Connect with us

Románia

ROMÁNIAI ÖSSZEBORULÁS: Nagykoalíció körvonalazódik az RMDSZ részvételével, avagy meglesz-e a kétharmad?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

bukarest.sarga
play icon A cikk meghallgatása

A Romániában két éve kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) hétfőre hívta össze országos tanácsát, hogy eldöntse: kivel alakít kormánytöbbséget, a bukaresti média azonban pénteken már biztosra vette, hogy a liberálisok a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Romániai Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) közösen alkotnak nagykoalíciót.

A másik opció

A nagykoalícióval szemben a PNL másik opciója a tavaly decemberi választások után létrehozott jobbközép koalíció helyreállítása lenne, az RMDSZ-szel és azzal a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a közös kormányból, és a parlamentben az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Cîțu PNL-elnök vezette kabinetet.

Médiaértesülések szerint azonban a PNL vezetői inkább a szociáldemokratákkal békülnének ki, már csak azért is, mert az USR-től kapott “sebek” még túl frissek, a PSD-vel pedig akkor is kényelmes többséget tudnak alkotni, ha a párt éléről leváltott, a frakcióból kilépett Ludovic Orbant további liberális törvényhozók követnék.

A PNL 134 képviselője és szenátora közül eddig 17 lépett ki a frakcióból.

Az RMDSZ bevonásának szándékát mindkét nagy párt vezetője megerősítette pénteken egy gazdasági fórumon.

Az RMDSZ és a tél

Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke szerint a hétfői döntéstől függetlenül az RMDSZ kormányon marad.

– Az RMDSZ-t partnerünknek tekintjük, és bárhogyan döntünk, kormányon maradnak

– idézte Cîțut az Agerpres hírügynökség.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke is úgy vélekedett: mind az RMDSZ-t, mind a – nem magyar – kisebbségi frakciót be kell vonni abba a “politikai építkezésbe”, amely a PSD és a PNL között kezdődött.

A PSD elnöke ugyanakkor cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint eleve hétéves – a következő parlamenti ciklust is magába foglaló – időszakra terveznének a PNL-lel. Szerinte az együttműködés távlatai helyett most a kormányra rövid távon váró teendőkre kell összpontosítani, hogy az ország “át tudja vészelni” a telet.

Cîțu nem lesz ismét miniszterelnök

Arra a kérdésre, hogy a kormányfői posztra a koalíció legnagyobb pártjaként igényt tartó PSD el tudna-e fogadni egy liberális miniszterelnököt, Ciolacu azt válaszolta: szerinte már Florin Cîțuban is tudatosult, hogy többé nem lehet kormányfő. Hozzátette: a közös kormányprogramot, a koalíció működési elveit kell tisztázni a liberálisokkal, nem jó “látatlanban” osztozkodni a kormányzati posztokon.

A PNL-nek és a PSD-nek együttesen csaknem 60 százalékos többsége van a parlementben, az RMDSZ 6,2 és a kisebbségi frakció 3,9 százalékával pedig már – alkotmányos reformot is lehetővé tevő – kétharmados többséget alkothatnak.

Kelemen Hunor ügyvivő miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke az Agerpresnek nyilatkozva úgy értékelte: a pártok közti bizalmatlanság áthidalása érdekében olyan közös, hosszú távú tervet, elképzelést kell találni, amely segíthet túllépni a közelmúlt sérelmein.

– Ha létrejön egy ilyen széles többség, a célok között kell szerepelnie az alkotmányos reformnak, hosszú távú perspektíváról lehet beszélni

– magyarázta Kelemen Hunor, aki szerint a kormányalakítási tárgyalások két-három hétig is elhúzódhatnak.

Klaus Johannis államfő csütörtök este bejelentette, hogy csak akkor hívja formális egyeztetésre a parlamenti pártokat, amikor kialakul az új kormány jóváhagyásához szükséges parlamenti többség.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava