Connect with us

Horvátország

EMLÉKEZET: Zágrábban március 15-e alkalmából megkoszorúzták a zágrábi Petőfi-táblát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


A horvát fővárosban nemzeti ünnepünk alkalmával az idén is megkoszorúzták a zágrábi Petőfi-táblát. A magyar kormány képviseletében Azbej Tristan, államtitkár, a KDNP alelnöke, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője rótta le tiszteletét a forradalom költőjének emléke előtt.

Zágrábi koszorúzás

Március 12-én, az 1848-as budapesti forradalom emlékét követve a márciusi megemlékezés Zágrábban is az utcán kezdődött, Petőfi Sándor emléktáblája előtti főhajtással és koszorúzással. Az emléktáblát, amely Budapest város ajándéka Zágráb városának, az Ady Endre Magyar Kultúrkör állította 1996-ban.

Azbej Tristan, Magyarország kormánya nevében koszorúzott, míg dr. Demcsák Csaba nagykövet a zágrábi Magyar Nagykövetség koszorúját helyezte el. Ugyancsak koszorúzott Jankovics Róbert, horvátországi magyar kisebbségi parlamenti képviselő, Balázs- Piri Zoltán, Zágráb Város Magyar Kisebbségi tanácsa elnöke, valamint a zágrábi magyar szervezetek képviselői akik a zágrábi magyar közösség nevében helyezték el koszorújukat.

A járványügyi intézkedések miatt idén jóval kevesebben gyűltek össze a Vlaška utcában, a valamikori katonakórház épülete előtt, ahol Petőfit, a Gollner-féle 48. gyalogezred katonáját ápolták.

A hagyományokhoz híven, a jelenlévőket az Ady Endre Magyar Kultúregyesületben vendégelték meg, ahol Azbej Tristan államtitkár megismerkedhetett a zágrábi magyar közösség helyzetével és az Ady Kör munkájával.

Zágrábban a rendszerváltás után a nevezett Petőfi-emléktábla mellett, mellszobrot állítottak Antall József néhai magyar miniszterelnöknek és Jókai Mór írónak is.

Magyar segítség a károsultaknak

Miután Azbej Tristan egyúttal a Hungary Helps Program vezetője, felkereste Sziszeket (Sisak) is, ahol a magyar kormány támogatásával és a Katolikus Karitász közreműködésével öt lakókonténert és tárgyi adományokat adott át a tavalyi földrengés károsultjainak.

– Magyarország humanitárius segélyprogramja, a Hungary Helps keretében így vállalunk felelősséget az ártatlanul szenvedőkért, legyen szó üldöztetésről vagy éppen természeti katasztrófáról

– mondta az MTI-nyilatkozva a magyar államtitkár.

Azbej Tristan kiemelte, hogy az állami támogatások mellett egyöntetűen megnyilatkozott a földrengés kapcsán a magyar emberek szolidaritása, hiszen se szeri, se száma a magyar vállalati, önkormányzati felajánlásoknak és olyan gyűjtéseknek, amelyekbe rengeteg magánadomány érkezett.

Az államtitkár ezután a horvátországi magyar közösség képviselőivel, a közelgő nemzeti ünnep, március 15. alkalmából megkoszorúzza a Sziszek- Moslavina megyei Sztázán (Staza) született Damjanich János aradi vértanú emlékművét is.
___________
Fotó: BALK

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava