...
Connect with us

Szerbia

ÖSSZENŐ VAGY NEM NŐ ÖSSZE? A szocialisták is támogatják Vučićot, ha ismét indul az elnökválasztáson, és közös választási lista is lehet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tandem vucic dacic
Olvasási idő: 2 perc

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke kijelentette, hogy a szocialisták ismételten Aleksandar Vučićot támogatják, ha indul a következő elnökválasztáson. A szocialista vezető azt sem zárta ki, hogy közös listát állítanak a Haladó Párttal (SNS) a közelgő parlamenti választásokon.

Személyi kötődés

A Szerbiai Szocialista Párt elnöke a Tanjug szerb hírügynökség által sugárzott TV-műsorban jelentette be, hogy Aleksandar Vučić a haladók és a szocialisták közös jelöltje lesz, ha indul a következő megmérettetésen, amelyet várhatóan tavaszra tartanak meg a parlamenti választásokkal együtt.

Dačić ugyanakkor jelezte, hogy a támogatás személy szerint Vučićnak, és nem a Szerb Haladó Pártnak szól, a haladók más jelöltje mögé ugyanis nem sorakoznak fel a szocialisták.

Teljesen logikus, hogy ha az SNS-nek van elnökjelöltje, legutóbb Vučić volt a közös jelölt, őt újra támogatnánk, de mást nem, ellenkező esetben lesz saját jelöltünk

– nyilatkozta a szocialisták elnöke a Tanjug TV „Pontosan így van” című műsorában, megjegyezve, hogy politikailag inkorrekt és elképzelhetetlen lenne Vučić ellen indulni.

A közös lista sem kizárt

A szocialista vezető szerint a két párt akár közös listát is állíthat a közelgő parlamenti választások előtt, de Dačić szerint ez attól függ, hogy a szavazók miként reagálnak a felvetésre.

A jelenleg házelnöki tisztséget betöltő Dačić úgy fogalmazott, hogy komoly elemzői munkára van szükség annak kiderítésére, hogy mi hoz több szavazatot a konyhára.

Az SPS elnöke szerint a szocialisták akkor is bejutnak a parlamentbe, ha egyedül indulnak, hiszen a legutóbbi választásokon 10,5%-kot értek el, ami által a második legerősebb szerbiai pártnak számítanak

A szocialista vezető, aki a kilencvenes években a Szerbiai Szocialista Párt szóvivőjeként a háborús bűnök elkövetésével vádolt Slobodan Milošević egyik közeli munkatársa volt, hozzátette azonban, hogy ez nem jelenti a szocialisták beolvadását a Szerb Haladó Pártba.

Dačić álláspontja szerint a közös lista állítása logikus fejlemény lehet, ha támogatják Vučić indulását az elnöki posztért.

A Szerbiai Szocialista Párt elnöke azt viszont hangsúlyozta, hogy ha az SPS és az SNS közös listával indul országos szinten, akkor ugyanezt fogja tenni a fővárosban, vagyis Belgrádban is, tehát ugyanazt az elvet alkalmazzák országos és helyi szinten, de erről még folyik a párbeszéd.

Vučić és Dačić régi ismerősök az említett kilencvenes évekből, amikor Dačić balról, Vučić pedig jobbról volt szélsőséges, az utóbbi a Szerb Radikális Párt képviselőjeként rosszhírű tájékoztatási miniszter volt 1998 és 2000 között, vagyis a NATO-bombázások idején is.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.