Connect with us

Járvány

VOLT-E POLITIKAI GYÚJTOGATÁS? Észak-Macedóniában 14-en vesztették életüket egy kórháztűzben, nemzetközi szakértőket várnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tetovo
A cikk meghallgatása

 
A tűz helyszínét felkereső Sztevo Pendarovszki macedón elnök Tetovóban kijelentette, hogy nincsenek szándékosságra utaló jelek, vagyis nem gyújtogatás következtében keletkezett tűz a Covid-kórházban. A szándékosság azért merülhetett fel, mert tegnap volt az ország függetlenné nyilvánításának 30. évfordulója, Pendarovszki szerint azonban egyelőre semmi nem utal arra, hogy a tűzeset hátterében politikai szándék rejlene.

Az észak-macedóniai egészségügyi minisztérium közlése szerint tizennégy ember meghalt, tizenkettő pedig súlyosan megsérült, amikor szerda este tűz ütött ki a tetovói Covid-kórházban, amelyben 26, intenzív ápolásra szoruló beteg feküdt. A sérülteket a tetovói közkórházban kezelik.

A tűzoltókat szerda este kilenc óra körül riasztották, mert lángok csaptak fel a a házgyári elemekből tavaly épült kórházban, amelyben koronavírusos betegeket ápoltak.

A vizsgálatot végző ügyészség közleménye szerint néhány páciens azonosításához DNS-vizsgálatra lesz szükség. Az ország északnyugati részén fekvő Tetovo polgármestere háromnapos gyászt rendelt el.

Zoran Zaev miniszterelnök a sajtónak korábban azt mondta, hogy a tüzet robbanás okozta. Részleteket nem közölt, az első médiajelentések szerint gáz- vagy oxigénpalack robbanhatott fel.

A szándékosság gyanúja azért merülhetett fel, mert a korház percek alatt leégett.

A város lakosságának több mint fele albán, akiknek a száma fél évszázad alatt ötszörösére növekedett. Az ezredfordulón folyamatos volt a feszültség az albánok és a macedónok között, 2001-ben fegyveres harc is kialakult a térségben.

A tűzeset az ország függetlenségének harmincadik évfordulóján történt, Sztevo Pendarovszki államfő minden csütörtökre tervezett ünnepséget lemondott, és a helyszínre sietett, ahol ígéretet tett arra, hogy a kétségek eloszlatása végett a kormány kész külföldi szakértőket bevonni a sajnálatos esemény körülményeinek kivizsgálásába.

A kétmilliós Észak- Macedóniában eddig 6154 ember halt bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe. Az elmúlt időszakban növekedésnek indult a fertőzöttek száma, naponta 20-30 beteg veszti életét, aminek egyik oka az alacsony, 30 százalék alatti átoltottság.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava