Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel


Szerbia

ÖSSZENŐ VAGY NEM NŐ ÖSSZE? A szocialisták is támogatják Vučićot, ha ismét indul az elnökválasztáson, és közös választási lista is lehet

vučić ÖSSZENŐ VAGY NEM NŐ ÖSSZE? A szocialisták is támogatják Vučićot, ha ismét indul az elnökválasztáson, és közös választási lista is lehet tandem vucic dacic
TANDEM: Ivica Dačić büszke arra, amit az utóbbi kilenc évben Aleksandar Vučićtyal együtt elértek
hu vučić ÖSSZENŐ VAGY NEM NŐ ÖSSZE? A szocialisták is támogatják Vučićot, ha ismét indul az elnökválasztáson, és közös választási lista is lehet hu Hungarian

Olvasási idő: 2 perc

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke kijelentette, hogy a szocialisták ismételten Aleksandar Vučićot támogatják, ha indul a következő elnökválasztáson. A szocialista vezető azt sem zárta ki, hogy közös listát állítanak a Szerb Haladó Párttal (SNS) a közelgő parlamenti választásokon.

Személyi kötődés

A Szerbiai Szocialista Párt elnöke a Tanjug szerb hírügynökség által sugárzott TV-műsorban jelentette be, hogy Aleksandar Vučić a haladók és a szocialisták közös jelöltje lesz, ha indul a következő megmérettetésen, amelyet várhatóan tavaszra tartanak meg a parlamenti választásokkal együtt.

Dačić ugyanakkor jelezte, hogy a támogatás személy szerint Vučićnak, és nem a Szerb Haladó Pártnak szól, a haladók más jelöltje mögé ugyanis nem sorakoznak fel a szocialisták.

Teljesen logikus, hogy ha az SNS-nek van elnökjelöltje, legutóbb Vučić volt a közös jelölt, őt újra támogatnánk, de mást nem, ellenkező esetben lesz saját jelöltünk

– nyilatkozta a szocialisták elnöke a Tanjug TV “Pontosan így van” című műsorában, megjegyezve, hogy politikailag inkorrekt és elképzelhetetlen lenne Vučić ellen indulni.

A közös lista sem kizárt

A szocialista vezető szerint a két párt akár közös listát is állíthat a közelgő parlamenti választások előtt, de Dačić szerint ez attól függ, hogy a szavazók miként reagálnak a felvetésre.

A jelenleg házelnöki tisztséget betöltő Dačić úgy fogalmazott, hogy komoly elemzői munkára van szükség annak kiderítésére, hogy mi hoz több szavazatot a konyhára.

Az SPS elnöke szerint a szocialisták akkor is bejutnak a parlamentbe, ha egyedül indulnak, hiszen a legutóbbi választásokon 10,5%-kot értek el, ami által a második legerősebb szerbiai pártnak számítanak

A szocialista vezető, aki a kilencvenes években a Szerbiai Szocialista Párt szóvivőjeként a háborús bűnök elkövetésével vádolt Slobodan Milošević egyik közeli munkatársa volt, hozzátette azonban, hogy ez nem jelenti a szocialisták beolvadását a Szerb Haladó Pártba.

hu Hungarian

hu Hungarian

Dačić álláspontja szerint a közös lista állítása logikus fejlemény lehet, ha támogatják Vučić indulását az elnöki posztért.

A Szerbiai Szocialista Párt elnöke azt viszont hangsúlyozta, hogy ha az SPS és az SNS közös listával indul országos szinten, akkor ugyanezt fogja tenni a fővárosban, vagyis Belgrádban is, tehát ugyanazt az elvet alkalmazzák országos és helyi szinten, de erről még folyik a párbeszéd.

Vučić és Dačić régi ismerősök az említett kilencvenes évekből, amikor Dačić balról, Vučić pedig jobbról volt szélsőséges, az utóbbi a Szerb Radikális Párt képviselőjeként rosszhírű tájékoztatási miniszter volt 1998 és 2000 között, vagyis a NATO-bombázások idején is.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

vučić ÖSSZENŐ VAGY NEM NŐ ÖSSZE? A szocialisták is támogatják Vučićot, ha ismét indul az elnökválasztáson, és közös választási lista is lehet balkanac nagy

hu Hungarian

hu Hungarian


Google-válogatás