Connect with us

Bosznia

LASSAN SZÁZMILLIÓ: Az EU most újabb 2,5 millió euróval támogatja a Boszniában tartózkodó migránsokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Európai Bizottság közleményben jelentette be, hogy további 2,5 millió euró humanitárius segélyt mozgósít a Bosznia- Hercegovinában tartózkodó menekültek és migránsok támogatására. A BALK pontosan két héttel ezelőtt azt írta, hogy Bosznia- Hercegovinában “stabil és tarthatatlan” a migránsokkal kapcsolatos helyzet, az ország pedig továbbra is az EU-tól vár segítséget. A segítség elég gyorsan megérkezett, gyorsabban, mint akkor gondoltuk.

Újabb pénzek a migránsoknak

A brüsszeli bizottság közleményben ismerte be, hogy sok menekültet és migránst eddig is az EU által finanszírozott létesítményekben helyeztek el, becslések szerint azonban továbbra is több mint 1000 ember tartózkodik az ideiglenes szálláshelyeken kívül, ahol az alapvető szolgáltatásokhoz korlátozottan férnek hozzá.

Janez Lenarčič, válságkezelésért felelős uniós biztos a támogatásról kiadott közleményben kifejtette: mintegy 4000 migráns és menekült rekedt Bosznia- Hercegovinában, többeknek közülük menedékre, élelemre, vízre, egészségügyi ellátásra és meleg ruhára van szükségük.

– Az EU készen áll arra, hogy továbbra is humanitárius segítséget nyújtson. Mindenki, de különösen a legkiszolgáltatottabbak méltóságát és biztonságát mindenkor biztosítani és védeni kell

– hozta nyilvánosságra az uniós biztos.

A 2,5 millió eurós finanszírozással az EU mindenekelőtt a kísérő nélkül érkezett kiskorú migránsokat támogatja a befogadó központokon belül és kívül egyaránt. Az összeg egy részét mentális segítségnyújtást is magában foglaló egészségügyi ellátásra is felhasználják.

Régi/új tábor Boszniában

Bosznia- Hercegovinában két héttel ezelőtt nyitottak menekülttábort a Bihács közelében lévő Lipa faluban, ahol a korábbi ideiglenes központ leégett.

A leégett tábornak kellett volna felváltania az illegális vučjaki sátortábort, amely maga volt a “sáros pokol”, de a lipai táborba tervezték a másik bihácsi migránsközpontban, a Birában tartózkodó illegális bevándorlók kihelyezését is.

Az “első” lipai tábor azonban nem készült el időre, amikor viszont elkészült, akkor is alig kínált jobb feltételeket, mint a vučjaki tábor, és nem sokkal később állítólag gyújtogatás következtében – mint már mondtuk – leégett.

A bosznia-hercegovinai biztonsági minisztérium szerint a most, vagyis egészen pontosan a két héttel ezelőtt átadott új tábor 1500 migráns befogadására alkalmas: gyermekes családok, kísérő nélküli gyermekek és egyedülállók számára is biztosít majd szállást. A központ megnyitóján többek között részt vettek az Európai Unió képviselői és az EU bosznia-hercegovinai különleges megbízottja is.

Hivatalos közlés szerint Európai Unió 1,7 millió eurót különített el az új lipai “többcélú befogadó központnak” a létrehozására a migránsok megfelelő elhelyezési kapacitásának és életkörülményeinek biztosítása érdekében, vagyis ez egy így már több mint 4 millió euró.

Az Európai Unió ezt megelőzően – tavaly december közepén – 25 millió eurós segélycsomagot hagyott jóvá Bosznia- Hercegovinának a migránsválság kezelésére. Akkor a Brüsszel által 2018, vagyis a migránsválság ottani kezdete óta nyújtott támogatás, elérte a 85,5 millió eurót, és jövőre minden kétséget kizáróan átlépi a 100 millió eurót.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava