Connect with us

Nemi erőszak

ÚJABB SZEXBOTRÁNY: Egy színész-politikus állítólag autóban erőszakolt meg egy fiatal színésznőt

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

K2AmYO99
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Egy Amerikában élő szerb színésznő egészen New Yorkból tért haza, hogy feljelentést tegyen megrontója ellen, és átadja az ügyészségnek az ezzel kapcsolatos dokumentumokat. Danijela Štajnfeld azzal vádolta meg Branislav Lečić (66) egykori kulturális minisztert, baloldali politikust, a Demokrata Párt alelnökét és színészt, hogy 2012-ben megerőszakolta őt. A szerb színésznő, aki akkor 21 éves volt, a nemi erőszakról, mint jelenségről nemrégiben dokumentumfilmet forgatott. Abban beszélt először arról, hogy ő maga is áldozatnak számít. Nevet azonban csak most említett, amivel sokkolta a szerb közvéleményt.

Gyógyíts meg!

Danijela Štajnfeld a belgrádi Insajder portálnak nyilatkozva először azt mondta el, hogy mikor döntött annak a személynek a megnevezéséről, aki megerőszakolta őt. Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy bántalmazója megszólalt egy belgrádi színészoktató őrizetbe vételének ügyében, aki sorra erőszakolta meg a tanítványait.

Amikor Mika Aleksić áldozatainak az ügye nyilvánosságra került, akkor Branislav Lečić úgy döntött, hogy eljátssza a szexuális bűncselekmények elleni nagy aktivistát, és meghívta Mika Aleksić színitanodájának diákjait, hogy menjenek át az ő színészképző iskolájába. Nos, ez volt az utolsó csepp a pohárban. Ekkor értettem meg, hogy most már nem az a kérdés, hogy mi lesz velem abban a pillanatban, amikor megszólalok. Ez a társadalmi felelősségem kérdése

– jelentette ki a vajdasági ű Danijela Štajnfeld, aki saját állítása szerint megerőszakolását követően döntött úgy, hogy az Egyesült Államokba költözik.

A szerb színésznő másfél hónappal az esetet követően jutott ki az Egyesült Államokba, ahol mindent el akart felejteni. De akkor elkezdődtek a mentális problémák. Minden apró dolog a történtekre emlékeztette. Nem tudott aludni, nem tudott enni. És eljutott arra a pontra, hogy öngyilkosságot követ el.

Mintegy két évig poszttraumás stresszel kezeltek. Abban az időben nem tudtam normális emberként létezni, nem éreztem magam biztonságban. Alig mentem ki az utcára. Ha volt valaki, aki bármilyen értelemben rá emlékeztetett, alig jutottam levegőhöz, és pánikrohamot kaptam

– mesélte el Daniela Štajnfeld az Insidernek adott interjúban.

A szerb színésznő egy dokumentumfilmet is készített “Gyógyíts meg!” címmel, amelyben számos nemi erőszak áldozatával és elkövetőjével beszélgetett. A fenti esettel kapcsolatban a színésznő átadott az ügyészségnek egy hangfelvételt is, amely állításait hivatott alátámasztani. Ebben az alábbi szavak hangzanak el:

dick

Az itt leírtakat nem kívánjuk fordítani.

De mi is történt?

A színésznő elképzelni sem tudta, hogy egy olyan ember erőszakolja meg, akiben megbízik.

Engem a kollégám, és drága barátom, Branislav Lečić erőszakolt meg. Ez 2012. május 7-én történt. Együtt játszottunk egy darabban, aktívan dolgoztunk, előadásokat tartottunk, vendégszerepeltünk, és barátkozunk. Egy alkalommal azt ajánlotta, hogy találkozzunk valami aláírás miatt… Azon az éjszakán az ellenkezésem ellenére elvitt valahova, ahol azt sem tudtam, hogy hol vagyok. Belgrádon kívül voltunk, nem is tudtam hova menni, és ott kínozni kezdett, majd megerőszakolt

– mesélte el a szerb színésznő, majd hozzátette:

Folyamatosan tiltakoztam, mondtam, hogy ne tegye, megállás nélkül ismételgettem, amíg tudtam. Szörnyű volt.

A színésznő úgy nyilatkozott, hogy ezt követően Branislav Lečić hazavitte. Először hívni akarta a rendőrséget, de aztán megfordult a fejében, hogy ők mindketten közismert emberek, és a történteket miként tálalja majd a média. Ugyanakkor nem érezte, hogy az állam megvédené, és az ügy nyilvánosságra kerülését követően megtarthatná a munkáját a színházban.

Branislav Lečić “undorító hazugságnak” nevezte Danijela Štajnfeld állításait, és a médiában megjelent vádakkal kapcsolatban a következőket közölte.

Teljes mértékben tiszteletben tartom ennek az országnak a törvényeit és jogi intézményeit, ezért bármikor kész vagyok reagálni egy ilyen vádra az ügyészségen. Ez a legszörnyűbb hazugság, amely ellehetetlenít

– írta rövid nyilatkozatában Lečić, aki később még közölte, hogy készen áll az utóbbi időkben más ügyekkel kapcsolatban oly gyakran emlegetett poligráfos vizsgálatra.

A szerb elnök is reagált

Miután Lečić nem csak színész, hanem politikus is, ezért a szerb elnök hivatottnak érezte magát, hogy megszólaljon az ügyben. Aleksandar Vučić szerint nincs undorítóbb cselekedet a nemi erőszaknál.

Nem vagyok sem ügyész, sem bíró, de úgy gondolom, hogy a nemi erőszaknál nincs undorítóbb cselekedet, amit pedig ezzel kapcsolatban mondanék, az tönkretenné az ártatlanság vélelmét. De hogy undorodom-e az ilyesmitől, az egyértelmű

– reagált a nemi erőszakkal kapcsolatos újabb esetre a szerb elnök.

A BALK sajnálatosnak tart minden hasonló esetet, és megjegyzi, hogy a nemi erőszak nem kizárólag szerb sajátosság.

Amikor az azóta is előzeteseben lévő Mika Aleksić ügyével foglalkoztunk, a cikkhez egy olvasónk a következő kommentárt fűzte a “szexuális erőszak puha válfajára” utalva.

felveteli

Nos, nem tudjuk, hogy ki volt, viszont azzal tisztában vagyunk, hogy a szerbiai eset nyilvánosságra kerülése több hasonló ügyet hozott felszínre, mint amilyet az olvasó is említett.

Úgy gondoljuk, hogy most sem lesz ez másképp. Ráadásul a probléma sokkal súlyosabb annál, mint hogy az ilyen eseteket bulvárhírként kezeljük.
________________
Forrás: internet


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Nemi erőszak

LILIOMTIPRÁS: Többrendbeli nemi erőszak miatt vádat emeltek egy belgrádi színi oktató ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

mika aleksic
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi felsőbíróság vádat emelt Miroslav Mika Aleksić (69) ellen, aki a vádirat szerint “Szívügy” (Stvar srca) nevet viselő színitanodájában fiatal lányokat erőszakolt meg. Aleksićot két nemi erőszak, és további szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolták meg hét sértett kárára. Az sértettek magánéletének védelme érdekében javasolták a nyilvánosság kizárását a bírósági eljárás során.

Liliomtiprás

Aleksić ellen 19 feltételezett bűncselekményben indult nyomozás, amelyeket az általa vezetett színitanoda kilenc tanulójának kárára folytatólagosan követett el 2008 és 2020 között, de végül kilenc kilenc ügyben vádolták meg.

LILIOMTIPRÁS: Többrendbeli nemi erőszak miatt vádat emeltek egy belgrádi színi oktató ellen
Aleksić az ügyészségen cáfolta, hogy szexuálisan bántalmazta a diákjait, többek között Milena Radulovićot, aki elsőként állt a nyilvánosság elé, és jelentette őt fel a rendőrségen.

Az egyik lány kiskorú volt a bántalmazás idején, de a többiek is azt állították, hogy tanáruk már akkor zaklatni kezdte őket, amikor még nem töltötték be a 18. életévüket.

Az áldozatokat neuropszichiáterek és pszichológusok vizsgálták meg, akik arra a következtetésre jutott, hogy a bántalmazott lányok “nagy intenzitású pszichológiai sokkot” szenvedtek el.

A kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszakot Szerbiában 5 évtől 15 évig terjedő börtönnel büntetik a bűncselekmény elkövetésének körülményeitől függően, a nem kiskorúak ellen elkövetet nemi erőszak 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

A színitanoda vezetőjét szintén nyilvánosan megvádoló Iva Ilinčić édesapja, aki maga is ügyvéd, úgy nyilatkozott, hogy egy Viber-csoporton ül értesítette a bántalmazott lányokat.

Őszintén szólva erre számítottam. Elégedett vagyok, a hatóságok korrekt munkát végeztek

– mondta Iva Ilinčić édesapja, aki szerint mindenki örült a “pozitív fejleménynek”.

A bántalmazott lányok

Milena Radulović (26) színésznő vallomása január második felében jelent meg, amely szerint a volt rendező és színi oktató többször is megerőszakolta őt a tanodájában.

A szerb rendőrség pillanatok alatt őrizetbe vette Aleksićet, akit akkor még csak azzal gyanúsítottak, hogy hat diáklány ellen követett el nemi erőszakot, illetve szexuálisan zaklatott.

Milena Radulović kiállását követően további 20 lány tett feljelentést a színi oktató ellen.

Hat évig voltam Mike Aleksić iskolájában. Tizenhét éves voltam, amikor megerőszakolt. És ez nem egyszer fordult elő. Többször megismétlődött

– mondta a fiatal színésznő, aki mostanában Oroszországban forgat.

Radulović arról is beszélt, hogy ez nem csak vele fordult elő, szerinte ugyanis Miroslav Aleksić “rendszert dolgozott ki” a lányok szexuális zaklatására.

Az egyik meg nem nevezett áldozat annak idején arról is beszélt, hogy a megvádolt tanodavezető “”pszichoterror” alkalmazott, őt pedig hét hónapon keresztül szinte minden kedden megerőszakolta.

Néha egy-két keddet kihagyott. Olyankor azt gondoltam, hogy mindez megszűnik, és megint minden olyan lesz, amilyennek lennie kell… Aztán újra behívott az irodába

A meg nem nevezett lány szerint az ellene elkövetett nemi erőszaksorozat akkor szakadt meg, amikor a tanév véget ért, és befejeződött az oktatás a színitanodában.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Görögország

#METOO: Görögország kormányzati szinten lép fel a nemi erőszak ellen

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

micotakisz parlament
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Görögország létrehozta a #MeToo weboldalt, és folytatja a büntető törvénykönyv módosítását a kiskorúak és a nemi erőszakban érintettek védelme érdekében. A MeToo kampány 2017 októberében indult az Egyesült Államokból. A mozgalom azokat az embereket, főként nőket képviseli, akik nyilvánosságra hozták a szexuális zaklatásukról szóló történeteket.

Görög #MeToo

Az athéni létrehozott egy #MeToo weboldalt, amely segítségével az emberek panaszokat nyújthatnak be és információkat kaphatnak a szexuális zaklatásról és bántalmazásról, valamint a hatalmi visszaéléseken alapuló erőszakról, a bántalmazókkal szemben hozott intézkedésekről és azokról a linkekről, ahol az áldozatok segítséget kérhetnek.

A metoogreece.gr honlapon hamarosan megjelennek olyan közlemények, amelyek segítséget nyújtanak bármely korosztályhoz és nemhez tartozó embereknek abban, hogy miként reagáljanak a zaklatás és a bántalmazás különböző formáira.

Együtt megtörjük a csendet. Már nem vagy egyedül

– üzente Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a közösségi médiában közzétett bejegyzésében, utalva a görög #MeToo weboldalra.


Törvénymódosítás kell hozzá

A görög kormánynak a #MeToo weboldaltól függetlenül számos törvénymódosítást kell hoznia a szexuális bűncselekmények elkövetőinek szigorúbb megbüntetése érdekében, de egyéb intézkedéseket is tennie kell, különösen a kiskorúak védelmében.

Micotákisz az athéni parlamentben bejelentette, hogy változik a büntető törvénykönyv. A szexuális bűncselekmények büntető tételei egyre szigorúbbá válnak, és új korhatárok is lesznek.

A görög miniszterelnök jelezte, hogy egy speciális nyilvántartási rendszert hoznak létre minden olyan szakember számára, aki gyerekekkel és serdülőkorúakkal áll kapcsolatban.

Ez a nyilvántartás az igazságügyi minisztériummal, a görög rendőrséggel és a rendfenntartó hatóságokkal összhangban működik majd

– hangsúlyozta Micotákisz, aki hozzátette, hogy a parlament hamarosan ratifikálja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ide vonatkozó egyezményét, amely alapján kötelező lesz minden cégnél magatartási kódexet kidolgozni.

#METOO: Görögország kormányzati szinten lép fel a nemi erőszek ellen

Az előzmények

A #MeToo mozgalom január közepén indult Görögországban, miután Szofia Bekatorou olimpiai aranyérmes nyíltan beszélt a nemi erőszakról, melyet a Görög Vitorlás Akadémia egyik tisztviselője követett el ellene.

Egy hónappal később a #MeToo erősen politikai mozgalommá vált, miután a Görög Nemzeti Színház egykori művészeti vezetőjét, Dimitrisz Lignadiszt letartóztatták tinédzser, főleg külföldi fiúk szexuális bántalmazása miatt.

Az 56 éves férfi ellen legalább hárman tettek feljelentést, köztük egy 25 éves férfi, aki azzal gyanúsította meg a színészt, hogy megerőszakolta 2010-ben, amikor még csak 14 éves volt.

A színész emiatt február 6-án távozni kényszerült a Görög Nemzeti Színház művészeti igazgatói posztjáról, amelyet 2019 óta töltött be.

A volt művészeti vezető ügye politikai hullámokat is vert. Az ellenzék azzal vádolta a kormányt, hogy nem képes a végére járni a panaszoknak.

Lina Mendoni kulturális miniszter válaszul kijelentette, felkérte a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálják ki a görög színházakat érintő összes vádat, amely nemi zaklatással kapcsolatos, és ebben segíthet az új #MeToo honlap is.
________________
Forrás: internet


grecso krisztian lanyos apa 728 kicsi ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Szexuális zaklatás

HA KEDD, AKKOR NEMI ERŐSZAK: Megszólalt a szexuális zaklatással gyanúsított belgrádi rendező újabb áldozata

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szexualis zakaltas nemi eroszak belgrad pszicho terorr
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

A szexuális zaklatás és nemi erőszak gyanújával őrizetbe vett belgrádi rendező felesége átmenetileg bezárta a főutcáján lévő “Szívügy” (Stvar srca) színitanodát, amely az utóbbi hetekben elhíresült Miroslav Mika Aleksić (69) azonos című játékfilmje után kapta a nevét. A rendező ellen Milena Radulović és Iva Ilinčić tett feljelentést, ők ketten vállalták a nevüket is, és jelezték, hogy a tárgyalóteremben hajlandók szembesülni a rendezővel. A legszörnyűbbnek azonban annak a húsz éves lánynak az esete tűnik, aki a napokban csatlakozott a feljelentők “népes táborához”.

Hosszú évekig tartott

A belgrádi kedélyeket felkavaró szexuális botrány egyes eseményei olyan régen történtek, hogy már elévültek, az viszont szinte biztos, hogy a színitanoda tulajdonosa emiatt nem ússza meg az ügyet.

Ebben az értelemben nyilatkozott Jugoslav Tintor, a két fent említett színésznő és további két áldozat ügyvédje is, aki szerint a legutóbbi bűncselekmény “igencsak mostanában következett be”.

Többen felvetették, hogy hosszú idő telt el azóta – Milena esetében esetében négy év, viszont van egy áldozat, akit egy évvel ezelőtt bántalmazott, egy kiskorú lányt pedig mindössze két hónappal ezelőtt

– nyilatkozta Tintor, aki megszólalása idején még nem tudhatta, hogy lesz egy újabb személy is, akit szintén kelepcébe csalt a rendező.

Szexuális pszichoterror

A nevének eltitkolását kérő húsz éves lányt szintén kihallgatták az ügyészségen, majd ezt követően nyilatkozott az egész zaklatási ügyet kirobbantó Blic hírportálnak.

Két héttel a 18-dik születésnapom után kezdődött. Mintha a nagykorúságomra várt volna, pedig a többi lány fiatalabb volt, amikor megtámadta őket. Amikor az egész elkezdődött, hánytam, tizenegy kilót lefogytam. Kiszáradtam. Nem csak a tanodai órák után nem hánytam, hanem napközben is. Minden ételt kihánytam

– mondta a lány, akit a barátja is elhagyott, mert már nem ugyanaz az az ember volt, mint aki korábban. Más emberektől is elszigetelődött, mert nem járt sehova sem.

Mielőtt először bevitt az irodába, két héttel a nagykorúságom betöltése után, emlékszem rá, hogy egy órán keresztül a női önbizalomról beszélt. Arról beszélt, hogy a női önbizalom nem létezik, hogy elfújta a szél, csak egyet csettint az ujjával, és a nő megtörik. Egész idő alatt a szemembe nézett. Akkoriban nulla önbizalmam volt miatta, de ott ezzel még nem voltam tisztában. Csodálattal tekintettem rá! Arra gondoltam, hogy ő mindent tud, és mindent lát! Ezt ő is felmérte, és bevitt az irodába. Azt mondta, hogy az önbizalmamon fogunk dolgozni, és hogy segít nekem. Nagyon intelligens ember, nagyon okos ember, aki egy tökéletes bűncselekményt készített elő

– mondta a neve elhallgatását kérő 20 éves lány, akit a színitanoda vezetője “pszichológiai rabságban” tartott.

Amikor mindez megtörtént, tízszer zuhanyoztam le egymás után. Túlzás nélkül mondom, tízszer. Beálltam a fürdőkádba, lezuhanyoztam, kiszálltam, majd visszaléptem a fürdőkádba, mert le kell mosnom magamról. Tudtam, hogy nem normális, ha valaki 66-67 éves korában megérint, undorító volt számomra, de még akkor sem kételkedtem abban, hogy szándékai nem pedagógiai jellegűek, és nem a javamat szolgálják. Beteges félelem lett úrrá rajtam, hogy semmiképpen sem okozhatok csalódást neki! Eljártam az órákra, nehogy azt gondolja, hogy a történtek miatt nem megyek. Egészen eddig fajult a dolog

– mesélte a lány a tanodában szerzett élményeit. Azt mondta, hogy még mindig érzi Aleksić illatát, és látni véli az utcán, pedig már csaknem két éve nem találkozott vele.

Kedden volt a napja

A lány arról is beszélt, hogy hét hónapon keresztül szinte minden kedden megerőszakolta a tanoda vezetője.

Néha egy-két keddet kihagyott. Olyankor azt gondoltam, hogy mindez megszűnik, és megint minden olyan lesz, amilyennek lennie kell… Aztán újra behívott az irodába. Emlékszem arra a beteges félelemre, ami minden alkalommal a hatalmába kerített mielőtt beléptem abba a szobába. Én voltam a csoport vezetője, középen álltam, és az óra végén elmondtam a Miatyánkot. Állandóan arra gondoltam, hogy oda jön-e, hogy maradásra kérjen. Remegtek a lábaim.

A húsz éves lány szavai szerint a nemi erőszak akkor szakadt meg, amikor a tanév végén befejeződött az oktatás a színitanodában.

Május volt, és minden novemberben kezdődött… Akkor egy idősebb kolléganő keresett meg. Azt mondta, hogy ne menjek el az utolsó órára. De mégis elmentem, az egy beteg pillanat volt. Azt beszéltük meg, hogy az óra vége előtt megjelennek, és megakadályozzák, hogy bevigyen az irodába. Így is történt. Ez volt az utolsó találkozásom Mikával. Lerohantam a lépcsőn az utcára, és ismét hánytam. Az egy félelemmel vegyes megkönnyebbülés volt, mert féltem, hogy minden folytatódik, és akkor is eljön értem, ha már nem járok a stúdióba

– vázolta fel a “szakítás pillanatait” a színitanoda volt növendéke.

A magát megnevezni nem kívánó lány hozzátette: az a célja, hogy Mika többé senkit se erőszakoljon meg. Amikor beiratkozott az egyetemre, találkozott két lánnyal, akik ugyanabba a tanodába szerettek volna járni. Mindent elmesélt nekik, és ezzel megakadályozta őket abban, hogy a szexuális zaklatással egybekötött pszichoterrornak essenek áldozatul.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: