Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Járvány

DÉJÀ VU: Szlovéniában a kórházak Covid-üzemmódra állnak át, és gyakrabban tesztelnek szinte minden intézményben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szloven korhaz
A cikk meghallgatása

Szlovéniában újabb szigorítások léptek életbe a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére. A szlovén Egészségügyi Minisztérium és a kórházak képviselői mai tanácskozásukon megállapodtak, hogy a legtöbb kórház eltöröl minden “nem sürgős” ellátási programot. Ezzel párhuzamosan a kórházak szerdától növelik az intenzív osztályok kapacitását, és nő az idős betegek számára fenntartott ágyak száma is.

A kormány korábbi döntése alapján az eddigieknél gyakrabban, 48 óránként kell tesztet végeztetniük az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozóknak, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva vagy átestek-e a fertőzésen. A tesztek költségeit a munkáltatóknak kell állniuk.

A szlovén közszolgálati televízió közlése szerint az általános és középiskolás diákoknak, valamint az egyetemistáknak, akiknek eddig hetente egyszer kellett öntesztelést végezniük, hogy részt vehessenek az órákon, most hetente kétszer kell ezt megtenniük, hétfőn és szerdán. Számukra ingyenes, otthon is elvégezhető antigén gyorsteszteket biztosít az állam.

Zárt térben kötelezően maszkot kell hordaniuk azoknak is, akik be vannak oltva, vagy átestek a fertőzésen. A vendéglátóegységeknek ellenőrizniük kell a vendégeket, hogy rendelkeznek-e oltási- vagy gyógyultsági igazolással, ennek hiányában negatív teszttel.

Amennyiben nem rendelkeznek ezekkel, vagy megtagadják a dokumentumok felmutatását, nem léphetnek be az éttermekbe és a kávézókba. Ellenkező esetben a vendéglátóegységnek kell vállalnia a felelősséget, az ellenőrök pedig emiatt be is zárhatják a helyet.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter azzal indokolta a kabinet döntését, hogy a védettségi igazolások ellenőrzése nem volt következetes, miközben egyre több hamis Covid-igazolványt szűrtek ki. Az emberek szerinte nem tartották be a maszkviselés szabályait sem.

A múlt héten csaknem 16 500 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában, ami mintegy 4 ezerrel több, mint egy héttel korábban. Mintegy száz esettel növekedett a kórházba került Covid-betegek száma, akik így már 634-en vannak, közülük a legfiatalabb 19 éves. Az intenzív osztályokon 158 beteg van, a legfiatalabb 21 éves. Egy hét alatt 63 beteg halt meg a koronavírus következtében.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 188 712-en kaptak védőoltást, közülük 1 119 181-en már a második adagot is felvették, vagyis az átoltottság 56, illetve 53 százalékos.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava