Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Románia

ROMÁNIAI ÖSSZEBORULÁS: Nagykoalíció körvonalazódik az RMDSZ részvételével, avagy meglesz-e a kétharmad?

bukarest.sarga
Olvasási idő: 2 perc

A Romániában két éve kormányon lévő Nemzeti Liberális (PNL) hétfőre hívta össze országos tanácsát, hogy eldöntse: kivel alakít kormánytöbbséget, a bukaresti azonban pénteken már biztosra vette, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alkotnak nagykoalíciót.

A másik opció

A nagykoalícióval szemben a PNL másik opciója a tavaly decemberi után létrehozott jobbközép koalíció helyreállítása lenne, az RMDSZ-szel és azzal a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a közös kormányból, és a parlamentben az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Cîțu PNL- vezette kabinetet.

Médiaértesülések szerint azonban a PNL vezetői inkább a szociáldemokratákkal békülnének ki, már csak azért is, mert az USR-től kapott “sebek” még túl frissek, a PSD-vel pedig akkor is kényelmes többséget tudnak alkotni, ha a párt éléről leváltott, a frakcióból kilépett Ludovic Orbant további liberális törvényhozók követnék.

A PNL 134 képviselője és szenátora közül eddig 17 lépett ki a frakcióból.

Az RMDSZ bevonásának szándékát mindkét nagy párt vezetője megerősítette pénteken egy gazdasági fórumon.

Az RMDSZ és a tél

Florin Cîțu ügyvivő , a PNL elnöke szerint a hétfői döntéstől függetlenül az RMDSZ kormányon marad.

Az RMDSZ-t partnerünknek tekintjük, és bárhogyan döntünk, kormányon maradnak

– idézte Cîțut az ügynökség.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke is úgy vélekedett: mind az RMDSZ-t, mind a – nem – kisebbségi frakciót be kell vonni abba a “politikai építkezésbe”, amely a PSD és a PNL között kezdődött.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A PSD elnöke ugyanakkor cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint eleve hétéves – a következő parlamenti ciklust is magába foglaló – időszakra terveznének a PNL-lel. Szerinte az együttműködés távlatai helyett most a kormányra rövid távon váró teendőkre kell összpontosítani, hogy az ország “át tudja vészelni” a telet.

Cîțu nem lesz ismét miniszterelnök

Arra a kérdésre, hogy a kormányfői posztra a koalíció legnagyobb pártjaként igényt tartó PSD el tudna-e fogadni egy liberális miniszterelnököt, Ciolacu azt válaszolta: szerinte már Florin Cîțuban is tudatosult, hogy többé nem lehet kormányfő. Hozzátette: a közös kormányprogramot, a koalíció működési elveit kell tisztázni a liberálisokkal, nem jó “látatlanban” osztozkodni a kormányzati posztokon.

A PNL-nek és a PSD-nek együttesen csaknem 60 százalékos többsége van a parlementben, az RMDSZ 6,2 és a kisebbségi frakció 3,9 százalékával pedig már – alkotmányos reformot is lehetővé tevő – kétharmados többséget alkothatnak.

Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke az Agerpresnek nyilatkozva úgy értékelte: a pártok közti bizalmatlanság áthidalása érdekében olyan közös, hosszú távú tervet, elképzelést kell találni, amely segíthet túllépni a közelmúlt sérelmein.

Ha létrejön egy ilyen széles többség, a célok között kell szerepelnie az alkotmányos reformnak, hosszú távú perspektíváról lehet beszélni

– magyarázta Kelemen Hunor, aki szerint a kormányalakítási tárgyalások két-három hétig is elhúzódhatnak.


Klaus államfő csütörtök este bejelentette, hogy csak akkor hívja formális egyeztetésre a parlamenti pártokat, amikor kialakul az új jóváhagyásához szükséges parlamenti többség.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: