Connect with us

Járvány

NÉGY HÓNAP ALATT ÉPÜLT FEL: Átadták az újvidéki Covid-kórházat, amely már ma fogadja az első pácienseket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

korahza novi sad
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Átadták az Újvidék külterületén lévő mišeluki Covid-kórházat. Az ünnepélyes megnyitón Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke, majd Ana Brnabić szerb miniszterelnök üdvözölte az egybegyűlteket. Az állami vezetők közül megjelent Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Nebojša Stefanović védelmi miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević Újvidék polgármestere is. A négy hónap alatt, vagyis határidőre felépített kórház már ma fogadja az első pácienseket.

A kórház alapkövét április 29-én tették le, az ünnepségen Aleksandar Vučić szerb elnök is lapátolt. Ez a harmadik ilyen jellegű intézmény Szerbiában, Vajdaságban viszont az első.

Az Újvidék szerémségi oldalán található Covid-kórház 8 milliárd dinárba (kb. 24 milliárd forintba) került. A tervek szerint a létesítmény a koronavírus-járványt követően városi kórházként üzemel majd.

Helyi médiajelentések szerint két műtője, angio-terme, két röntgenkészüléke, két szkennere, endoszkópos berendezése, laboratóriuma, öt betegfogadó helyisége és 8 helyes dialízisközpontja van, de vérbankkal is rendelkezik. Már ma fogadják az első pácienseket a mišeluki Covid-kórházban

A jelenleg a Vajdasági Klinikai Központban kezelt mintegy kilencven koronavírusos beteget még a nap folyamán átszállítják az új kórházba, de egy héten belül a többi vajdasági kórházból is ide kerül az ebben a betegségben szenvedő összes páciens. Vajdaságban jelenleg 266 kovidos beteget ápolnak, vagyis velük az új kórház majdnem fele meg is telik.

A 20 ezer négyzetméter területű új Covid-kórház 616 férőhelyes, ebből 212 hely az intenzív osztályon van.

Az illetékesek elmondása szerint biztosították a megfelelő számú egészségügyi dolgozót az intézmény normális működéséhez.

A nyitó ünnepségen elhangzott, hogy ez 165 orvost jelent, vagyis minden orvost alkalmaztak, aki munka nélkül volt a Vajdaságban. Nekik mintegy 220 középfokú képzéssel rendelkező egészségügyi alkalmazott segít, de nővérekre még szükség van.

Helyszíni beszámolók szerint a főépület valóban elkészült, viszont a munkálatok még folynak a kiszolgáló létesítményekben, mint például a raktárak, vagy az étkezőhelyiségek.

A szerbiai ellenzéki Szabadság és Igazság Pártja (Stranka slobode i pravde, SSP) azt kifogásolta, hogy az átadás közeledtével rohamosan nőttek az építkezés költségei, amelyek meghaladták a másik két Covid-korházra, a nagyobb batajnicaira és a kisebb kruševacira külön-külön költött pénz nagyságát.

A bírálatokra a mai megnyitón ugyan reagált, de érdemben nem válaszolt Ana Brnabić szerb miniszterelnök, aki úgy fogalmazott, hogy ebben a pillanatban nem tudja, hogy a költségek valóban meghaladták-e a másik két kórházra fordított összegeket, mert nem nézte meg az ezzel kapcsolatos összehasonlításokat, viszont arra kitért, hogy az újvidéki kórház felszereltsége jobb, mint a másik kettőé.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint “Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava