Connect with us

Horvátország

BELOVÁRI ŐSZI NEMZETKÖZI VÁSÁR: Protokoll, politikai felhangokkal, avagy mivel van tele a hócipő?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Bár az utóbbi években a szakértők egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy a vásárok ideje elmúlt, úgy tetszik regionális szinten az üzletemberek még mindig igénylik a személyes kapcsolatok ápolását. Főleg ami a mezőgazdaságot illeti, mert a kolbászt nem lehet interneten keresztül megkóstolni.

Plenkovićnak tele van a hócipője

Horvátországban erre a legjobb példa a belovári (Bjelovar) vásár, amely az utóbbi években intenzíven fejlődik, talán a térségben igencsak nevezetes zágrábi nemzetközi vásárának elhalását köszönhetően.

A koronavírus-járvány miatt az őszi és tavaszi rendezésű vásár működése majdnem másfél évig szünetelt, ám a jellegében főként mezőgazdasági-élelmiszeripari rendezvény fontosságát alátámasztja, hogy az ország első embere, Andrej Plenković miniszterelnök nyitotta meg. BELOVÁRI ŐSZI NEMZETKÖZI VÁSÁR: Protokoll, politikai felhangokkal, avagy mivel van tele a hócipő?

A vásáron 300 kiállító, köztük magyar cégek, mutatja be termékeit, és a szervezők több tízezer látogatót várnak a hétvégi rendezvényre, a járványügyi intézkedésektől függetlenül.

Nota bene, a vásár idén szabadtéri esemény, sátrak alatt tartják, és csak oltási igazolvánnyal rendelkező látogatók léphetnek be, meg azok, akik negatív eredménnyel esnek át a helyszíni tesztelésen.

Kincstári duma

A “kincstári dumából” talán elég lesz annyit megemlíteni, hogy a miniszterelnök szerint a mezőgazdaság stratégiai ágazat, amelynek jelentősége túllépi a regionális kereteket, mert ettől függ a horvátországi élelmiszerellátás minősége. (Zárójelben hozzátennénk, hogy a horvát élelmiszerek, mezőgazdasági termékek minőségével eddig sem volt baj, a mennyiséggel viszont annál inkább. Az ország természeti adottságai ellenére szükségletei jó részét importból elégíti ki.)

Ami a konkrétumokat illeti, a horvát miniszterelnök kifejtette, hogy az előző megbízatási időszakban a kormány további 7 milliárd kunával (kicsit kevesebb mint egy milliárd euró) serkentette a mezőgazdasági termelést, azaz összevissza 28 milliárd kunával (cca. 3,8 milliárd euró) támogatta az ágazatot. Ehhez hozzá kell tenni még azt az extra egy milliárd kunát, amivel a kormány a járvány negatív következményeit igyekezett orvosolni.

Plenković ugyanakkor azt is elmondta, hogy az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeképpen a 2027-ig tartó időszakban a horvát mezőgazdaság 5 milliárd euró támogatásra számíthat az uniós alapokból.

– A cél az, hogy 2030-ra a horvát mezőgazdasági termelés értéke elérje a 30 milliárd kunát (4 milliárd euró)

– jelentette ki a horvát miniszterelnök, amiről messziről jött ember – és ilyen sok volt a vásáron – kapásból nem tudja, hogy ez ilyen viszonylatban sok, vagy kevés, és különben is, 2030 olyan távol van, mint a Hold, oda és vissza.

Az ellenzék és a józan ész

Miután tisztelettudóan meghallgatták a protokolláris mondanivalókat, az újságírók a belpolitikai aktualitásokról faggatták Plenkovićot. A miniszterelnök Ivan Penava vukovári polgármester nyilatkozatára is reagált.

Penava szerint a kormánypárt és a Milorad Pupovac vezette szerb párt, az SDSS (Samostalna demokratska srpska stranka – Független Demokrata Szerb Párt) titokban megegyezett, hogy a közelgő népszámlás adatait “Vukovár és a vukováriak ellen fordítják”.

A miniszterelnök, akinek már nyilván tele van a hócipője Penavával, azt válaszolta, hogy “a képtelenségek azon mennyisége, amit az ellenzéki politikusok bocsátanak az éterbe, meghaladja a józan ész határát.”

Véleménye szerint Penava ismét valótlanságokat állít (magyarul, megint oltári nagy hülyeséget mondott), mert a népszámlálás egyike a törvényileg legjobban szabályozott és ellenőrzött tevékenységeknek az országban.

– Ebben az esetben nemzetek közötti feszültségeket szítani álságos, hazug, aljas és teljesen célját tévesztett tevékenység

– mondta Plenković, aki egyúttal az antivakszeroknak (vakcina elleneseknek) is “odaszúrt”, mondván, hogy  a médiatér szennyezettsége olyan mértékű, hogy az emberek szinte bármit elhisznek  az oltással kapcsolatban.

A miniszterelnök véleménye szerint a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy elegendő oltószer legyen az országban, s hogy személy szerint ő a “tudós társadalomnak” szavaz bizalmat, és nem azoknak, akik a világhálón terjedő álhíreket szajkózzák.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava