Connect with us

Horvátország

DALMÁT DELTA: A horvátok elérték a koronavírus előtti esztendő 75%-át, de lehet, hogy ez a csúcs?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

dalmaci
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
A Idegenforgalmi Közösség köreiben kitört a pánik, miután az ECDC (European Center for Disease Prevention and Control – Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) Covid-térképén a horvát tengerpartot narancssárgával jelölte be, az eddigi zöld helyett. Pedig a kezdeti bizonytalanság után erőteljesen megindult az idény, Nikolina Brnjac idegenforgalmi- és sportminiszter szerint júniusban a vendégek száma elérte a Covid előtti 2019-es szezon 75 százalékát.

A gond Közép- Dalmáciában van

Többen is „lesajnálták a BALK-ot” a Facebookon – és akkor még finoman fogalmaztunk – amikor a múlt hónap végén arra figyelmeztettünk, hogy Zára (Zadar) térségében megjelent a koronavírus Delta variánsa, amiről ugyan senki sem akart nyilvánosan beszélni, pedig már akkor sejteni lehetett, hogy veszélybe kerülhet miatta a horvát turistaszezon.

Az ECDC legfrissebb térképén viszont jól látszik, hogy az európai járványügyi központ miként vélekedik az Adriai-tenger térségében, mindenekelőtt a Dalmáciában uralkodó helyzetről.

– Nagyon sajnálom, hogy ez éppen most történik, hogy éppen most lettünk narancssárgák, ez komoly figyelmeztetés számunkra, ami arra serkent bennünket, hogy az epidemiológiai intézkedések betartásával megfordítsuk a helyzetet, és ismét zöldek legyünk


DALMÁT DELTA: A horvátok elérték a koronavírus előtti esztendő 75%-át, de lehet, hogy ez a csúcs?
– nyilatkozta a térkép megjelenését követően Nikolina Brnjac horvát idegenforgalmi- és sportminiszter.

Stipe Jeličić a spliti vendéglátóipari egyesület elnöke elkeseredetten kommentálta a helyzetet. Szerinte a térkép nagyon gyorsan pirosra válthat, és ha ez bekövetkezik, akkor vége az idénynek.

– Mi Dalmáciában az idegenforgalomból élünk, de nemcsak mi, hanem az egész ország. Nem értem, miért nem veszik fel az oltást az emberek


– mondta Jeličić. Szinte mindenki, aki egy kicsit is jelent valamint az idegenforgalomban, hasonlóképpen kommentálta a fejleményeket.

Veljko Ostojić, a Horvát Idegenforgalmi Egyesület igazgatója arra kérte a kormányt: kísérelje meg kijárni az ECDC-nél, hogy precízebben, megyékként mutassa ki a fertőzöttség mértékét, mert Isztria például méltánytalanul került a sárga övezetbe, a tulajdonképpeni gond Közép- Dalmáciában van.

Bárkit beloltanak, aki hagyja

A horvát kormány pénteki ülésén foglalkozott a kialakult helyzettel, de még nem volt szó konkrét intézkedésekről, bár horvát médiajelentések szerint az egyik károlyvárosi piacon megjelent „az első vakcinabrigád”, amely olyan hatékony volt, hogy percenként oltott egyet.

Andrej Plenković miniszterelnök bejelentette, hogy a továbbiakban igény szerint bárkit ingyen beoltanak, állampolgárságra, biztosítási státusra való tekintet nélkül, beleértve a boszniai horvátokat és az országba látogató idegeneket is.

– Számos szomszédos országgal és ottani vezetővel jóban vagyunk, de ha a szemaforon lévő jelek olyanok, amilyenek, akkor az problémát jelent a horvát turizmus számára, ezért tegyünk meg mindent azért, hogy a szemafor jelzései biztos fogadóképességet mutassanak


– jelentette ki a horvát kormányülésen Plenković miniszterelnök.
Mindazonáltal, a kormány még mindig latolgatja, az ún. „lett modell” bevezetését, amelynek értelmében az állami szektorban dolgozók számára kötelező lesz az oltás. Ez azért jelentene problémát – és íme a balkáni abszurd újabb eklatáns példája – mert éppen a horvát egészségügyi minisztériumban a legalacsonyabb az átoltottság, a 40%-ot sem éri el.

Aztán van a francia modell: Emmanuel Macron kilátásba helyezte, hogy nem kapnak fizetést azok az állami tisztviselők, akik nem hajlandók felvenni az oltást. Horvátország esetében ez 180 ezer ember számára jelentene oltáskötelezettséget, akik az egészségügyben, a szociális szolgálatnál és a tanügyben dolgoznak. Ez persze, csupán az első lesz az intézkedések sorában, mert a jelzett 180 ezer ember a lakosság alig több, mint 4 százaléka, és ezzel Horvátország jó, ha éri el az 50 százalékos átoltottságot, szemben az uniós átlaggal, ami 65,8 százalék.

Híresztelések szerint még az is elképzelhető, hogy a tömegközlekedés használatát is Covid-igazolványhoz kötnék, az viszont szinte biztos, hogy már a közeljövőben szigorúbbak lesznek az ellenőrzések a határon, illetve a járványügyi intézkedések betartásának is nagyobb figyelmet szentelnek a nyaralóhelyeken.

Mivel „renitens dalmátokról” van szó, ehhez sok szerencsét kívánunk az ellenőröknek.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kampány kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava