Connect with us

Bosznia

MEGMOZDULT A SZANDZSÁK: Néhány ezer ember tüntetett a palesztinok mellett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Palesztinokat támogató nagyobb megmozdulás volt a Szandzsáknak (Sandžak) nevezett, főleg muszlimok által lakott szerbiai országrészben. Egyes becslések szerint több száz, más vélemények szerint mintegy ezer ember gyűlt össze Novi Pazar központjában, hogy szolidaritását fejezze ki a palesztinokkal. Ezt megelőzően a palesztinok egy kisebb csoportja demonstrált Belgrádban.

A szandzsáki megmozdulás

Palesztin zászlókat lengető tüntetők lepték el szombaton Novi Pazar főterét, ahol követelték a gázai erőszak mielőbbi leállítását, és a konfliktusban érintett felek közötti béketárgyalások folytatását.

Az összegyűlt emberek transzparenseket is vittek magukkal, ezekkel fejezve ki követeléseiket és érzelmi hovatartozásukat: “Szabadság Palesztinának!”, “Mentsük meg Palesztinát!”, “Állítsuk le a gyerekek meggyilkolását!”, “Novi Pazar Palesztinával van” és “Állítsuk le a palesztinok izraeli üldözését!. MEGMOZDULT A SZANDZSÁK: Néhány ezer ember tüntetett a palesztinok mellett

A felszólalók üzentben kérték az Egyesült Államoktól, az ENSZ-től, az Arab Ligától és az összes érintett féltől, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az izraeli-palesztin összecsapások leállítására.

A tömeg többször is az “Allah akbar” felkiáltást skandálta, az egyik felszólaló pedig úgy fogalmazott, hogy akik hallgatnak, azok az ártatlanokat gyilkolók cinkosai.

Az “Állítsd meg az izraeli brutalitást és számold fel az arab tétlenséget a palesztin nép iránt” címmel tartott összejövetelt a Szandzsáki Demokrata Párt szervezte. A tüntetésen részt vettek a párt legfelsõbb vezetői, köztük Novi Pazar polgármestere is.

Palesztinok Belgrádban

Korábban mintegy félszáz palesztin demonstrált Belgrád központjában, akik szabadságot követeltek Palesztina számára, miközben palesztin zászlókat lengettek, transzparenseikre pedig azt írták, hogy “Szabadság Jeruzsálemnek, szabadság Palesztinának!”, “Ne öljék meg gyermekeinket!”, és “Mentsük meg Palesztinát!”.

A szerbiai palesztin diaszpóra elnöke, Sami Hijo azt mondta, hogy az összejövetellel üzenetet akartak küldeni a “baráti szerb népnek”, miszerint a palesztinok független államban szeretnének élni, szabadságot akarnak, és emberhez méltó életet szeretnének élni.

– Azt akarjuk, hogy Kelet- Jeruzsálem legyen a mi fővárosunk. Senki sem adhatja Jeruzsálemet ajándékba senkinek sem, mert az egy megszállt város, senkinek nincs joga odaadni Izraelnek, még az Egyesült Államok sem teheti meg ezt


jelentette ki a mintegy ötszáz tagot számláló szerbiai palesztin közösség vezetője.

Indokolhatatlan támadások

A szekuláris, ám muszlim többségű Albánia külügyminisztériuma arról tweetelt, hogy Tirana “mélységesen aggódik a Jeruzsálemben, valamint a Gázában és környékén fokozódó erőszak miatt”.


Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az Izrael ellen indított “indokolhatatlan rakétatámadások” az erőszak fokozódásával fenyegetnek, és ennek mindkét oldalon a civilek fizetik meg az árát.

– Csatlakozunk barátaink és szövetségeseink felhívásához a nyugalom helyreállítására és a további eszkaláció elkerülésére


– olvasható az albán külügyminisztérium Twitter-üzenetében.

És a többiek

Kisebb megmozdulás volt Montenegróban is, amelyen szintén a gázai palesztinokat támogatták.

Közben Koszovóban, ahol az emberek hagyományosan szimpatizálnak a palesztinokkal, a közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint Palesztina már nem érdemli meg a koszovóiak támogatásukat, mert a Palesztin Hatóság nem ismerte el Koszovó függetlenség, Izrael viszont igen.

Más bejegyzések szerzői ugyanakkor támogatásukról biztosították a palesztinokat, hiszen véleményük szerint Izrael ugyanolyan keményen bánik Gázával, mint korábban Szerbia Koszovóval.

Bosznia- Hercegovinában, ahol a lakosság mintegy fele iszlám vallású, a konfliktus megítélése etnikai alapon történik.

Šefik Džaferović, a három tagú bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja elítélte Izrael viselkedését a Jeruzsálemben élő palesztinokkal szemben, és azzal vádolta meg a zsidó államot, hogy tiszteletlenül viszonyul az al- Aksza-mecsethez.

– A mecset és a muszlimok iránti tiszteletlenség a ramadán szent havában minden szempontból elítélést érdemel


– jelentette ki Džaferović.

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja ugyanakkor kiált Izrael mellett, amelynek szerinte joga van arra, hogy megvédje magát és lakosságát az ellene intézett támadásoktól.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava