

– Ami a választási évet illeti, az a kívánságom és kérésem 2022-re, hogy a politikai vitát ne fémjelezzék illetlen kommentek és sértegetések. Mindenki tiszteletet érdemel, különösen azok, akik már nem élnek. Az udvariasság, a tisztesség és a tisztelet, nem pedig a sértegetés, a sikeres együttműködés és a kollektív haladás összetevője. Ezt elődeim nevében is mondom, akik mindannyian sokat adtak ennek az országnak és népének szolgálatával.

Schmidt a tavalyi év utolsó napján közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a járvány leküzdése, a munkahelyteremtés, az emberek és a tehetségek kiáramlásának lassítása tartozik az érdemleges célkitűzések közé, és hozzátette, hogy Bosznia- Hercegovinát végre olyan országgá kellene tenni, amely alkalmas arra, hogy népei boldoguljanak, de szerinte ez csak akkor történhet meg, ha az olyan alapvető problémákat, mint a korrupció és a jogállamiság hiánya határozottan kezelik.

– Meg tudjuk csinálni. Közösen jobb (ki)utat találhatunk

– zárta levelét merkeli műveltségét fitogtatva Christian Schmidt. Angela Merkel elhíresült mondatával a “Wir schaffen das”-szal az a baj, hogy a mai napig nem oldódott meg a probléma, amellyel kapcsolatban a volt német kancellár elhíresült kijelentését tette, és valószínűleg ez lesz a helyzet Bosznia- Hercegovina esetében is, bár ezt most csak Schmidt, és nem Merkel fogalmazta meg.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava