Connect with us

Szerbia

ÖSSZENŐ VAGY NEM NŐ ÖSSZE? A szocialisták is támogatják Vučićot, ha ismét indul az elnökválasztáson, és közös választási lista is lehet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tandem vucic dacic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke kijelentette, hogy a szocialisták ismételten Aleksandar Vučićot támogatják, ha indul a következő elnökválasztáson. A szocialista vezető azt sem zárta ki, hogy közös listát állítanak a Szerb Haladó Párttal (SNS) a közelgő parlamenti választásokon.

Személyi kötődés

A Szerbiai Szocialista Párt elnöke a Tanjug szerb hírügynökség által sugárzott TV-műsorban jelentette be, hogy Aleksandar Vučić a haladók és a szocialisták közös jelöltje lesz, ha indul a következő megmérettetésen, amelyet várhatóan tavaszra tartanak meg a parlamenti választásokkal együtt.

Dačić ugyanakkor jelezte, hogy a támogatás személy szerint Vučićnak, és nem a Szerb Haladó Pártnak szól, a haladók más jelöltje mögé ugyanis nem sorakoznak fel a szocialisták.

– Teljesen logikus, hogy ha az SNS-nek van elnökjelöltje, legutóbb Vučić volt a közös jelölt, őt újra támogatnánk, de mást nem, ellenkező esetben lesz saját jelöltünk

– nyilatkozta a szocialisták elnöke a Tanjug TV “Pontosan így van” című műsorában, megjegyezve, hogy politikailag inkorrekt és elképzelhetetlen lenne Vučić ellen indulni.

A közös lista sem kizárt

A szocialista vezető szerint a két párt akár közös listát is állíthat a közelgő parlamenti választások előtt, de Dačić szerint ez attól függ, hogy a szavazók miként reagálnak a felvetésre.

A jelenleg házelnöki tisztséget betöltő Dačić úgy fogalmazott, hogy komoly elemzői munkára van szükség annak kiderítésére, hogy mi hoz több szavazatot a konyhára.

Az SPS elnöke szerint a szocialisták akkor is bejutnak a parlamentbe, ha egyedül indulnak, hiszen a legutóbbi választásokon 10,5%-kot értek el, ami által a második legerősebb szerbiai pártnak számítanak

A szocialista vezető, aki a kilencvenes években a Szerbiai Szocialista Párt szóvivőjeként a háborús bűnök elkövetésével vádolt Slobodan Milošević egyik közeli munkatársa volt, hozzátette azonban, hogy ez nem jelenti a szocialisták beolvadását a Szerb Haladó Pártba.

Dačić álláspontja szerint a közös lista állítása logikus fejlemény lehet, ha támogatják Vučić indulását az elnöki posztért.

A Szerbiai Szocialista Párt elnöke azt viszont hangsúlyozta, hogy ha az SPS és az SNS közös listával indul országos szinten, akkor ugyanezt fogja tenni a fővárosban, vagyis Belgrádban is, tehát ugyanazt az elvet alkalmazzák országos és helyi szinten, de erről még folyik a párbeszéd.

Vučić és Dačić régi ismerősök az említett kilencvenes évekből, amikor Dačić balról, Vučić pedig jobbról volt szélsőséges, az utóbbi a Szerb Radikális Párt képviselőjeként rosszhírű tájékoztatási miniszter volt 1998 és 2000 között, vagyis a NATO-bombázások idején is.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Szerb védelmi miniszter: ha Vučić elrendeli, akkor a szerb hadsereg bemegy Koszovóba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

hadsereg
A szerb védelmi miniszter hol ezt mondja, hol azt (Forrás: Tanjug, Nova)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök eleget tett az amerikai külügyminiszter kérésének, és visszavonta a szerb hadsereget a koszovói határról. Ezzel kapcsolatban Aleksandar Vučić a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a szerb katonaság nem lépi át Koszovó adminisztratív vonalait, miután a határ szó a szerb terminológiában ismeretlen fogalom Koszovó vonatkozásában. Ugyanakkor az is világos, hogy a háború vagy béke kérdése egyetlen embertől függ, miután a szerb védelmi miniszter hétfőn (október 2-án) kijelentette, hogy ha Vučić elnök elrendeli, a hadsereg bemegy Koszovóba. Miután a szerb elnök a hadsereg főparancsnoka, ez akár elő is fordulhat, bár Vučić egyelőre a legradikálisabb nyilatkozataiban is kizárta ezt a lehetőséget, így verbálisan mindenképpen a béke híve.

Profi és sikeres behatolás!

Miloš Vučević védelmi miniszter belgrádi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy ha a szerb fegyveres erők parancsot kapnak Vučić elnöktől, hogy belépjenek Koszovóba, ezt hatékonyan, profi módon és sikeresen meg fogják tenni.

A védelmi miniszter itt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Koszovó Szerbia része, és a szerb hadsereg ennek szellemében hajtaná végre a parancsot.

Vučević arról is beszélt, hogy mielőtt ez megtörténne, a hadműveletet előre bejelentenék a KFOR parancsnokságának, miután nagyon jó az együttműködés a szerb hadsereg és a nemzetközi békeerők között.

Ugyanez a Vučević néhány nappal ezelőtt a szerbiai állami televízió (RTS) stúdiójában még kiábrándultságát fejezte ki a KFOR-ral kapcsolatban, amely akkori nyilatkozata szerint félreállt a banjskai események során, és megengedte a “jól felsorakozott albán rendőröknek”, hogy vadásszanak a szerbekre.

A szerb védelmi miniszter most úgy fogalmazott, hogy a Szerbia és a KFOR közötti együttműködés a kölcsönös tiszteleten alapul, és megfelelő keretek között zajlik, szerinte ezek tagadhatatlan tények!

Vučević megjegyezte: Szerbia fontosnak tartja, hogy a KFOR minél jelentősebb szerepet játsszon Koszovóban (és Metóhiában), különösen azokon a területeken, ahol nagy számban élnek szerbek, és a szerb hadsereg is úgy véli, hogy a KFOR jelenléte javítaná a szerb nép helyzetét és biztonságát az északi területeken.

Felesleges aggodalmak

Milan Mojsilović szerb vezérkari főnök ugyanezen a sajtóértekezleten utalt azokra az amerikai megnyilatkozásokra, amelyek aggasztónak tartják a szerb hadsereg tevékenységét a koszovói közigazgatási vonal (nem határátkelők) közelében.

Mojsilović ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a hadsereg a főparancsnok (Vučić) utasításával összhangban a teljes harckészültség bevezetése nem történt meg, csak az egységek fokozott jelenlétét és bevonását rendelték el a szárazföldi biztonsági övezetben és az adminisztratív (közigazgatási) vonal mentén.

A vezérkari főnök ezzel megerősítette a szerb elnök egy héttel ezelőtt tett nyilatkozatát, miszerint fokozták a rendszeres napi tevékenységet, ami hatékonyabb kiképzést, hadműveletet, katonai mozgást és több lőgyakorlatot jelent.

hadsereg

A védelmi miniszter és a vezérkari főnök együtt tartott sajtótájékoztatót (Forrás: Nova, Tanjug)

Mojsilović most szintén úgy fogalmazott, hogy a biztonsági válság kirobbanása után a szerb hadsereg fokozta jelenlétét a szárazföldi biztonsági övezetben – bár az nem világos, hogy ebbe beleértette-e az öt kilométeres ütköző zónát is – így a banjskai lövöldözés másnapján 8350 szerb katona sorakozott fel a szárazföldi biztonsági övezet az adminisztratív vonal biztosítására.

A vezérkari főnök szavai szerint ez jóval kevesebb annál, mint amennyi katonát a teljes harckészültség alkalmával korábban mozgósítottak, akkor a szerb hadsereg létszáma a koszovói határnál elérte a tizennégyezret.

Ehhez még hozzátette, hogy 37 éves katonai múlttal a háta mögött úgy véli, hogy ekkora haderő sem elegendő egy olyan komplikált feladat végrehajtására, mint a Koszovóba történő behatolás.

Mojsilović sértőnek minősítette és elutasította azokat a vádakat is, hogy a banjskai támadást végrehajtó “terroristákat” a Babmezőkön (Pasuljanske livade) lévő gyakorlótéren képezték ki.

A szerb vezérkari főnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a katonai nyilvántartások szerint Milan Radoičić nem vett részt a Babmezőkön történő kiképzésen, ahol egyébként a tartalékosok felkészítése folyik a honvédelmi törvény szempontjait szem előtt tartva.

Mojsilović megjegyezte, hogy miután Radoičić egyetlen kiképzésen sem vett részt a Babmezőkön, így egyetlen golyót, és egy gránátot sem lőtt ki, bár a korábbi években néhány alkalommal valóban kapott behívót, de nem reagált rájuk.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava