Connect with us

Járvány

ÚJABB JÁRVÁNYIDŐSZAK: Rohamosan növekszik a koronavírusos megbetegedések száma Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

belgarad 172205
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
Tegnapelőtt „még csak” négyezer, tegnap viszont már valamivel ötezer fölött volt a koronavírusban újonnan megbetegedettek száma, mára viszont ez a szám már 5633-ra emelkedett, vagyis bátran kijelenthetjük, hogy újabb járványidőszak köszöntött Szerbiára, ahol 1908 személyt ápolnak a kórházakban. A nemrég megnyitott újvidéki Covid-kórház kapacitása valamivel több mint 600 fő, amiből az következik, hogy három ilyen kórházat meg lehetne tölteni a jelenleg más egészségügyi intézményekben fekvő koronavírusos betegekkel.

Mit mondanak a számok?

A 15 órakor közzétett adatok szerint Szerbiában az utóbbi egy napban 21757 személyt teszteltek, közülük 5633-nál állapították meg a vírus jelenlétét, ami majdnem 26%-os találati, illetve megbetegedési arány.

[aoa id=’5′]

Ha a halottak számát viszonyítjuk az új megbetegedésekhez, akkor a koronavírusban elhunyt 24 ember „mindössze” 0,4%-os halálozási arányt jelent, ami nem kimondottan magas, de lesz ez még rosszabb is, tekintetettel arra, hogy 121 személy van lélegeztetőgépen. A viszonylag alacsony halálozási arány azzal is magyarázható, hogy a megbetegedések száma az utóbbi napokban ugrott meg igazán, és az új pácienseknek még nem volt idejük meghalni. A koronavírus kitörése óta számított halálozási arány egyébként 0,94%-os Szerbiában.

A legnagyobb veszélyben ezúttal is a belgrádiak vannak, ahol személyes tapasztalataink szerint az utcán nem túl nagy a maszkviselési kedv, viszont az üzletekben általában mindenki felveszi a maszkot, és erre az eladók általában figyelmeztetik is az embereket.

A szerb fővárosban – ahol az utóbbi egy napban 1323 embernél mutatták ki a koronavírust – egy héttel ezelőtt még pezsgett az élet, jóformán semmiféle jelét nem lehetett látni annak, hogy bárki is tartana a betegség újbóli megjelenésétől.

[/aoa]

Belgrád az egyedüli szerbiai város, ahol négy számjegyű az új megbetegedések száma, nyolc vidéki városban három számjegyűek a számok, a legtöbben, 368-an Kragujevácban betegedtek meg, Újvidék van a harmadik helyen 257 új fertőzéssel, a vajdasági kisvárosok közül Pancsova 71, Nagybecskerek 64, pedig 60 új megbetegedéssel került fel a legújabb listára.

Ezek a számok mindenképpen azt jelzik, hogy a koronavírust nem sikerült felszámolni, de a jelek szerint megfékezni se nagyon Szerbiában.

Telnek a kórházak

A helyzet valóban az, amire az előbb is utaltunk: mindhárom szerbiai Covid-kórházban, Kruševacban, Batajnicán és Újvidéken is egyre több a beteg. Médiajelentések szerint ilyen szempontból a legrosszabb helyzet Kruševacban, ahol a korházigazgató szerint a betegek súlyos klinikai képpel érkeznek, és már közel 400-an vannak az 500 férőhelyes intézményben.

[aoa id=’7′]

Vajdaságban valamivel kedvezőbb a kép, a vidéki városokban az enyhébb eseteket kezelik, sok beteget pedig házi karanténba kerül: és csak a legsúlyosabb pácienseket küldik a több mint 600 férőhelyes újvidéki Covid-kórházba, ahol jelenleg 122 ágy foglalt.

A batajnicai Covid-kórházból, amely a legnagyobb ilyen intézmény Szerbiában a maga 900 férőhelyével, nincsenek hivatalos adatok, nem hivatalos értesülések szerint azonban az ágyak kétharmada foglalt, vagyis mintegy 600 személy fekszik bent.

A fertőző betegekkel foglalkozó szerbiai orvosi társaság elnöke szerint jelenleg csak „befelé irányuló forgalom van”, és majd csak két hét múlva várható a gyógyult betegek hazaengedése, vagyis a kifelé irányuló forgalom megkezdődése.

– A legtöbb beteg azok közül kerül ki, akik nem kapták meg a vakcinát. Amikor 20 koronavírusos beteget fogadunk, akkor közülük egy oltott, a többi nem. Ami a betegek korosztályát illeti, a járvány kezdetben a 60 éves kor felettieket teperte le, az oltási időszakot követően viszont a betegek többsége ma már a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Most a betegek kora 20 és 60 év között van, vagyis az aktív lakosság betegszik meg

[/aoa]

– mondta Dr. Tomislav Preveden a belgrádi Danas című napilapnak nyilatkozva, és egyúttal elismételte azt az unalomig hajtogatott tényt, hogy miután nincs vírusölő gyógyszer, egyedüli hatékony segítséget a vakcina nyújt, természetesen a szociális távolságtartás mellett.

(Kezdőkép: Belgrád egy héttel ezelőtt, jóformán senki sem visel maszkot)

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava