Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Járvány

ÚJABB JÁRVÁNYIDŐSZAK: Rohamosan növekszik a koronavírusos megbetegedések száma Szerbiában

járvány ÚJABB JÁRVÁNYIDŐSZAK: Rohamosan növekszik a koronavírusos megbetegedések száma Szerbiában belgarad 172205

Olvasási idő: 3 perc

 
Tegnapelőtt “még csak” négyezer, tegnap viszont már valamivel ötezer fölött volt a koronavírusban újonnan megbetegedettek száma, mára viszont ez a szám már 5633-ra emelkedett, vagyis bátran kijelenthetjük, hogy újabb járványidőszak köszöntött Szerbiára, ahol 1908 személyt ápolnak a kórházakban. A nemrég megnyitott újvidéki Covid-kórház kapacitása valamivel több mint 600 fő, amiből az következik, hogy három ilyen kórházat meg lehetne tölteni a jelenleg más egészségügyi intézményekben fekvő koronavírusos betegekkel.

Mit mondanak a számok?

A 15 órakor közzétett adatok szerint Szerbiában az utóbbi egy napban 21757 személyt teszteltek, közülük 5633-nál állapították meg a vírus jelenlétét, ami majdnem 26%-os találati, illetve megbetegedési arány. [aoa id=’5′]


Ha a halottak számát viszonyítjuk az új megbetegedésekhez, akkor a koronavírusban elhunyt 24 ember “mindössze” 0,4%-os halálozási arányt jelent, ami nem kimondottan magas, de lesz ez még rosszabb is, tekintetettel arra, hogy 121 személy van lélegeztetőgépen. A viszonylag alacsony halálozási arány azzal is magyarázható, hogy a megbetegedések száma az utóbbi napokban ugrott meg igazán, és az új pácienseknek még nem volt idejük meghalni. A koronavírus kitörése óta számított halálozási arány egyébként 0,94%-os Szerbiában.

A legnagyobb veszélyben ezúttal is a belgrádiak vannak, ahol személyes tapasztalataink szerint az utcán nem túl nagy a maszkviselési kedv, viszont az üzletekben általában mindenki felveszi a maszkot, és erre az eladók általában figyelmeztetik is az embereket.

A szerb fővárosban – ahol az utóbbi egy napban 1323 embernél mutatták ki a koronavírust – egy héttel ezelőtt még pezsgett az élet, jóformán semmiféle jelét nem lehetett látni annak, hogy bárki is tartana a betegség újbóli megjelenésétől. [/aoa]

Belgrád az egyedüli szerbiai város, ahol négy számjegyű az új megbetegedések száma, nyolc vidéki városban három számjegyűek a számok, a legtöbben, 368-an Kragujevácban betegedtek meg, Újvidék van a harmadik helyen 257 új fertőzéssel, a vajdasági kisvárosok közül Pancsova 71, Nagybecskerek 64, Szabadka pedig 60 új megbetegedéssel került fel a legújabb listára.

Ezek a számok mindenképpen azt jelzik, hogy a koronavírust nem sikerült felszámolni, de a jelek szerint megfékezni se nagyon Szerbiában.

Telnek a kórházak

A helyzet valóban az, amire az előbb is utaltunk: mindhárom szerbiai Covid-kórházban, Kruševacban, Batajnicán és Újvidéken is egyre több a beteg. Médiajelentések szerint ilyen szempontból a legrosszabb helyzet Kruševacban, ahol a korházigazgató szerint a betegek súlyos klinikai képpel érkeznek, és már közel 400-an vannak az 500 férőhelyes intézményben. [aoa id=’7′]

Vajdaságban valamivel kedvezőbb a kép, a vidéki városokban az enyhébb eseteket kezelik, sok beteget pedig házi karanténba kerül: és csak a legsúlyosabb pácienseket küldik a több mint 600 férőhelyes újvidéki Covid-kórházba, ahol jelenleg 122 ágy foglalt.

A batajnicai Covid-kórházból, amely a legnagyobb ilyen intézmény Szerbiában a maga 900 férőhelyével, nincsenek hivatalos adatok, nem hivatalos értesülések szerint azonban az ágyak kétharmada foglalt, vagyis mintegy 600 személy fekszik bent.A fertőző betegekkel foglalkozó szerbiai orvosi társaság elnöke szerint jelenleg csak “befelé irányuló forgalom van”, és majd csak két hét múlva várható a gyógyult betegek hazaengedése, vagyis a kifelé irányuló forgalom megkezdődése.

A legtöbb beteg azok közül kerül ki, akik nem kapták meg a vakcinát. Amikor 20 koronavírusos beteget fogadunk, akkor közülük egy oltott, a többi nem. Ami a betegek korosztályát illeti, a járvány kezdetben a 60 éves kor felettieket teperte le, az oltási időszakot követően viszont a betegek többsége ma már a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Most a betegek kora 20 és 60 év között van, vagyis az aktív lakosság betegszik meg

[/aoa]

– mondta Dr. Tomislav Preveden a belgrádi Danas című napilapnak nyilatkozva, és egyúttal elismételte azt az unalomig hajtogatott tényt, hogy miután nincs vírusölő gyógyszer, egyedüli hatékony segítséget a vakcina nyújt, természetesen a szociális távolságtartás mellett.

(Kezdőkép: Belgrád egy héttel ezelőtt, jóformán senki sem visel maszkot)Iratkozz fel a napi hírlevélre!

járvány ÚJABB JÁRVÁNYIDŐSZAK: Rohamosan növekszik a koronavírusos megbetegedések száma Szerbiában balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés