Connect with us

Bankrendszer

KETTŐ AZ EGYBEN: Összeolvadt az OTP két szerbiai bankja, avagy az OTP Szerbiában is a legnagyobb akar lenni

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

otp bank
ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

 
Sikeresen zárult az a több mint másfél éve megkezdett integrációs folyamat, amelynek eredményeként az OTP Bank két szerbiai leánybankja, a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija mától összeolvadva, egy bankként, OTP banka Srbija néven működik tovább. Ezt az OTP Bank közölte az MTI-vel csütörtökön.

Példátlan pénzügyi művelet

A régióban még nem volt példa ilyen összetett banki integrációra, amely stratégiai mérföldkövet jelent a legnagyobb szerbiai bank létrehozását célként kitűző OTP Csoport számára.

Az új, integrált bank rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel a szerbiai hitelezési piacon, valamint 5,6 milliárd eurós mérlegfőösszegével  a második legnagyobb banknak számít .

Wolf László, az OTP banka Srbija Igazgatóságának elnöke és az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte:

Ez a sikeres integráció újabb jelentős mérföldkő az OTP Csoport történetében. Régiós terjeszkedésük, organikusan és akvizíciókon ül megvalósuló növekedési stratégiájuk eredményeként az OTP Bank nemcsak 11 országban van jelen, de piacvezető Magyarországon, Bulgáriában és Montenegróban is, és kulcsszerepet játszanak számos más piacon, így Szerbiában is.
A tájékoztatás szerint az integráción több mint 3000 munkatárs elkötelezetten dolgozott, és az előzetes terveknek megfelelően zárta le a folyamatot, hasonlóan az OTP Csoport leánybankjainak tavaly májusban Bulgáriában, majd decemberben Montenegróban – szintén a pandémia alatt – végrehajtot sikeres integrációjához.

Az integrált bank Szerbiában  összesen 213 fiókkal, és a legtöbb, 322 ATM-mel rendelkezik .

Az OTP Bank 2006 óta van jelen a szerb piacon, nyereséges működése és akvizíciói során folyamatosan növelve piacrészét. A most egyesített két bank közül a Vojvođanska banka 2017-ben, az OTP banka Srbija két évvel később, 2019-ben csatlakozott az OTP Csoporthoz.
________________
Fotó: Twitter

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html

Bankrendszer

PIACVEZETŐ: Az OTP megvette a szlovéniai Nova KBM 100 százalékos részesedését

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

nova kbm 164543
Kézzel festett farmerek
Olvasási idő: 1 perc

 
A BALK tíz nappal ezelőtt számolt be arról, hogy az OTP Bank tárgyalásokat folytat az amerikai Apollo befektetési alappal és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) a maribori Nova kreditna banka Maribor (Új Maribori Hitelbank – NKBM) többségi részvénycsomagjának megvásárlásáról. Az OTP Bank most aláírta az adásvételi megállapodást a szlovéniai Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A megállapodásuk alapján a felek nem hozzák nyilvánosságra a vételárat.

Az eddigi legjelentősebb akvizíció

A bejelentett felvásárlás  az OTP történetének eddigi legjelentősebb akvizíciója , amely várhatóan 2022 második negyedévében, a felügyeleti engedélyek megszerzésével zárul le.

A Nova KBM mérlegfőösszege alapján Szlovénia második legnagyobb bankja, 20,5 százalékos piaci részesedéssel.

Az OTP a tranzakciót követően piacvezetővé válik Szlovéniában, mivel egy másik ottani banknak, az SKB-nek is tulajdonosa. Részesedése megközelítheti a 30 százalékot.

Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a 2019-es piacra lépésük óta keresték a növekedési lehetőségeket Szlovéniában.

Wolf László közölte, hogy a bővülés nem áll meg, továbbra is keresik a térségben az akvizíciós lehetőségeket.

A Nova KBM vezérigazgatója – mint írták – az elmúlt évek fejlődésének tulajdonítja a befektetői érdeklődést. John Denhof hangsúlyozta, hogy több mint kétszeresére növelték a mérlegfőösszeget, négy bankot integráltak, jövedelmezőségük fenntartható.

Várakozása szerint az OTP vezetésével eredményes időszak elé néznek, amely hosszabb távon további sikereket alapozhat meg.

Aktív az OTP

A közlemény kiemelte, hogy az OTP Bank az egyik legaktívabb hitelintézet az európai akvizíciós színtéren, mostanáig 9 országban 11 pénzintézet, illetve banki portfólió megvásárlását jelentették be.

Magyarország mellett vezeti a bolgár, szerb és piacot is, a külföldi csoporttagok jelentős mértékben járulnak hozzá a profithoz. Csoportszinten az ügyfelek száma meghaladja a 16,3 milliót, fiókhálózata majdnem 1500 egységből áll.

Az OTP csoport tavaly 310,268 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 26 százalékos csökkenés 2019-hez képest.

Az első negyedévet ugyanakkor a vártnál jobban zárták, 93,3 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredménnyel, szemben az előző negyedévi 71,4 milliárd forintos eredménnyel, és az egy évvel korábbi 4 milliárd forintos negyedéves veszteséggel.

A külföldi leánybankok eredmény-hozzájárulása a negyedéves korrigált profiton belül 47 százalékot tett ki, ami 16 százalékpontos javulás az egy évvel ezelőttihez képest – derül ki egy korábban közölt beszámolóból.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Bankrendszer

FENEKETLEN ZSÁK: Miért adták el az utolsó állami tulajdonban levő bankot Szerbiában?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bank kombank
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 2 perc

December 30-án, az ünnepek leple alatt, végetért a szerbiai Kereskedelmi Bank (Komercijalna Banka) eladásának folyamata. A szerb kormány az utolsó állami tulajdonban levő bank eladását “a korszerű üzletelés” egyik kiváló példájaként emlegette. Szakemberek viszont aggódnak az ország egyik legrégebbi és legnagyobb pénzintézetének értékesítése miatt. A Kereskedelmi Bankot 50 évvel ezelőtt alapították, és évtizedeken át a legtöbb ügyféllel rendelkező pénzintézetként tartották nyilván Szerbiában. Becslések szerint több mint 900 ezer számlatulajdonosnak közel két millió számlája van a bankban. Szerbián kívül Montenegróban, Szlovéniában és a boszniai Szerb Köztársaságban is működnek fiókintézetei.

Újabb milliók az állami kasszában

A korábbi jelzésekkel összhangban az Új Ljubljanai Bank (Nova Ljubljanska banka, NLB) az év utolsó napjaiban befizette a szerbiai költségvetésbe a részvények 83,23 százalékáért járó 395 millió eurót. Osztalék címén az NLB korábban már kifizetett mintegy 60 millió eurót. A szlovénok így összesen 455 millió eurót adtak a szerb bankért.

Az átvétel-átadás lezárásához szükséges jóváhagyás december elején érkezett meg az Európai Központi Banktól.

A nagy múltú pénzintézet neve is tükrözi a változásokat, január elsejétől NLB Komercijalna bankának hívják.

A szerb közmédia értesülései szerint a szlovén pénzintézet a jogok mellett a Kereskedelmi Bank kötelezettségeit is átvállalta. Ennek értelmében az ügyfeleket nem érintik a változások, és ebből semmilyen problémák nem adódnak

– mondta Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára, aki kiemelte, hogy az a tulajdonosváltás pozitív hatással lesz a bankpiacra, hiszen az új befektetőkkel új energiák is érkeznek Szerbiába.

A konszolidációt követően 26 bank lesz a szerbiai bankpiacon. Végignéztük a Vajdasági Bank és az OTP egybeolvadását, és most szemtanúi lehetünk az NLB és a Kereskedelmi Bank egyesülésének. A pénzintézetek ilyen jellegű átalakulása nem egyedülálló jelenség, ez a korszerű üzletvitel térnyerésére utal

– magyarázta Vasić, aki hozzátette, hogy a bank igazgatóságának új tagjait már december 11-én megválasztották.

A Kereskedelmi Bank privatizációját egyébként a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás részeként emlegeti a szerb vezetés.

Mihez kellennek a milliók?

A szerbiai közgazdászok és pénzügyi szakértők azonban koránt sem olyan derűlátók mint a szerb vezetés, vagy mint a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára.

Ljubomir Madžar neves közgazdász professzor nyilvánosan kifejtette aggodalmait, amelyek szerint az adásvételből befolyt összeget az évek óta haldokló Air Serbia légitársaság újjáélesztésébe fekteti a szerb kormány.

Az Air Serbia feneketlen zsák. Valóságos tragédia az egészséges tőkét, mint amilyen a Kereskedelmi Bank eladásából befolyt összeg, egy perspektíva nélküli cégbe fektetni. Kétszeres a baj: egyfelől eladtuk azt, ami relatíve egészséges volt, másfelől a bevételt oda tesszük, ahol ezt a pénzt nem képesek profitra váltani, még kevésbé visszaadni

– fejtette ki véleményét a neves közgazdász, aki szerint a nemzeti légitársaságot legutóbb is feltőkésítéssel mentette meg a szerb kormány.

Ennek ellenére újfent bebizonyosodott, hogy az Air Serbia életképtelen. A sikeres működéshez ugyanis nem elég kijelenteni, hogy a légitársaság a büszkesége lesz

– utalt a szerb kormány néhány évvel ezelőtti ígéretére Madžar.

A szakértők aggodalmát a Szerbiai Költségvetési Tanács (Fiskalni savet Republike Srbije) 2021-es évre vonatkozó költségvetési javaslatai is alátámasztják.

A dokumentum szerint azonban a nemzeti légitársaság akkor is mintegy 60 millió euró veszteséggel zárná az idei évet, ha nem tör ki a járvány, így viszont az Air Serbia légitársaságnak mintegy 200 millió euróra lesz szüksége ahhoz, hogy az év végéig fenntartsa fizetőképességét.

A Költségvetési Tanács elemzése szerint a szerb légitársaság jelentős “tőkeveszteséggel” működik, ezért a hatályos jogszabályok értelmében a csődeljárás megindítását javasolták az állami vezetésnek.

A fentiekből világosan kiderül, hogy a szerb kormánynak egy dinárt sem szabadna a nemzeti légitársaságba fektetnie, nemhogy a Kereskedelmi Bank eladásából befolyó összegből több százmillió eurós tőkeinjekcióval tartsa életben a haldokló céget. Függetlenül attól, hogy mostanában az oltások korát éljük.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: