Connect with us

Nyaralás

KARANTÉNMENTES UTAZÁS: Szlovénia felé is szabad az út, így a szlovén tengerpart is elérhető

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szijjarto szlovenia
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 1 perc

 

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Szerbia és Montenegró után Szlovéniával is megállapodás született a védettségi igazolványok elfogadásáról.

Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott az újabb nyitásról, hogy hazatért Pakisztánból.

Szijjártó Péter jelezte, hogy a jövő héten további hasonló közlések várhatók.

Szlovéniában az országban eddig a lakosság húsz százalékát oltották be. Az első dózist 418 867-en, a másodikat pedig 191 856-an kapták meg.

Szlovéniában egyébként kiváltható a PCR-teszt oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy az illető már átesett a fertőzésen, de csak abban az esetben, ha ezeket is valamelyik uniós vagy schengeni országban állították ki.

A Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva hét napnak, a Modernáénak, a Szputnyik V-nek, a CoronaVacénak és a Sinopharménak 14 napnak, míg a Johnson & Johnson vakcinája első dózisától számítva 14 napnak, az AstraZeneca első dózisától számítva pedig 21 napnak kell eltelnie, hogy elfogadják az igazolást.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Horvátország

A HÁBORÚ MESSZE VAN: Rekordévre számítanak a horvátok az Adrián, kezdődik a nyári turistaszezon

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

spliti repuloter
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Csúcsszezont sejtet, hogy szombaton több mint 80 gép szállt le a spliti repülőtér forró kifutópályájára, vasárnap pedig közel 70 gépet várnak. A helyiek már most dörzsölik a kezüket, mert arra számítanak, hogy a vendégáradat meghaladja a 2019-es rekordot!

Szombaton tele volt repülővel az égbolt a horvátországi Split felett, amelynek repülőterén több mint 80 gép landolt, és majdnem ugyanennyi várható vasárnap is.

Mate Melvan, a reptéri szolgálat vezetője a „Slobodna Dalmacijanak” megerősítette, hogy a hétvégén pontosan 150 gép érkezik különböző európai kiindulópontokról, körülbelül 35 ezer utassal.

A forgalom probléma és késések nélkül halad. Szombaton 83 gép szállt le, vasárnap pedig 67 érkezik. Megnyitottuk az összes járatot, így 24 országból, illetve 90 városból indulnak Splitbe a gépek

– mondta Melvan, aki szerint visszatérnek a régi szép idők.

Már a 2019-es rekordforgalom 80-85 százalékánál tartunk, idén júliusban és augusztusban pedig túlszárnyaljuk a két évvel ezelőtti csúcsot

– jelentette ki Melvan, de nem csak a növekvő légiforgalom utal arra, hogy idén tele lesz az Adria.

Az autópályákon időnként már most torlódások alakulnak ki, és mindenfele külföldi rendszámú autók láthatók mind Splitben, mind a környéken.

Ha minden így marad, akkor idén nyáron minden eddigi rekord megdőlhet, ami azt is jelenti, hogy a járvány és a háború messze van, ez pedig mindenképpen jó hír – Horvátországnak biztosan.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Horvátország

KÉKLŐ ADRIA: Nyaralás az apokalipszis árnyékában

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

nyaral horvat
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Miután a holtra riogatott nyugat-európai polgárok lassanként rájöttek, hogy az orosz-ukrán háború még eltart egy darabig, a hangulat kezdett visszafordulni a szokványos mederbe, a jelek szerint még a közmondásosan takarékos németek is elkezdtek készülődni a nyaralási szezonra. Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, nemcsak az utazási kedvük töretlen, de költekezési szándékuk is.

Drágul az Adria

A horvátok már nagyban készülnek az idegenforgalmi idényre. Az már biztos, hogy jelentős drágulásokra lehet számítani, egyes vélemények szerint a horvátországi nyaralás akár 50 százalékkal is drágább lehet az idén.

Ez elsősorban az emelkedő inflációval és az emelkedő költségekkel magyarázható. A felszökő élelmiszeráraktól kezdve az energia- és munkaerő költségekig, a házigazdáknak nem hagyott nagy mozgásteret árak alakításában.

Az áremelkedések általában nagyobbak a bonyolultabb szolgáltatást nyújtó létesítményekben, különösen, ha az étkezését is beleszámítjuk, így a felfelé mutató korrekciók gyakoribbak a szállodákban, mint a családi szállásokon.

Dr. Sanja Čižmar idegenforgalmi tanácsadó véleménye szerint, Horvátország szálloda- és turisztikai ágazata nincs egyedül az árak emelésében. Hasonló tendenciák figyelhetők meg a legtöbb földközi-tengeri országban.

Végső soron az áruk és a szolgáltatások minden fajtája drágul, ezért művészet lesz nyomon követni a piaci fejleményeket, és aktívan alakítani az árakat a versenyképesség megőrzése érdekében

– mondta dr. Čižmar a zágrábi Večernji listnek nyilatkozva.

Nedo Pinezić, a családi szállásadásra szakosodott tanácsadó úgy véli, hogy sokak számára a megoldás általában nem a szálloda, hanem a megfizethetőbb „zimmer frei” lesz.

Az áremelkedések azokban a létesítményekben a legmagasabbak, amelyeket az elmúlt két évben nem voltak érintettek az árak növekedésében, de a családi szálláshelyeken gyakran nem haladják meg a 10% -ot. Az szerencse, hogy a kínálat széles skálán mozog, a prémiumtól és a standardtól az alacsony költségvetésű ajánlatig

– mondta Pinezić, aki emlékeztetett arra, hogy az árak tovább emelkednek a főszezon közeledtével.

Délen még mindig olcsóbb

Az árak jelenleg mintegy harminc százalékkal alacsonyabbak, mint a szezonban. Például egy négycsillagos apartmanban töltött éjszakai tartózkodás, amely korábban 80 euró volt, most 110-130 euró lesz, a csúcsidényben pedig valószínűleg még ennél is többet kell majd fizetnünk.

A part azon részein, ahol nagyobb az alacsonyabb minőségű létesítmények koncentrációja, természetesen kedvezőbb lesz a nyaralás. Bár Horvátországban ma már gyakorlatilag nincs riviéra legalább egy de luxe szálloda nélkül, a szabály az, hogy könnyebb olcsóbb szállást találni, minél délebbre ereszkedik az ember a part mentén.

Dalibor Čanaglić, a Palma Travel iroda termékmenedzsere szerint a booking az ukrán háború miatt megtorpant egy pillanatban, de azóta már ismét jó ütemben folyik.

Mindenesetre, a déli úticélok még mindig lassabban telnek, így például Brač és Korčula szigete illetve a makarskai riviéra esetében jelenleg még akár 30 százalékos kedvezményt is lehet találni.

Mindenestre, figyelmeztet Čanaglić, attól még, hogy az Adria középső és déli részén olcsóbb a szállás nem biztos, hogy ez összeségében kisebb költségű nyaralást eredményez, mert ehhez hozzá kell még adni a pályadíjakat, az alagutak vagy a kompok költségeit.

Mondjuk Korčula szigete, ahol az előszezonban akár 35 százalékos kedvezményt kaphatunk, drágább lehet, mint egy crikvenicai nyaralás, amelyre csak tíz százalékos kedvezményt adnak

– mondta Čanaglić, aki egy utazási iroda termékmenedzsere.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: